hirdetés

Mayzent sclerosis multiplexre - frissítve

A márciusi amerikai engedélyeztetést követően az EMA CHMP is pozitívan véleményezte a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló Mayzent (sziponimod) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) november 14-én pozitív véleményt fogalmazott meg a szekunder progresszív sclerosis multiplex (SPSM, secondary progressive multiple sclerosis) kezelésére szolgáló Mayzent (hatóanyag: sziponimod, gyógyszerforma: 0,25 és 2 mg-os filmbevonatú tabletta) készítményre (kérelmező: Novartis Europharm Limited). A gyógyszer a klinikai vizsgálatok eredményei szerint képes lassítani a betegség progresszióját aktív SPSM betegségben szenvedő felnőtt betegeknél.

 A hatóanyagról (sziponimod)

A Mayzent hatóanyaga, a sziponimod (ATC kód: L04AA42) egy szelektív immunszuppresszáns, a szfingozin-1-foszfát (S1P) receptor specifikus altípusainak szelektív modulátora. A sziponimod egyrészt gyulladáscsökkentő hatást fejt ki azzal, hogy a limfociták S1P1 receptoraihoz kötődve megakadályozza a limfociták bejutását a központi idegrendszerbe, másrészt képes a sejtkárosító hatás modulálására is oly módon, hogy a központi idegrendszert elérve az oligondendrociták és asztrociták S1P5 receptoraihoz kötődik. Preklinikai vizsgálatok eredményei szerint ezzel képes meggátolni a szinaptikus neurodegenerációt, valamint elősegítheti a remielinizációt a központi idegrendszerben.

 Mellékhatások

A Mayzent alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, magas vérnyomás és a májenzimszintek emelkedése voltak.

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a novemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 Klinikai vizsgálatok

A márciusi amerikai engedélyezés során az FDA az engedélyt az 1651 SPMS-ben (szekunder progresszív betegségformában) szenvedő beteg bevonásával, 31 országban végzett multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos fázis III EXPAND vizsgálat (NCT01665144) eredményei alapján adta ki, melyben 2 mg/naponta egyszer dózisban adagolt Mayzent hatásosságát és biztonságosságát értékelték placebóhoz képest. Az eredmények szerint a Mayzent szignifikáns mértékben csökkentette a betegség progresszióját, mind a fizikális hatások, mind a kognitív hanyatlás vonatkozásában. A betegség fizikális károsodásokat okozó progresszióját a készítmény alkalmazásával három hónap alatt 14-20%-kal, hat hónap alatt pedig 29-33%-kal sikerült csökkenteni nem-relapszáló betegeknél. Megfigyelték, hogy a kognitív információfeldolgozási sebesség is javulást mutatott mind a két éven belüli relapszust mutató betegeknél, mind pedig azoknál, akiknél relapszus nem volt tapasztalható. A laboratóriumi vizsgálatok során az is kiderült, hogy a betegek vérében szignifikáns mértékben csökkent az idegsejtek károsodását jelző szérum neurofilamentum könnyűlánc-fehérje (sNfL, serum neurofilament light chain) koncentrációja, ami igazolta a terápia neuroprotektív hatását. A fázis II BOLD klinikai vizsgálat (NCT00879658) kimutatta, hogy a sziponimod hat hónapos időszakon keresztül történő alkalmazása relapszáló-remittáló betegségformában szenvedő betegek körében a placebóhoz képest szignifikáns mértékben csökkentette az évenkénti relapszusok számát valamint az agykárosodás mértékét.

 A sclerosis multiplexről

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos- vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást. Világszerte 2,3 millió, Magyarországon pedig körülbelül 8-10 ezer beteg él, a kórkép előfordulása a nőknél kétszer-háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál; tőlünk északabbra gyakoribb, délebbre ritkább ez a kórkép. Ezt a tényt összefüggésbe hozzák a gyermekkori napfény hatással, mely a természetes D-vitaminforrást jelenti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek kb. kétharmadánál valóban alacsonyabb a szérum D-vitamin szint, amit pótolni kell. Több tényező – pl. genetikai ok vagy vírusfertőzés – is szerepet játszhat a kialakulásában. Az elmúlt évtizedekben jelentős változás ment végbe mind a kórkép felismerése, mind a kezelés tekintetében. Országszerte csaknem 30 SM Centrum vesz részt a betegek diagnosztikájában, kezelésében és utógondozásában.

A tünettan vonatkozásában nagyon színes a kép, hiszen az idegrendszer bármely pontja érintett lehet. Típusos kezdeti tünet a látóideggyulladás, amely egy- vagy kétoldali homályos látással jelentkezik, lehet kettőslátás, előfordulhat szédülés, de bármilyen bénulásos tünet (akár féloldali, akár mind a négy végtagra kiterjedő) is. A leggyakoribb, a betegek kb. 70 százalékát érintő kórlefolyás az, amikor a gócos idegrendszeri tünetek hirtelen, egyik napról a másikra jelentkeznek és súlyossá válnak, ezt shubnak nevezzük, ilyenkor a tünetek 24 órán túl is fennállnak. Jellemző, hogy kezelés mellett és bizonyos mértékben spontán is javulás jelentkezik. A betegség elején ezek a panaszok még teljesen helyre jönnek, ám a kórkép előre haladtával maradványtünetekkel is számolni kell. Ezt a kórformát relapszáló-remittáló típusnak (RRMS) is nevezik. Ebben a típusban a tünetek fellángolását tünetmentes időszakok váltják fel. Hosszabb ideje fennálló a betegség esetén a relapszusok, shubok halványulnak, ritkulnak, viszont egy fokozatos állapotromlás figyelhető meg. Ez a szekunder progresszív forma (SPMS), kb. a betegek 15 százalékát érinti. Előfordul a két említett típus kombinációja is, a relapszáló progrediáló forma, amelyre jellemző, hogy a kezdeti tünetek után folyamatos súlyosbodás zajlik, a megelőző állapot pedig gyakran már nem áll helyre. A legritkább, de legsúlyosabb típus a primer progresszív forma, amely kezdettől fogva folyamatos és viszonylag gyors rosszabbodással jár, és hamar rokkantsághoz vezet, itt leggyakrabban gerincvelői tünetek jelentkeznek, ami nagyban érinti a beteg járását, emellett vegetatív tünetekkel is járhat. Felnőtt betegeknél az RRMS betegségforma gyakorisága 85%, gyerekeknél és serdülőknél pedig 98%, azaz igen ritka az egyéb típusok előfordulása.

