hirdetés

Az alacsony cinkszint nem hat az artériákra

Bár a plazma cinkszintje fordított kapcsolatban áll a szisztémás gyulladásos aktivitással a nagyon idős emberekben, de az artériafal struktúrájának vagy funkciójának megváltozásával nem függ össze.

hirdetés

A nagyon idős, azaz a 80 év fölötti személyekben nagy a kardiovaszkuláris morbiditás és mortalitás, egyrészt mert hosszú ideig hatnak rájuk a hagyományos kockázati tényezők, másrészt mert új aterogén hatásoknak vannak kitéve. Ennek az aterogén folyamatnak a szisztémás gyulladás a döntő eleme, amit – az általános felfogás szerint – az immunrendszer elöregedése okoz, az, hogy az adaptív, szerzett immunrendszer korfüggő funkciócsökkenése miatt aktiválódik a veleszületett immunrendszer. A legújabb adatok azonban felvetették azt a lehetőséget, hogy ennek az aktiválódásnak reverzíbilis komponensei is vannak.

A szóba jövő lehetőségek egyike a cink, amely egy olyan nyomelem, amely elengedhetetlenül szükséges az immunrendszer működéséhez, és elégtelen mennyisége fokozhatja az immunrendszer öregedését. Valóban, ismert, hogy azoknak a személyeknek, akiknek veleszületett cinkfelszívódási zavaruk van, csökkent mértékű a szerzett immunitás, amit a veleszületett immunitás fokozódása kompenzál. A cink befolyásolja az immunválaszt, intracellulárisan hatást gyakorolva az immunológiailag releváns transzkripciós faktorok szerkezeti stabilitására és működésére. A véráramban a cink elégtelen mennyisége úgy is hozzájárulhat a kardiovaszkuláris kockázathoz, hogy csökken az antioxidáns kapacitás, valamint endotél diszfunkció és az artériafal merevsége alakul ki, és nő a szisztolés vérnyomás.

A fentiek alapján a szerzők azt feltételezték, hogy a nagyobb cinkbevitel ellene hathat számos olyan tényezőnek, amelyek hozzájárulnak az artériafal struktúrájának és funkciójának károsodásához, és akadályozhatja az ateroszklerotikus plakkok kialakulását. Mivel az artériafal elváltozásai a nagyon idős emberekben különösen gyorsak, a szerzők úgy gondolták, hogy ha van a cinknek ilyen hatása, ez leginkább az idősekben fog megmutatkozni. Ezért gondosan kiválasztott nagyon idős személyekben vizsgálták a cinkbevitel és az artériafal tulajdonságai közötti kapcsolatot.

A résztvevők – férfiak és nők – egy nagy brazil vizsgálatban vettek részt eredetileg 2008 és 2011 között. Közülük választottak ki 201 személyt, akik legalább 80 évesek voltak, és a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek a koronáriák, az agyi vagy a perifériás erek ateroszklerózisában. Ezt fizikális vizsgálattal, EKG-val és echokardiográfiával mutatták ki. Emellett még számos bevonási kritérium volt, például a normális kognitív állapot, a rák és a gyulladásos immunbetegségek hiánya a kórtörténetben, fertőző betegség hiánya a legutóbbi 3 hónapban stb. A személyeket szűrték bélrákra, méhnyakrákra, emlőrákra, illetve prosztatarákra nézve.

Mindenkitől vért vettek biokémiai elemzés céljára (többek közt glükóz, teljes koleszterin, HDL, C-reaktív protein [CRP], HbA1c és plazma cink), megvizsgálták az arteria brachialis reaktivitását, carotis ultrahangvizsgálatot végeztek és a szív komputertomográfiáját. Megvizsgálták a személyeket diabéteszre, metabolikus szindrómára, testi inaktivitásra, vérnyomásra és dohányzásra nézve, s felvették antropometriai adataikat is (BMI, derékátmérő, a test zsírtartalmának százaléka).

Az élelemmel naponta bevitt cink mennyiségét egy, az étkezésre és az étrendkiegészítőkre vonatkozó validált kérdőív és a személy étrendi beszámolója alapján becsülték meg.

A carotis ultrahangvizsgálat során nagy felbontású ultrahanggal meeghatározták az intima-media vastagságát és a plakkok jelenlétét. A kétoldali mérés során az arteria carotis communis hátsó falát és az arteria carotis internát vizsgálták. Emellett három index-szel jellemezték az artériák elaszticitását (YEM, SI, AC), és meghatározták az artériák végdiasztolés és csúcsszisztolés átmérőjét.

