hirdetés

A mentális ellenállóképesség jelentősége a combnyaktörés terápiájában

Egy vizsgálat szerint combnyaktörést követően korrelációt mutatott a pszichológiai ellenállóképesség mértéke és a felépülés sikere.

hirdetés

A Journal of the American Geriatrics Society hasábjain jelentek meg annak a 210 beteg bevonásával végzett vizsgálatnak az eredményei, amelyet a pszichológiai vagy mentális ellenállóképesség (resilience) és a combnyaktöréssel műtött betegek felépülési esélyei közötti összefüggést vizsgálta. A University of Connecticut vezetésével végzett randomizált, kontrollos vizsgálatban a két különböző fizikoterápiás kezelésben részesülő betegeket a kórházi elbocsátást követően átlagosan 103,8 napig követték, és a 6-elemű Brief Resilience Scale (BRS) skálán pontozták pszichológiai ellenállóképességüket. A betegek 77%-a nő volt, 96%-uk fehér, átlagéletkoruk pedig 80,7 év volt (40%-uk 85 év feletti). Az utánkövetési időszak végén elvégzett járóképességi vizsgálatok szoros korrelációt mutattak a BRS skálán elért pontszámokkal, azaz minél inkább hitt a beteg a gyógyulásban, annál valószínűbb volt, hogy jobb eredményeket fog elérni.

A vizsgálat vezetője, Richard H. Fortinsky szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy egyrészt pszichológiai segítség nyújtásával elősegíthető a betegek felépülése, másrészt felvetik a műtétet követő pszichológiai szűrés szükségességét is, azaz érdemes lehet kideríteni, hogy mely betegek szorulnak rá leginkább pszichoterápiára. Dr. Kevin Freedman, a pennsylvaniai Rothman Intézet ortopéd sebésze egyetért Fortinskyval abban, hogy a páciens sérüléséből való felépülésében nem csak fizikai tényezők játszhatnak szerepet. Az ellenállóképesség lehet egy általános tulajdonsága, mérőszáma annak, hogy a betegek hogyan tudnak megbirkózni a betegséggel vagy a műtéttel, de ezt mindig egy adott kedvezőtlen esemény kontextusában kell vizsgálni, és azt kell megnézni, hogy az egyén mennyire hisz abban, hogy ki tud lábalni a konkrét egészségügyi problémából. Freedman tanulmánya Resilience in the Orthopaedic Patient címmel a Journal of Bone and Joint Surgery folyóiratban jelent meg, melyben az ellenállóképességet veleszületett tulajdonságnak tartja, de kimutatja, hogy viselkedésterápiával fokozható, erősíthető. A mentális ellenállóképességet a közelmúltban több tanulmányban is vizsgálták ortopéd beavatkozásokat követően, és például rotátorköpeny-szakadás esetében is korrelációt fedeztek fel a küzdőképesség („grit”) és a felépülést követő funkcionalitás mértéke között, valamint igen fontos szerepet tulajdonítottak a depressziónak is.

A Fortinsky vezetésével végzett vizsgálatban a depresszió szerepét is vizsgálták a kutatók, ám az ellenállóképesség és a depresszió között igen csekély összefüggés mutatkozott. Azt sem sikerült tisztázni, hogy a korábban meglévő vagy a trauma hatására kialakuló depresszió különbözőképpen befolyásolja-e a mentális ellenállóképességet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Impact of psychological resilience on walking capacity in older adults following hip fracture

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.