Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-09-07

Az interstitialis tüdőbetegségek a tüdő kötőszövetes vázát érintő betegsé­gek, amelyek az interstitium gyulladásához, fibrotikus átalakulásához ve­zetnek. Ma már több mint 150 betegséget sorolunk e kórképek közé, melyek átfedést mutatnak a diagnózis, a prognózis, illetve a kezelés tekintetében.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-08-17

Maximális konzervatív kezelés ellenére súlyosbodó, előrehaladott álla­potú, nem rosszindulatú tüdőbetegségek esetén végső megoldásként tüdőtranszplantáció szóba jön, amennyiben a beteg még rehabilitálható állapotú, és a kivizsgálás során nem igazolódik transzplantációt kizáró ok. Cikkünkben a javallatokat és ellenjavallatokat, a peri- és posztoperatív gondozást, a kimenetelt és az eddigi hazai tapasztalatokat tekintjük át.

#3
Immunonkológiai Mozaik Immunonkológiai Mozaik 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Immunonkológiai Mozaik
2017-03-13

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb ráktípus, mely vezeti a rákhalálozási statisztikákat. Az újonnan diagnosztizált esetek mintegy 80%-a inoperábilis, helyileg előrehaladott, illetve áttétes nem kissejtes tüdőrák (NSCLC). Az aktivált onkogéneket, mint pl. EGFR-t vagy átrendeződött ALK-t tartalmazó adenocarcinomák kezelésében a molekulárisan célzott terápiák drámai előretörést jelentettek, de a betegek többségénél ezen új ágensek sem érnek el tartós betegségkontrollt, és az 5 éves túlélés nem haladja meg az 1-2%-ot. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-01-25

A légembólia ritka életveszélyes komplikációja lehet a sebészeti beavatkozásoknak, traumának, búvárkodásnak, és művi lélegeztetésből származó barotraumának.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2015-10-28

Egy júniusi budapesti konferencián nemzetközileg elismert előadók, szak­területük kiemelkedő képviselői a legújabb ismeretek tükrében tekintették át a fontosabb pulmonológiai kórképeket. Az első nap második témája az intersticiális tüdőbetegség, ezen belül az idiopátiás pulmonális fibrózis volt, melyről a southamptoni Luca Richeldi tartott előadást.

2. Pneumo Update Europe konferencia, Budapest, 2015. június 19–20.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-02

Kovasav és szilikát ásványi porok belélegzése számos kórszövettani változást idézhet elő a tüdőben és mellhártyában. A mellkasi folyadék a szilikózis egy rendkívül ritka formája.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-12

Egy megfigyeléses vizsgálatban, amelyben a tüdő állapotát CT-vel ellenőrizték, az aszpirin rendszeres alkalmazása lelassította a szubklinikus emfizéma progresszióját.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-21

A humán idiopátiás pleuroparenchimális fibroelasztózis (IPPFE) ritka tüdőgyógyászati kórkép, amelynek  kisérletesen tanulmányozható állatmodelljét egy új vizsgálat öregedő szamarak tüdejében találta meg.  

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2013-10-14

Ez a ritka, aluldiagnosztizált, progresszív tüdőbetegség két formában jelentkezhet. Jellemző rá a normálistól eltérő simaizomsejtek rendellenes proliferációja a bronchiolusokban, alveoláris septumokban, a perivaszkuláris térben, nyirok­utak­ban és nyirokcsomókban, ami a kislégutak obstrukciójához, pulmonális cisztaképződéshez, a tüdőszövet pusztulásához vezet. A ma még megállíthatatlan kórfolyamat tüdőtranszplantáció javallatát képezheti.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-09-11

A szarkoidózis ismeretlen eredetű szisztémás, granulomatózus betegség, leggyakrabban a nyirokcsomókat és a tüdőt érinti, köhögéssel, fáradtságérzéssel, nehézlégzéssel járhat. A betegek harmada tünetmentes. A kórlefolyás igen változó, a spontán remisszió valószínűsége 60%. A kifejezett gyulladással járó akut szarkoidózisnak szteroidkezelés nélkül is kedvező a kórjóslata.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.