hirdetés

Vérzés után alvadásgátlásban a dabigatran jobb a warfarinnál

A pittsburgh-i egyetem most megjelent adatai segítséget nyújtanak ahhoz, hogy nagy vérzéses stroke-ot követően megfelelően elemezhessük az alvadásgátló kezelés folytatásában rejlő előnyöket és kockázatokat.

hirdetés

A Stroke című lapban nyilvánosságra hozott elemzés azt a következtetést hozta, hogy nagy vérzéses esemény után az alvadásgátló terápia folytatása nagyobb valószínűségével társul stroke-mentes túléléssel, mint az alvadásgátló szer adásának abbahagyása. Ezen túlmenően azt találták, hogy az új orális alvadásgátlók sorába tartozó dabigatran szedése mellett kisebb a rekurrens vérzés veszélye, mint a warfarin szedése mellett.

„Ha egy olyan betegnél következik be nagy vérzéses esemény, aki stroke-prevenció céljából orális alvadásgátló terápián van, az orvos könnyen kerülhet a 22-es csapdájába. Ha a további vérzések megelőzése végett abbahagyja az alvadásgátló szer adását, akkor ismét a stroke fokozott kockázatának teszi ki a beteget. Amennyiben folytatja az antikoagulálást a stroke prevenciója céljából, akkor pedig egy újabb vérzéses esemény bekövetkezte miatt aggódhat” – vázolja a dilemmát dr. Inmaculada Hernandez, a Pitt Gyógyszerészeti Egyetem adjunktusa.

A fenti helyzet nagy bizonytalanságot kelt az orvosokban, különösen azért, mert a rekurrens vérzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek esetében fokozott a stroke előfordulásának kockázata is.

A Pitts Egyetem munkacsoportja 2010 és 2012 közötti random gyűjtött adatokat elemzett a Medicare biztosítottjainak adatbázisából. Ezután közel 90 ezer olyan beteget követtek nyomon, akiknek orvosuk (az 1954 óta engedélyezett) warfarint írt fel alvadásgátlás céljára), illetve olyan betegeket, akik az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA, Food and Drug Administration) által 2010-ben engedélyezett dabigatran adásában részesültek. A gyógyszeres terápia ideje alatt több mint 1500 betegnél fordult elő nagy vérzéses esemény. A betegek közel fele a vérzés után 1-2 hónappal visszakapta alvadásgátló szerét, míg a többiek nem.

A bármely okból bekövetkező, illetve a stroke okozta halálozás kockázata 23−34 százalékkal magasabb volt azoknál a betegeknél, akiknél abbahagyták az alvadásgátló terápiát, szemben azokkal, akiknél egy idő után folytatták azt. Az első vérzéses eseményt követően dabigatrannal kezelt betegek körében csaknem fele volt az egy éven belüli rekurrens vérzés valószínűsége, mint warfarinnal folytatott kezelés mellett.

„Eredményeink bátorítást adhatnak a klinikusoknak, hogy komolyan fontolják meg nagy vérzéses eseményt átvészelt betegeiknél az alvadásgátló terápia folytatását, különösen azokban az esetekben, amikor a vérzésforrást sikerült azonosítani és ellátni – mondja dr. Samir Saba, a UPMC Heart and Vascular Institute belgyógyász professzora. − Ennek során arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vérzéses eseményt követő alvadásgátlásban nem azonos az egyes szerek kockázat-haszon aránya.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.