hirdetés

Vita az E927 körül

A foglalkozási asztmát és bőrirritációt okozó műanyagipari azodikarbonamid nevű adalékanyag élelmiszeripari használata ellen tiltakoznak az USÁ -ban.

hirdetés

A washingtoni székhelyű Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) közel 500 olyan élelmiszert (kenyeret, bagettet, tortillát, hamburgert, hot dog zsemlét, pizzát, süteményt) találtak az áruházak polcain az USA-ban, melyek egy potenciálisan veszélyes műanyagipari adalékanyagot,azodikarbonamidot, másnéven ADA-t tartalmaznak. Sokuk „egészséges” élelmiszerként volt megjelölve.

Néhány fogyasztói csoport az azodikarbonamid élelmiszerekből való eltávolítását követeli. A Subway gyorséttermi lánc bejelentette, hogy felhagy a vegyi anyag használatával, bár véleményük szerint az ADA egy biztonságos, az élelmiszeriparban is széleskörűen használt összetevő.

Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) és a Kanadai Élelmiszervizsgálati Hivatal (CFIA) jóváhagyta az azodikarbonamid élelmiszerekben történő használatát, ugyanakkor Ausztráliában és néhány európai országban betiltották azt.

Az élelmiszeripar az azodikarbonamidot mint lisztfehérítő és oxidáló hatóanyag alkalmazza a tésztákban, hogy javítsa azok állagát (E927). A műanyagiparban a gumiáruk hajlékonyabbá tételét segíti, de habosító tulajdonságának köszönhetően polifoam matracokban és cipőtalpakban is megtalálható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt állította, hogy embereken végzett epidemiológiai tanulmányok és más jelentések bőséges bizonyítékkel szolgálnak arra nézve, hogy az azodikarbonamid asztmát és egyéb légzési szimptómákat, valamint bőrirritációt okozhat a vele dolgozók számára.

A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) szerint a gyártóknak azonnal fel kellene hagyni az ADA élelmiszerekben történő alkalmazásával. Egy New York-i demokrata szenátor, Charles Schumer felszólította az FDA-t, hogy tiltsa meg az ADA élelmiszeripari használatát.

Az FDA azt nyilatkozta, hogy az azodikarbonamid biztonsággal alkalmazható, ha nem lépik túl a 2,05 gramm / 100 font (= 45,36 kg) vagy a 45:1 000 000 arányt a lisztkeverékekben.

 

Forrás: Reuters.com

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.