hirdetés

A leukémia kemoterápiája okozta vaszkuláris toxicitás megelőzése

A krónikus mieloid leukémia kezelésében használt tirozin-kináz-gátlók a magas vérnyomás mellett érelmeszesedéses artériás betegségeket is okozhatnak.

hirdetés

Köztudott, hogy a célzott terápiák vérnyomás-emelkedést okoznak, amely ugyan bizonyítja a célzott terápiák hatékonyságát, de kezelését mielőbb meg kell kezdeni. Az azonban váratlan volt, hogy a krónikus mieloid leukémia (CML) kezelését a betegek túlélési esélyeinek jelentős javításával forradalmasító tirozin-kináz-gátlók (TKI-k) legújabb generációja a való élet körülményei között – a klinikai vizsgálatok során nem tapasztalt- vaszkuláris toxicitást eredményezhetnek.

A nilotinib (Tasigna) és a ponatinib (Iclusig) érelmeszesedéses artériás betegségeket okozó mellékhatását még szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel nem rendelkező betegeknél is észlelték. Az irodalomban sok olyan hipotézist találunk, amelyek magyarázatot keresnek arra, hogy ezek a gyógyszerek miért idézik elő atheromatosus plakk kialakulását. Dr. Gabrielle Sarlon (Marseille-i Egyetemi Kórház, Franciaország), a Francia Kardiológiai Társaság konferenciáján (JESFC 2023) egy francia tanulmány eredményeire hivatkozva kijelentette, ezek a kezelések egyes betegeknél növelik az LDL-koleszterinszintet, és ez lehet a fő oka az esetükben tapasztalt koszorúér- és perifériás artériás betegségeknek. Ezért az LDL-C-szintet a betegek TKI terápiájának megkezdésekor el kell kezdeni ellenőrizni, és szükség esetén sztatint kell felírni.

Artériás betegségek

A második generációs TKI, nilotinib által kiváltott artériás betegségek előfordulása akár 10%-ot is elérheti, de vannak olyan egy-egy központban végzett vizsgálatok, amelyek sokkal magasabb számokat közölnek. Sarlon és munkatársai például a Marseille Egyetemi Kórházban végzett kis esetszámú vizsgálatban a nilotinibbel kezelt betegek több mint 30%-ánál atheroscleroticus típusú artériás sérüléseket figyeltek meg. Néhány CML-lel kezelt betegnél claudicatio alakult ki, és az alsó végtagok kritikus végtag-ischaemiájává fejlődött.

Feltárt kockázati tényezők

Az első retrospektív elemzést ennek a kockázatnak a feltárására egy német csapat végezte. 179 nilotinibet kapó beteg követésekor azt találták, hogy 11-nél (6,2%) alakult ki súlyos és korábban fel nem ismert alsó végtagi perifériás artériás betegség (PAD), amely invazív terápiát igényelt. A nilotinib-kezelés megkezdése és az első PAD esemény közötti átlagos idő 105,1 hét volt (tartomány = 16-212 hét).

A nilotinib által kiváltott PAD fő kockázati tényezőiként a kardiovaszkuláris kockázati tényezők jelenléte, 60 évnél idősebb életkor és a nilotinib-expozíció hosszú időtartama merültek fel. Egyes kutatások szerint összefüggés van e kockázat és a beadott dózis között.

A ponatinib esetében a mellékhatások még gyakoribbak – olyannyira, hogy néhány hónappal a harmadik generációs TKI engedélyezése után figyelmeztetést adtak ki használatára vonatkozóan. Egy hosszú távú követéses vizsgálat a kardiovaszkuláris események 28%-os prevalenciájáról számolt be, míg artériás megbetegedéseket 20%-ban figyeltek meg 1-2 éves kezelés után.

A patofiziológiát tekintve a Marseille Egyetemi Kórház tanulmánya megállapította, hogy az esetek csaknem felében az artériás sérülések 50%-nál nagyobb szűkülettel jártak. Az ateromás plakkok általában a megszokott területeken alakulnak ki, a bulbus caroticus a leginkább érintett terület. De más artériákban is megjelenhetnek – combcsontban, csigolyában, sőt vesében is – és mint említettük, néha olyan betegeknél is, akiknél nincs kardiovaszkuláris kockázati tényező. E lipidekben gazdag atheromatosus plakkok egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy nagyon sötétnek tűnnek a képalkotás során, és így észrevétlen maradhatnak a Doppler ultrahanggal végzett vizsgálatokban.  Meglepő módon a megvastagodás kiterjedhet a külső nyaki artériára is.

Boka-karindex

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) tavaly megjelent első Kardio-onkológiai Irányelve konkrét alapszintű kockázatértékelési és monitorozási ajánlásokat tartalmaz a nilotinibbel és ponatinibbel kezelt betegekre vonatkozóan. Az egyik azt javasolja, hogy az első évben 3 havonta, majd 6-12 havonta végezzenek kardiovaszkuláris kockázatértékelést: EKG-t, a vérnyomásmérést és a lipidprofil teszteket. Ezenkívül tanácsos 6 havonta boka-brachiális index vizsgálatot végezni a PAD ellenőrzésére.

 

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/988523

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.