A szív komputertomográfiás (CT)vizsgálatával meghatározták a koronáriák kalciumtartalmát, s a kalcifikációt az Agatston-pontszámmal jellemezték. Kontrasztanyagos CT angiográfiát is végeztek a koronária ateroszklerotikus plakkjai jelenlétének és jellemzőinek (pl. kalcifikált-e) meghatározására.

Nyugalmi állapotban képet készítettek az arteria brachialisról is a könyök felett, majd a felkarra helyezett vérnyomásmérő mandzsettát 50 Hgmm-el a szisztolés nyomás fölé fújták fel, s 5 percig így hagyták. A leengedés után 2 percig képet készítettek az artéria tágulásának mértékéről, az áramlás mediálta dilatációról (FMD), s ezt a nyugalmi tágasság százalékában fejezték ki.

A résztvevők átlagos napi cinkbevitele 3,3–52,2 mg, azaz az ajánlott napi adag (férfiaknak 11 mg, nőknek 8 mg) 42–505%-a volt. Cinktartalmú étrendkiegészítőt 31 személy fogyasztott, s ez a napi cinkbevitelt 7 mg-mal növelte (medián érték). Az étrendkiegészítőt nem használók 5,4%-ának alacsonyabb volt a plazma cink szintje a normál értéknél (7–7,2 µg/l), míg valamennyi étrendkiegészítőt fogyasztóban a cink szintje meghaladta ezt az értéket. Az átlagos napi cinkbevitel nem korrelált szignifikánsan a cink (p=0,75) vagy a CRP (p=0,76) plazmaszintjével. A napi cinkbevitel és a plazma cinkszintje akkor sem állt kapcsolatban egymással, ha az életkorra, a nemre és a plazma CRP szintjére korrigálták az adatokat (p=0,5). A plazma cinkszintje azonban szignifikáns negatív korrelációt mutatott a plazma CRP szintjével (r=–0,2, p=0,003).

A szerzők kiszámították a plazma cinkszintjének és a napi cinkbevitelnek az arányát, hogy következtetni tudjanak az élelemmel bevitt cink felszívódására. Ez az arány negatívan korrelált a CRP-vel (–0,18, p=0,01).

További elemzésként a plazma cinkszintje alapján tercilisekbe sorolták a személyeket. Csak két változót tekintve különböztek egymástól a tercilisek, a CRP szint és a vér leukocitaszámának vonatkozásában (p=0,01, illetve p=0,002) – ezeknek az értéke a felsőbb tercilisekben magasabb volt. Ha a napi cinkbevitel alapján osztották tercilisekbe a személyeket, semelyik változó nem különbözött a tercilistől függően.

Az ereket jellemző változók közül egyik sem különbözött a plazma cinkszint tercilisei között. Ez akkor is igaz maradt, ha az életkorra, a nemre, a magas vérnyomásra, a diabéteszre, a glomeruláris filtrációs rátára és a sztatinszedésre korrigálták az adatokat.

A szerzők szignifikáns – negatív – kapcsolatot találtak a plazma cinkszintje és a szisztémás gyulladásos aktivitás (CRP) között a nagyon idős emberekben, nem volt jele annak, hogy a cinkszintnek köze lenne az artériafal kóros elváltozásaihoz. Az újabb vizsgálatok összefüggést találtak az alacsony intracelluláris cinkszint és a gyulladásos citokinek fokozott szekréciója között. Bár az intracelluláris és plazmabeli cinkszint nem hasonlítható össze, a mostani vizsgálat az előbbiekkel összhangban szintén inverz kapcsolatot mutatott ki a plazma cinkszintje és a gyulladásos aktivitás között. A cink ezen immunmodulátor hatása alapján azt várnánk, hogy alacsony plazma cink szint esetén endotél diszfunkció, az artériafal merevebb volta és az ateroszklerózis is jelen van. Ez azonban nem igazolódott ebben a vizsgálatban. Ennek egy mechanisztikus magyarázata az lehet, hogy a gyulladás számos szövetben befolyásolja a cinktranszporter aktivitását, s ez megváltoztathatja a cink megoszlását a plazma és a szövetek között, anélkül, hogy befolyásolná a teljes cink raktárt. Emiatt könnyen lehet, hogy a plazma cink szintje nem tükrözi az intracelluláris szintet, ha a személyben enyhén megnőtt a gyulladásos aktivitás (pl. ateroszklerózis vagy öregség miatt). Ezt a feltevést más vizsgálatoknak kell majd igazolniuk.

 

Forrás: BBA Clinical

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.