hirdetés

A betegségmódosító SM terápiák potenciális veszélye

Norvég sclerosis multiplexes betegekről készült felmérés azt mutatta, hogy a modern immunológiai kezelések bevezetése után körükben valamelyest nőtt a rosszindulatú daganatok gyakorisága.

hirdetés

A tanulmány első szerzője, Dr. Nina Grytten (Department of Neurology, Norwegian Multiple Sclerosis Centre, Bergen) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy 1996 előtt az SM-ben szenvedő betegek daganatos megbetegedéseinek kockázata megegyezett az átlagos populációban észlelteknek, de 1996 után - feltételezések szerint -a betegség-módosító kezelések (DMT, disease-modifying therapies) széleskörű használata miatt a SM betegek körében – az átlag népességhez képest – megnőtt a daganatos betegségek kockázata. Dr. Jeffrey A. Cohen az ACTRISM (Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) elnöke. szerint ezzel a ténnyel nem csak a betegeket kezelő orvosoknak kell tisztában lenniük, hanem az SM-ben szenvedő betegeknek is tudniuk kell erről a kockázatról, mivel a kezeléseket egy életen át szükséges alkalmazni. A tanulmányban szereplő nagyszámú beteg hosszú ideig tartó megfigyelése azt mutatja, hogy a rákkockázat növekedése az SM-es betegekben valószínűleg igen kismértékű, de mindenképp olyan adat, amire oda kell figyelnünk.

Az eredményeket az ACTRIMS 2020 fórumon, Floridában adták elő 2020. február 27.-én. Mint ahogy arról az otszonline-ban is beszámoltunk (Sclerosis multiplex és rákkockázat) Grytten doktornő és munkatársai egy 2019-ben megjelent, ikerpárok vizsgálatával foglalkozó cikkükben azt közölték, hogy Norvégiában a sclerosis multiplexben szenvedő betegekben magasabb a daganatos betegségek kockázata, viszont más tanulmányokban nem találtak ilyen kapcsolatot az SM és a rosszindulatú daganatos megbetegedések között. A szerzők ezért újabb elemzést végeztek, eúttal is a Norwegian MS Registry and Biobank adatbázisában szereplő 1930 és 1979 között született 6638 SM-beteg adatait hasonlították össze 36.957, SM-ben nem szenvedő, életkorban, nemben, lakóhelyi környezetben megfelelő norvég állampolgár adataival. A rosszindulatú daganatos betegekről, a daganatok típusáról, a diagnózis évéről, a halálozásról szóló adatokat - az előző vizsgálathoz hasonlóan - a Norwegian Cancer Registry-ből vették.

Az összesen 65 évet felölelő vizsgálati periódusban az SM-ben szenvedő betegek és az SM nélküli betegek csoportjában kb. azonos számban fordultak elő a rosszindulatú daganatok (11,2% vs 10,6%). Az 1953 és 1995 közötti időszakban az SM-ben szenvedők daganatos megbetegedéseinek gyakorisága megegyezett a kontrolloknál észleltekkel (IRR 1,05, 95%CI 0,97 - 1,14). Ugyanakkor 1995 után az SM-ben szenvedőknél valamivel magasabb volt a daganatos gyakoriság, mint a kontrolloknál (IRR 1,40, 95%CI 1,30 - 1,51). Az egyes daganattípusokat tekintve az SM-ben szenvedőknél szinte minden daganattípus előfordulási gyakorisága valamivel magasabb volt: az agydaganatoknál (IRR: 1,75, 95%CI 1,28 – 2,40), az agyburok daganatoknál (IRR: 2,28, 95%CI 1,47 – 3,53), a húgyivarszervi daganatoknál (IRR: 2,06, 95%CI 1,52 – 2,79), az emésztőszervi daganatoknál (IRR: 1,47, 95%CI 1,20 – 1,80), az endokrin daganatoknál (IRR: 1,64, 95%CI 1,06 – 2,54) és a légzőszervi daganatoknál egyaránt (IRR: 2,05, 95%CI 1,55 – 2,07). Dr. Grytten megjegyezte, hogy a különbségek egyéb okait nem sikerült kimutatni. Például az SM betegek húgyúti és a légúti daganatos gyakorisága a DMT kezelések bevezetése előtt és után is magasabb volt, valószínűleg azért, mert az SM betegek között több a dohányos. Vagy például a koponyaűri daganatok gyakorisága azért (is) lehet magasabb, mert az SM-ben szenvedőkön gyakrabban végeznek MRI vizsgálatot, így központi idegrendszer daganatos megbetegedéseik korábbi stádiumban kerülnek felismerésre. Ugyanakkor az 1996 után bekövetkezett kockázat-növekedés a DMT kezelések lehetséges szerepére utal. Pl. a mitoxantron mellett növekszik a leukémiák és a kolorektális daganatok kockázata, és feltételezések szerint a fingolimod emelheti a daganatos gyakoriságot, bár ezt eddig még senki nem bizonyította.

A klinikusoknak figyelniük kell az SM-ben szenvedő beteg kísérő betegségeire, de több adatra van szükség az immunmodulátoros kezelések hosszú hatásainak értékeléséhez. A mitoxantronon kívül az azathioprin és a cyclophosphamide is hordoz némi kockázatot, bár igen biztató, hogy a hosszú idejű megfigyelések nem igazolták a rák-kockázat egyértelmű növekedését. Egyre több bizonyíték van arra, hogy az SM betegek érzékenyebbek más betegségekkel szemben, és elképzelhető, hogy az egyik ilyen komorbiditás a daganatos betegség lehet, ezért is növekedhet a rák kockázata SM-ben.

Források:

1. Melville NA. Cancer increase seen in modern era of MS drugs. Medscape Medical News > Conference News> ACTRIMS 202, February 28, 2020.

2. Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS) Forum 2020. Abstract P126. Presented February 27, 2020.

3. Grytten N, Myhr K-M, Celius EG, et al. Risk of cancer among multiple sclerosis patients, siblings, and population controls: A prospective cohort study. Muliple Sclerosis Journal. Published October 1, 2019,

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.