hirdetés

Az anya képzettsége befolyásolja, hogy depressziós lesz-e felnőtt gyermeke

A kanadai McGill Egyetem kutatói azt mutatták ki, hogy azok a személyek, akiknek anyja nem fejezte be a gimnáziumot, kétszer akkora valószínűséggel szenvedtek major depresszióban fiatal felnőttkorukban, mint azok, akiknek anyja leérettségizett.

hirdetés

„Kutatásunk szerint az anya gimnáziumi képzettségének hiánya igen erősen befolyásolja annak kockázatát, hogy gyermeke átél-e egy major depressziós epizódot fiatal felnőttkorában” – mondta Amélie Quesnel-Vallée, a kutatás szenior szerzője. És valóban kimutatták, hogy a nem érettségizett nők gyermekeinek nagyobb depressziós kockázata nem tulajdonítható a szülői depressziónak, a kora gyermekkori rossz élményeknek, a gyermek saját képzettségének vagy a kora felnőttkori jövedelemnek.

Ez volt az első olyan vizsgálat Kanadában, amelyben külön-külön elemezték a két szülő képzettségének hatását a fiatal felnőttkori depresszióra. A vizsgálatba 1267 személyt vontak be, akikkel először 1994-ben készítettek interjút, amikor a vizsgálati alanyok 12–24 évesek voltak. Ezután 12 éven át követték őket, és a major depressziós epizód kockázatát akkor határozták meg, amikor 22–36 évesek lettek.

„A fiatal felnőttkori depresszió nagyon kritikus időszakban csap le az emberre. Ilyenkor sokan tanulmányokat végeznek vagy gyakornokok, vagy karrierjük és családi életük kezdetén vannak. Ezeknek a depresszió okozta megszakítása kisiklathatja ezeket a folyamatokat, és egész életre szóló következményekkel járhat” – mondta Quesnel-Vallée.

Érdekes módon az apa képzettségi szintje nem befolyásolta a depresszió kockázatát. „Ez, valamint az, hogy nem volt hatása a gyermek saját képzettségének és jövedelmének sem, azt sejteti, hogy az anya szülői képességeinek lehet szerepe a későbbi depresszió kialakulásában” – fejtette ki Quesnel-Vallée.

„A tanulás során sok gyakorlati tudást sajátít el az ember, például a kommunikációt, az analitikus és a problémamegoldó képességet, s közben magabiztosabb lesz” – mondta Alison Park, aki master fokozata elnyeréséért vett részt ebben a kutatásban. „Egy képzettebb anyának több lehet az önbizalma, jobban bízhat abban, hogy megbirkózik a gyermeknevelés során előkerülő problémákkal. Ez az önbizalom és magabiztosság modellként szolgálhat gyermeke számára.”

A McGill kutatói által végzett vizsgálatot a Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology közölte.

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.