hirdetés

A sclerosis multiplex diagnózisának új keretrendszere

Egy nemzetközi szakértői testület olyan új módszert javasolt a sclerosis multiplex (SM) osztályozására, amely megváltoztatná a betegek diagnosztizálásának és kezelésének módját.

hirdetés

A Lancet Neurology-ban november 18-án közzétett új javaslat célja, hogy eltávolodjunk a jelenlegi rendszertől, amely a betegség progressziója alapján az SM-et különálló relapszáló-remittáló SM-ről (RRSM), primer progresszív SM (PPSM) és szekunder progresszív SM (SPSM) altípusokba sorolja. A javaslatot kidolgozó, a sclerosis multiplex klinikai vizsgálataival foglalkozó nemzetközi tanácsadó bizottság tagjai megjegyzik, hogy az új keretrendszer a betegségek mögöttes biológiáján alapul, és figyelembe veszi az egyes betegek eltérő betegséglefolyását. A közelmúltban végzett tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a relapszusok és a progresszió hátterében álló biológiai folyamatok különböző mértékben jelen vannak a betegség lefolyása során, és egy kontinuumot képviselnek."

Érzékenyebb rendszer

A jelenlegi Lublin–Reingold-leírónak nevezett SM osztályozás bevezetése óta felmerült az igény egy másik rendszerre, amely jobban tükrözi az SM hátterében húzódó biológiai változásokat. A bizottság, amelyet a European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis és az US National Multiple Sclerosis Society közösen támogat, pontosította az 1996-ban és 2013-ban közzétett klinikai lefolyásokat és e folyamatból alakult ki a mostani javaslat.

Az egyik fő szempont az volt, hogy a betegség nem alakul szekunder progresszív SM-mé, a progresszió hátterében álló folyamatok és a progresszió közelítő mérőszámai a betegség legkorábbi szakaszától kezdve jelen vannak. A bizottság áttekintette az SM miatti károsodások patofiziológiájával és kompenzációs mechanizmusaival kapcsolatos jelenlegi adatokat, bemutatva azokat az eredményeket, amelyek arra utalnak, hogy a betegség progresszióját nem egyetlen betegségmechanizmus okozza, hanem több folyamat kombinációja, amelyek betegenként változnak.

A jelentésben kiemelt jelenlegi kutatási tanulmányok közé tartoznak azok, amelyek a sérülések mechanizmusaira, például az akut és krónikus gyulladásra, a mielinvesztésre, az idegrostok és az idegsejtek elvesztésére, valamint a mitokondriális diszfunkcióra összpontosító tanulmányok. A bizottság szerint valószínűleg a szervezet sérülésre adott reakciója határozza meg, hogyan alakul ki az SM az egyes betegekben.

A tanulmányok számos az SM megjelenését és progresszióját befolyásoló tényezőre mutatnak rá, ideértve a betegek életkorát, biológiai nemét, génjeit, etnikai hovatartozását, társbetegségeit, egészségügyértését, terápiáit, valamint társadalmi és környezeti expozícióit.

A bizottság reményei szerint az új megközelítés segíthetné a jövőbeni biológiai kezelési megközelítések kidolgozását és jóváhagyását, hisz a kezeléseket a biológiai folyamatokra gyakorolt ​​​​hatékonyságuk alapján kell majd értékelni.

A keretrendszer kidolgozása valószínűleg egy hosszú és bonyolult folyamatban első lépése, mely folyamat célja a klinikai vizsgálatok tervezésének frissítése és javítása, az SM-ben szenvedők és klinikai ellátásukat végző egészségügyi dolgozók informálása a gondozás új lehetőségeiről.

A szerzők elismerik, hogy az SM progresszió biológiai alapú definícióinak elfogadása kihívást jelent majd. A jelenlegi altípus-besorolás beépül a klinikai gondozási és kutatási modellekbe, és ez az alapja az új terápiák hatósági jóváhagyásának. A cseréje időt vesz igénybe, és külső jóváhagyást igényel a klinikán és a laborban.

Forrás:

Tanja Kuhlmann et al: Multiple sclerosis progression: time for a new mechanism-driven framework

Lancet Neurology November 18, 2022 DOI:https://doi.org/10.1016/S1474-4422(22)00289-7

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(22)00289-7/fulltext

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.