hirdetés

Vizuális élmények a cöliákiáról

Először sikerült láthatóvá tenni a glutén és az immunrendszer T-sejtjei közötti interakciót, ami új bepillantást enged a szakembereknek abba, milyen tényezők hatására lángol fel a cöliákia.

hirdetés

Az adatokat az Immunity című lapban hozták nyilvánosságra.

A cöliákia vagy lisztérzékenység viszonylag gyakori megbetegedés, hiszen minden 133. személyt érint szerte a világon. A vékonybél felszívó funkcióját károsító krónikus gyulladásos betegséget egyre több esetben diagnosztizálják. Amikor a cöliákiás beteg gluténtartalmú ételt fogyaszt, az immunrendszer T-sejtjei felveszik a harcot a bejutó fehérjével, miközben károsodik a vékonybél és zavart szenved a szervezet számára létfontosságú tápanyagok felszívódása. A cöliákiára ez idáig még nem ismert hatásos gyógyító eljárás. Jelenleg a tünetek enyhítésére szorítkozhatunk a glutén kiiktatásával az étrendből.

A kutatók az ausztráliai Synchroton kutatási központ segítségével tették láthatóvá, hogy az immunrendszer T-sejtjei miként lépnek kölcsönhatásba a gluténnel, a cöliákia tüneteit kiváltó anyaggal. A legfrissebb tapasztalatok talán elvezetnek egy olyan terápia kifejlesztéséhez, mely lehetővé teszi a betegek számára, hogy visszatérjenek a normál étrendre.

A populáció csaknem felében megtalálható a cöliákiára való genetikai hajlam, ugyanis ezek a személyek hordozzák a HLA-DQ2 vagy HLA-DQ8 immunválasz gént. A HLA-DQ2-hordozók közül legalább minden 20. személynél, míg a HLA-DQ8-hordozók közül körülbelül minden 150. személynél alakul ki cöliákiás megbetegedés, miközben a HLA-DG gének egyéb változatait hordozó személyek védettek a betegséggel szemben.

Ezt látva a kutatók feltették a kérdést: miként érzékeli az immunrendszer a glutén jelenlétét?

A kutatók mostani eredményeiket nagy áttörésnek tekintik a cöliákia és az autoimmun kórképek kutatása terén. „Most először sikerült szubmolekuláris szinten szemmel láthatóvá tenni a glutén, illetve az immunválasz kiváltásáért felelős két protein interakcióját” − mondja dr. Hugh H. Reid, a kutatás vezetője.

A cöliákia központi történéseibe nyert mostani bepillantás alapján az Immunosan T cég olyan vérteszt és terápiás vakcina kidolgozásán fáradozik, mely alkalmas lehet a HLA-DQ2 gént hordozó cöliákiás betegek számára. Ezzel az a céljuk, hogy helyreállítsák a gluténnal szembeni immuntoleranciát, így a betegek ismét gond nélkül fogyaszthatnak olyan ételeket is, melyek glutént tartalmaznak.

A jövőbeni kutatások során azt igyekeznek majd tisztázni, hogy a HLA-DQ2-hordozó személyek esetében a glutén hasonló elvek alapján aktiválja-e a T-sejteket, mint amit a HLA-DQ8-mediált cöliákiás esetekre fókuszáló mostani kutatás során tapasztaltak.

Az Immunosan T tudományos igazgatója, dr. Bob Anderson egyedülálló lehetőségnek nevezte a most nyilvánosságra hozott vizsgálatot: „Most, hogy már tudjuk, hogy a gluténpeptidek felelősek a cöliákia kialakulásáért, célba vehetjük azokat a molekuláris folyamatokat, melyek az önpusztító immunválaszt elindítják.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.