hirdetés

Aszpirin emfizéma ellen?

Egy megfigyeléses vizsgálatban, amelyben a tüdő állapotát CT-vel ellenőrizték, az aszpirin rendszeres alkalmazása lelassította a szubklinikus emfizéma progresszióját.

hirdetés

 „Számos, állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy az endotél károsodása hozzájárul az emfizéma kialakulásához, és az emberekben végzett tüdőbiopszia olyan területeket fedett fel az emfizémás tüdőben, ahol tönkrementek a kapillárisok” – mondta dr. Carrie Aaron (Columbia Egyetem, New York City, NY, USA).

Az azonban nem világos, hogy emfizémában az egész alveoláris tér tönkremegy, és ennek része a kapillárisok pusztulása, vagy pedig a kapillárisok destrukciója következik be elsőként– tette hozzá az American Thoracic Society 2015-ös nemzetközi konferenciáján.

A kutatók úgy gondolják, hogy gátolja a vérlemezkék aktiválódásának gátlása révén a gyulladás csökkentésével, vagy a tüdőkapillárisok vérátáramlásának megváltoztatása révén csökkenti az emfizémát.

Vizsgálatuk a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) tanulmányból nőtt ki, amelyben több mint 6000 beteg vett részt, és célja a szubklinikus kardiovaszkuláris betegség jellemzőinek feltárása és a betegség progressziójával kapcsolatos kockázati tényezők azonosítása volt.

A most ismertetett MESA-Lung vizsgálatba dr. Aaron és kutatócsoportja 4469 olyan 45–84 éves olyan férfit és nőt vont be, akiknek nem volt kardiovaszkuláris betegségük. A páciensek 55%-a vagy jelenleg is, vagy korábban dohányzott. A vizsgálat kezdetén készített koronária kalcium CT scan alapján meghatározták, hogy a tüdő térfogatának hány százaléka volt emfizémás jellegű.

A 10 éves követési idő alatt a minden résztvevőnél 4 CT scant készítettek, ezzel követve nyomon az emfizéma százalékos értékének növekedését. A résztvevők 81%-ában spirometriával meghatározták a kilégzési légáramlást is.

Minden CT vizsgálat alkalmával felmérték, a megelőző 2 hét során a résztvevők milyen gyógyszereket szedtek: 921-en (21%) számoltak be arról, hogy hetente legalább háromszor aszpirint vettek be.

A vizsgálat kezdetén az emfizéma százalékának mediánja 2,92% volt, s ez 10 év alatt átlagosan 0,83%-kal nőtt.

A CT-vel mért százalékos emfizéma progressziója 10 év múlva 0,36%-kal kisebb volt az aszpirint rendszeresen alkalmazókban, mint a gyógyszert nem szedőkben (95%-os konfidencia intervallum [CI]: –0,63 – –0,09; p =0,008). Egy alcsoport-elemzésben a valaha dohányzókban a progresszió 0,37%-kal volt kisebb az aszpirint szedőkben, mint a másik csoportban (95% CI: –0,76 – 0,03; p =0,07).

Az eredmények nem változtak akkor sem, ha a kutatók korrigálták az adatokat az életkorra, a nemre, a rasszra és az etnikumra, a naponta elszívott cigarettákra, az évente elszívott dobozokra és a magas vérnyomásra nézve.

„Nagyon nehéz megmondani, hogy ok-okozati hatásról van-e szó” – mondta dr. Aaron, és rámutatott, hogy egy megfigyeléses vizsgálatban nagyon nehéz kiszűrni a zavaró tényezőket.

Ha prospektív vizsgálat is igazolja, hogy az aszpirin rendszeres alkalmazása lassítja a szubklinikus emfizéma progresszióját, akkor az aszpirin lesz az efizéma egyetlen ismert kezelési lehetősége.

 

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.