COVID-19 és D-vitamin bevitel

Szakértő orvosi társaságok azt ajánlják, hogy COVID-19 idején is ügyeljünk a megfelelő a D-vitamin bevitelre.

Hat orvosi társaság közösen kiadott álláspontja szerint fontos, hogy az emberek gondoskodjanak a ek a napi ajánlott adagban történő D-vitamin bevitelről, különösen akkor, amikor a COVID-19 pandemia miatti karantén idején kevesebb időt töltünk a szabadban.

A „Joint Guidance on Vitamin D in the Era of COVID-19” útmutató az American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR), az Endocrine Society és az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE), a(z) European Calcified Tissue Society (ECTS), az amerikai National Osteoporosis Foundation (NOF) és az International Osteoporosis Foundation (IOF) együttműködése alapján született.

Tudományos bizonyítékok igazolják a D-vitamin (és a vele együtt a kalcium-bevitel) előnyeit egy erős csontrendszer fenntartásában és a csontvesztés megelőzésében, ezért fontos hogy a táplálékból vagy más forrásból megfelelő mennyiséget vegyünk fel belőlük. A Társaságok igyekeztek a klinikusok számára egyértelművé érthetővé tenni a D-vitamin bevitelre vonatkozó ajánlásaikat. Ezek lényege, hogy naponta 15-30 percig érje a bőrünket a napfény, de úgy, hogy kerüljük az erős UV sugárzást és a leégést. Megállapításuk szerint „a D-vitamin az ésszerű napi dózisokban teljesen biztonságos, és támogatja a mozgásszervek egészséges állapotát. A COVID-19 pandemia alatt sok embert nem ér elegendő napfény, ezért a D-vitamin szintjeik csökkennek.” A nyári időszakban az elegendő napfény hiánya nem csak a karantén miatt zárt térbe kényszerülőket érinti, hanem azokat is, akik a forróság elől zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek, kevesebb időt töltenek a szabadban, kevesebb D-vitamint kapnak a legfontosabb D-vitamin forrásból, hiszen a táplálékkal csak kevés jut a szervezetbe A legtöbb fiatal és idősebb felnőttnek egyaránt napi 400-1000 IU- D-vitamin bevitelre van szüksége ahhoz, hogy D-vitamin-szintjük az USA Institute of Medicine által javasolt optimális tartományban maradjon.

A legutóbbi időkig vitatott volt, hogy a D-vitaminnak van-e szerepe a COVID-19 fertőzés megelőzésében, az iránymutatást készítő, fent említett társaságok tudományos bizonyítékokkal próbálják alátámasztani az összefüggést, bár hangsúlyozzák, hogy a D-vitamin szerepe a COVID-19-ben most sem tisztázott. A közös kiadvány megállapítja, hogy „a jelenlegi adatok nem bizonyítják, hogy a D-vitamin kiegészítés segítene megelőzni, vagy kezelni a COVID-19-et, ugyanakkor nagy erőkkel kutatják a D-vitamin lehetséges egyéb hatásait.” Egyes adatok szerint a D-vitamin erősíti az immunológiai választ, azt találták ugyanis, hogy az aktivált D-vitaminnak [1,25(OH)2D] szerepe van az immunválaszban, de ez még nem bizonyítja a D-vitamin kiegészítés és a COVID-19 összefüggését, amit további vizsgálat tárgya.

Az eddigi megfigyeléses vizsgálatokban azt látták, hogy a COVID-19 fertőzéshez több esetben társul alacsony D-vitamin koncentráció, de nem történtek randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok melyekből egyértelmű következtetéseket lehetne levonni. A National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nem talált bizonyítékot arra, hogy a D-vitamin szupplementáció megelőzné a COVID-19-et, vagy csökkentené annak súlyosságát.

Források:

McCall B. Medical societies advise on vitamin D in midst of COVID-19. Medscape Medical News. July 10. 2020.

McCall B. Vitamin D: a low-hanging fruit in COVID-19? Medscape Medical News. May 17, 2020.

NICE: COVID-19 rapid evidence summary: vitamin D for COVID-19. Evidence summary (ES28). Published date: 29 June 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.