hirdetés

Vesebetegek viszketésének ellenszere

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a krónikus vesebetegséggel járó viszketéses tünetek kezelésére szolgáló Kapruvia (difelikefalin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a krónikus vesebetegséggel járó középsúlyos-súlyos viszketéses tünetek kezelésére szolgáló Kapruvia (difelikefalin, 50 µg injekciós oldat) készítmény engedélyének kiadására (kérelmező: Vifor Fresenius Medical Care Renal Pharma France). A teljes indikáció szerint a Kapruvia hemodialízisben részesülő felnőtt, krónikus vesebetegségben szenvedő betegek középsúlyos-súlyos pruritisének kezelésére alkalmazható. A készítményt kizárólag a hemodialízis központban lehet használni, és csak olyan állapotok diagnosztikájában és kezelésében jártas szakorvos alkalmazhatja, amelyekre a difelikefalin javallattal rendelkezik.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. augusztus 24-én engedélyezte a készítményt Korsuva márkanéven, a kérelmező itt a Cara Therapeutics és a Vifor Pharma voltak.

A rendelkezésre álló empirikus adatok szerint a hemodialízis kezelésben részesülő betegek 60-70%-ánál jelentkezik viszketés, 30-40%-uknál pedig közepes vagy súlyos fokú a pruritis. Ez csökkent életminőséget eredményez, például rossz alvással és depresszióval párosulhat.

 

A készítmény hatóanyagáról (difelikefalin, CR845)

A Kapruvia hatóanyaga, a difelikefalin (ATC kód: V03AX04) a kappa opioid-receptor (KOR) szelektív agonistája, mely immunmoduláns hatása révén csökkentheti a veseelégtelenséget kísérő viszketéses tüneteket. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a hiperkalémia, az aluszékonyság, a bőr-érzékelészavarok (paresthesia) és a kábultság voltak.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA a Kapruvia engedélyét az Egyesült Államok területén, 378 beteg bevonásával végzett KALM-1 (NCT03422653) és a globális, 474 beteggel végzett KALM-2 fázis III. vizsgálatok eredményei alapján adta ki. A multicentrikus, kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatokban hetente háromszor 0,5 µg/kg dózisban adagolták a difelikefalint/placebót. Az elsődleges végpont a napi 24 órában vezetett Worst Itching Intensity Numerical Rating Scale (NRS) viszketési skálán elért javulás volt, amelynek a 12. hétre legalább 3 pontosnak kellett lennie a hatásosság bizonyításához. Ez a numerikus skála az előző 24 órában érzékelhető legsúlyosabb viszketést méri, ahol a 0 a viszketés hiányát, a 10 pedig az elképzelhető legrosszabb pruritist jelenti. A másodlagos végpontok között szerepelt egy 5 dimenziós önbevallásos skála is, amely a viszketést öt szempont alapján jellemezte (súlyosság, időtartam, javuló vagy romló tendencia a beteg megítélése szerint, viszketés miatti funkcióvesztés, a tünetek testi eloszlása). A vizsgálathoz egy 52 hetes kiterjesztett, megfigyelési időszak is tartozott a hosszabb távú biztonságosság és hatásosság elemzése érdekében.

A kezelt csoportban a legalább 3 pontos javulást elérő betegek aránya 49,1% volt, szemben a placebo karon mért 27,9%-kal, legalább 4 pontos javulásról a difelikefalin karon a betegek 37,1%-a, míg a placebóban részesülteknek mindössze 17,9%-a számolt be.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a februári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 February 2022

EMA CHMP pending decisions: Kapruvia

FDA Approves Difelikefalin for Chronic Kidney Disease-Associated Pruritus

A Study to Evaluate the Safety and Efficacy of CR845 in Hemodialysis Patients With Moderate-to-Severe Pruritus (KALM-1)

CR845-CLIN3103: A Global Study to Evaluate the Safety and Efficacy of CR845 in Hemodialysis Patients With Moderate-to-Severe Pruritus (KALM-2)

Interventions for itch in people with advanced chronic kidney disease

A Phase 3 Trial of Difelikefalin in Hemodialysis Patients with Pruritus

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.