Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 44
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-12-19

22 éves kor előtt már egyetlen feji- vagy nyaki CT-vizsgálat is megnöveli az 5 éven túli agydaganat, különösen a glióma kialakulásának kockázatát.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-25

Egy Egyesült Királyságbeli vizsgálat szerint a mobil telefonok használata és az agydaganatok között nincs összefüggés még a mobilok 10 évnél hosszabb ideje történő használata esetén sem.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-01-28

Christoph Diener ( Duisburg-Essen Egyetem) összefoglalta az általa legjelentősebbnek tartott 2ről. Az év végével szeretném átvezetni Önt a 2021-ben megjelent neurológiai tanulmányok néhány legfontosabb eseményének havi összefoglalóján.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-07-01

Az EMA június 3-ig beérkezett információi szerint az alábbi táblázatokban szereplő hatóanyagokat tartalmazó készítmények engedélyezési kérelmei érkeztek be a CHMP-hez, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságához.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-06-02

Az EMA május 11-ig beérkezett információi szerint az alábbi táblázatokban szereplő hatóanyagokat tartalmazó készítmények engedélyezési kérelmei érkeztek be a CHMP-hez, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságához.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-05-19

A phaeochromocytoma kellő időben felismerve műtéttel gyógyítható, ellen­kező esetben gyakran halálos. A kórképről alkotott ismereteink az utóbbi két évtizedben ugrásszerűen bővültek, amihez döntő mértékben járult hozzá a genetikai háttér egyre mélyebb megismerése. A jelen összefoglaló közleményben áttekintjük a legfontosabb klasszikus ismereteket, és bemu­tatjuk azokat a változásokat, amelyek a betegség korszerű szemléletének kialakulásához vezettek.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-05-03

Az Európai Gyógyszerügynökség április 7-ig beérkezett információi szerint az alábbi táblázatokban szereplő hatóanyagokat tartalmazó készítmények engedélyezési kérelmei érkeztek be a CHMP-hez, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságához. Félkövér betűtípussal a listára az előző hónap óta felkerülő készítmények olvashatók.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-03-23

Az Európai Gyógyszerügynökség március 11-ig beérkezett információi szerint az alábbi táblázatokban szereplő hatóanyagokat tartalmazó készítmények engedélyezési kérelmei érkeztek be a CHMP-hez, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságához. Félkövér betűtípussal a listára az előző hónap óta felkerülő készítmények olvashatók.

#9
Magyar Onkológia 65. évf. 1. szám
OTSZ Online
2021-03-09

Az alacsony grádusú gliómák esetében ismereteink rendkívüli mértékben bővültek az utóbbi években. Mind a pontos klasz- szifikáció, mind az ebből fakadó klinikai intervenció megter- vezése kihívásokkal terhelt. A konszenzuskeresési törekvések fontossága megkerülhetetlen, hisz a kezelésben részt vállaló multidiszciplináris onkoteamek csak így tudnak naprakész, egyénre szabott terápiás tervet felállítani. Közleményünk célja az alacsony grádusú gliómákkal kapcsolatos molekuláris és klinikai vizsgálatok, szakirányú ajánlások, irányelvek magyar nyelvű szintézise, valamint a terápiát meghatározó alacsony és magas rizikójú prognosztikai csoportok definiálása. Összesen 21 molekuláris patológiai marker alacsony grádusú gliómában betöltött szerepét foglaltuk össze. Meghatároztuk ezek eviden- ciaszintjét, áttekintettük a releváns nemzetközi tanulmányok eredményeit és a különböző neuroonkológiai társaságok keze- lési ajánlásait. A jelen összefoglaló az elmúlt évtizedek alacsony grádusú gliómákra vonatkozó szerteágazó terápiás terveinek egységesítéséhez nyújthat segédkezet. Jóllehet a jelenleg is aktív tudományos tevékenység miatt az alacsony és magas kockázatú rizikócsoportok elkülönítése a jövőben rendszeres felülvizsgálatra szorul, de a kiindulási alap szerepét talán a jelen tanulmány is betöltheti. Magy Onkol 65:59-70, 2021

Kulcsszavak: glióma, asztrocitóma, oligodendroglióma, prog- nózis, molekuláris biológia

#10
Sclerosis multiplex lapszemle 5. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2020-12-01

A sokrétű diagnózis lépései és a kezelés lehetőségei

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.