 Gyógyszerpiaci vonatkozások, a Mayzent pozicionálása

A Mayzent engedélyezése igen fontos mérföldkő lehet a Novartis számára, mivel ez az FDA által elsőként jóváhagyott szer az Egyesült Államokban a szekunder progresszív sclerosis multiplex (SPMS) kezelésére. Ez a svájci óriáscég számára réspiacot jelent a sclerosis multiplex elleni gyógyszerek piacán, ahol már számos készítménnyel van ugyan jelen (Gilenya [S1P-receptor modulátor], Extavia [béta-1b interferon szubkután injekció]), de hamarosan lejárnak a szabadalmi védettségek, és meg fognak jelenni ezen szerek generikus készítményei. A relapszáló-remittáló betegségformában szenvedő betegek 80%-ánál jelenik meg a későbbiekben az SPMS, ami azt is valószínűsíti, hogy a Mayzent az idei évben piacra kerülő készítmények közül az egyik legjelentősebb gyógyszer lehet (ez csak az Egyesült Államokban a jelenleg már diagnosztizált 100 ezer beteg mellett további 150 ezres potenciális betegpopulációt jelent), viszont nem szabad szó nélkül elmenni a lehetséges buktatók mellett sem. Az egyik ilyen akadály lehet, hogy mostanában egyre több gyógyszergyártó tapasztalja meg, hogy sok esetben még a legújabb készítmények sem képesek felnőni a piacra kerülés előtti, felfokozott elvárásokhoz, így a forgalom végül elmarad a várttól. A másik gond a sclerosis multiplex sajátosságával függ össze, vagyis azzal, hogy meglehetősen nehéz diagnosztizálni, mikor progrediál a beteg RRMS formából SPMS-be, és gyakran még a tünetek súlyosbodása esetén is tovább szedik a korábbi gyógyszereiket. A harmadik buktató pedig a Mayzent ára lehet, mivel a Novartis az előzetes hírek szerint az Egyesült Államokban évi 88,5 ezer dollárra lőtte be, ami nem sokkal magasabb ugyan a jelenleg a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló készítmények átlagos, évi 80 ezer dollár körüli áránál (2013-ban ugyanezen szerek átlagára még 60 ezer dollár körül mozgott), ám a korábban engedélyezett készítmények közül számos olcsóbb is a betegek rendelkezésére áll, ha nem is pont ugyanazokra az indikációkra. További kérdés, hogyan fog a Mayzent szerepelni az USA gyógyszer-költséghatékonysági megfigyelő szervezete, az Icer értékelése szerint – a gyógyszer real-life klinikai hatásosságáról és hatékonyságáról szóló elemzés megjelenését a szervezet május 2-ára ígérte. Optimista előrejelzések szerint 2022-re a Mayzent „blockbuster” státuszba léphet az SM gyógyszerek 20 milliárd dolláros globális piacán, a Bloomberg szerint éves forgalma akár az 1,2 milliárd dollárt is elérheti. Legnagyobb versenytársa a Roche leányvállalata, a Genentech által 2017-ben engedélyeztetett Ocrevus lesz, melynek éves forgalmát már az idei év végére is 3,2 milliárd dollárra becsülik az elemz

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of Opinion (SMOP)– Mayzent (EMA)

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 11-14 November 2019 (updated)

FDA approves new oral drug to treat multiple sclerosis

FDA Approves Mayzent (siponimod) for Secondary Progressive Multiple Sclerosis

FDA Approves Siponimod (Mayzent) for Multiple Sclerosis

Novartis receives FDA approval for Mayzent® (siponimod), the first oral drug to treat secondary progressive MS with active disease

Mayzent Label (FDA)

Novartis scores a first with Mayzent approval

Mintegy 10 ezer embert érint idehaza a Sclerosis Multiplex – Semmelweis médiasarok, Dr. Tegze Nárcisz interjú

Novartis files MS drug siponimod in EU and US

US, EU filings imminent for Novartis’ MS therapy siponimod

Novartis announces FDA and EMA filing acceptance of siponimod, the first and only drug shown to meaningfully delay disability progression in typical SPMS patients

A Comparative Review of Marketing Authorization Decisions in Switzerland, the EU, and the USA

FDA, EMA Agree to Review Novartis Therapy Siponimod to Treat SPMS

Exploring the Efficacy and Safety of Siponimod in Patients With Secondary Progressive Multiple Sclerosis (EXPAND)

Mayzent (Formerly Siponimod & BAF312) for SPMS

Celgene Seeking FDA Approval for Ozanimod to Treat Adults With Relapsing MS

Novartis new MS drug Mayzent to be priced at $88,000 per year

The cost of multiple sclerosis drugs in the US and the pharmaceutical industry - Too big to fail? (Neurology, 2015. May 26; 84(21): 2185–2192.)

Access to MS Medications – USA National Multiple Sclerosis Society

Mayzent approval boosts Novartis’ big blockbuster plan

Novartis’s Mayzent approved to treat progressive multiple sclerosis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.