Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-11-25

Rezisztens hypertoniában gyakoriak a neurokognitív károsodások, különösen a végrehajtó működés deficitjei. Az aerob fitnesz, a mikrovaszkuláris funkció és a cerebrovaszkuláris kockázati tényezők a neurokognitív funkció független befolyásoló tényezői. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-02-04

A TODAY vizsgálatban a fiatalkori kezdetű T2DM-ben szenvedő fiatal felnőt­tek esetében összességében csökkent szívfrekvencia-variabilitást észleltek.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-07-29

Evidencia erejű indirekt tények utalnak arra, hogy az időskori macula-degene­ráció (AMD) idült érbetegség, az érrendszer megbetegedésének része. A szem struktúráit vérrel ellátó érendotél diszfunkciójának (ED) kulcsszerepe van az AMD létrejöttében. Joggal várható, hogy az endotélfunkció megőrzése, az ED nem gyógyszeres és/vagy gyógyszeres helyreállítása az idült érbántalmat, így az AMD kialakulását preveniálni, az AMD folyamatát javítani képes.

World Journal of Pharmaceutical Research (WJPR), 2016. március

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-10

A flavonoidok vérnyomáscsökkentő hatását már korábban számos vizsgálatban bizonyították, a céklalé nitráttartalmának hasonló hatásáról a közelmúlt egyik közleménye számolt be.  

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-14

Bár a plazma cinkszintje fordított kapcsolatban áll a szisztémás gyulladásos aktivitással a nagyon idős emberekben, de az artériafal struktúrájának vagy funkciójának megváltozásával nem függ össze.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-04-23

A β-amiloid (A β) agyi lerakódása nem demens idősekben fokozódik az életkor növekedésével, s az ezzel szorosan öszefüggő artériamerevséggel.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-10-31

Az artériák falának merevségének pulzushullám sebességgel történő mérésekor azt találták, hogy az inzulinpumpával kezelt, 1-es típusú cukorbetegek erei rugalmasabbak maradnak, mint az inzulin injekcióval kezelt betegeké. 

#8
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-08-05

Mind több a dundi, cukorbaj felé haladó kisgyerek. Finn kutatók vizsgálata azt jelzi, hogy ilyen kóros anyagcsere-eltérések következtében az artériafal már gyermekkorban merevvé válik, ami korai érelmeszesedésre utal.

#9
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-05-31

Közismert, hogy a stroke legfontosabb rizikófaktora a nem kezelt magas vérnyomás. A terápia eredményességét nemcsak a vérnyomásértékek változásából, hanem az érfalmerevségre gyakorolt hatásból is meg lehet ítélni. Kiemelendő, hogy magyar kutatók fejlesztették ki az arteriográfot, mely különböző paraméterek (augmentációs index, pulzushullámsebesség stb.) alapján méri az érfalmerevség változását, feltételezve, hogy e paraméterek kórossága a vaszkuláris rizikófaktorok számától és súlyosságától függ. Ezért különösen érdekes az egyik cikk, melyben két vérnyomáscsökkentő szer hatását hasonlították össze viszonylag kevés beteg bevonásával. Megállapították, hogy mindkét vízhajtó csökkenti a vérnyomást és javítja az artériák merevségét jellemző paramétereket.

#10
Parkinson Mozaik Parkinson Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-01-30

A stroke primer és szekunder prevenciójában is alapvető jelentősége van a vérnyomás csökkentésének, eddig azonban még nem születtek egyértelmű irányelvek az antihipertenzív kezelés optimális módjára vonatkozóan. Az indapamin (IND) monoterápia formájában vagy más szerekkel együtt alkalmazva is eredményesnek bizonyult a megelőzésben. Az Egyesült Királyságban gyakran egyéb diuretikumot (például bendroflumethiazidot [BDZ]) adnak a szélütésen átesett betegek vérnyomásának csökkentésére, jóllehet a tiazid és nem tiazid diuretikumok eltérő farmakokinetika és farmakodinamika révén hatnak, és mostanáig nem tisztázott, hogy ebben a klinikai szituációban az IND és a BDZ felcserélhető-e egymással. Egy korábbi tanulmányban1 az IND alkalmazását enyhébb metabolikus zavarok kísérték, ugyanakkor erőteljesebben mérsékelte a vérnyomást, mint a hydrochlorothiazid. A jelenség hátterében az IND nagyobb zsíroldékonyságát feltételezték, ezt azonban a későbbi kutatások nem tudták igazolni.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.