hirdetés

A depresszió összefügg a vér alacsony cinkszintjével

Egy metaanalízis szerint a depressziós személyekben alacsonyabb a vér cinkszintje, mint a nem depressziósokban.

hirdetés

„A cink státusz és a depresszió közötti patofiziológiai kapcsolat és a cinkpótlás esetleges haszna a depressziós emberekben további vizsgálatot igényel” – írták Walter Swardfager, PhD, a Torontói Egyetem Sunnybrook Kutatóintézetének munkatársa és kollégái. Eredményeik a Biological Psychiatry december 15-i számában jelentek meg.

„Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a kísérletesen létrehozott cinkhiány depressziós jellegű viselkedést válthat ki az állatokban, amely cinkpótlással megszüntethető” – írják a szerzők. Mi több, egyes kezdeti klinikai vizsgálatok arra utaltak, hogy az antidepresszáns kezelés mellett adott cink gyorsabban és hatásosabban javítja a depresszív tüneteket, mint a cink nélküli terápia.

A kutatók megjegyezték, hogy sok olyan, az elmúlt néhány évtizedben végzett vizsgálat – bár nem mind –, amelyben mérték a perifériás vér cinkkoncentrációját depressziós és nem depressziós személyekben, azt mutatta, hogy a depresszió különböző populációkból származó mintákban összefüggött az alacsonyabb cinkszinttel.

A mostani metaanalízis 17 vizsgálatot foglalt magában, amelyekben meghatározták a perifériás vér cinkkoncentrációját 1643 depressziós és 804 kontroll személyben. E vizsgálatok közül 10-ben kórházi betegek vettek részt, 7-ben pedig ambuláns páciensek. A résztvevők 34,4%-a férfi volt; az átlagos életkor 37,7% volt.

A kutatók azt találták, hogy az átlagos cinkkoncentráció a vérben mintegy 1,85 µmol/l-rel alacsonyabb volt a depressziós személyekben, mint a nem depressziósokban (95%-os konfidencia intervallum [CI]: –2,51 – –1,19, p<0,00001).

A súlyosabban depressziós betegek esetében nagyobb volt a különbség a betegek és kontroll személyek cinkszintje között (p=0,026).

Emellett a szerzők azt is közölték, hogy a kórházi betegekben erősebb volt a hatás, mint az ambuláns páciensekben (súlyozott átlagos különbség [WMD]: –2,543, 95% CI: –3,522 – –1,564, p<0,0001), és a jobb metodológiájú vizsgálatokban is erősebb hatást mértek (WMD: –2,354, 95% CI: –2,901 – –1,807, p<0,0001).

„Bár a kapcsolatot jelző vizsgálatok nem mutathatják ki, hogy mi az ok, és mi az okozat, biológiailag plauzibilis az oksági kapcsolat a cink státusz és a depresszió között” – írták a szerzők.

„A cinknek antioxidáns tulajdonságai vannak, segít fenntartani az endokrin homeosztázist és az immunfunkciókat, és többféle módon is szerepet játszik a hippokampális és az agykérgi glutaminerg pályák működésében, amelyek az érzelmi szabályozásban és a kognitív funkciókban vesznek részt. Ezért a cink homeosztázis megváltozása károsíthatja a neuroplaszticitást és hozzájárulhat a tartós neuropszichológiai és pszichiátriai hanyatláshoz” – írták.

A cink fontos szerepet játszik az immunműködésben is. A cink alacsonyabb szérumszintje összefügg a zsírsav-anyagcsere zavaraival és a szérum lipidszintjeivel, amelyek befolyásolhatják az agyi működéseket és az erek állapotát. Az alacsonyabb cinkszintet összefüggésbe hozták a kardiovaszkuláris betegséggel is, amely gyakori kísérő betegsége a major depressziónak – jegyzik meg a szerzők.

Következtetésként azt állapítják meg, hogy további vizsgálatra szorul a cink esetleges szerepe a depresszió patofiziológiájában, a cink potenciális biomarkerként való felhasználása a major depresszió monitorozására, és a cinkpótlás feltételezett jótékony hatása a major depressziós betegekben.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.