hirdetés

A tirzepatid ismét bizonyított

A tirzepatid a SURMOUNT-2- vizsgálatban is sikeresen csökkentette az elhízást közölte a szer gyártója sajtóközleményében.

hirdetés

A tirzepatid gyártója, a Lilly bejelentette, hogy a szer a második kulcsfontosságú, SURMOUNT-2- jelű vizsgálatban is sikeresen csökkentette az elhízást, elérte a vizsgálat mindkét elsődleges végpontját, valamint az összes kulcsfontosságú másodlagos végpontját, ami valószínűleg megnyitja az utat ahhoz, hogy valószínűleg már 2023 vége előtt megkapja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyását az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerként.

A kettős glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) agonista és glükózfüggő inzulinotróp polipeptid (GIP) agonista („twincretin”) tirzepatid (Mounjaro) 2022 májusában megkapta az FDA jóváhagyását a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére felnőtteknél.

A GLP-1 receptor agonisták (RA) közül már több rendelkezik elhízás kezelésben történő alkalmazáshoz FDA és EMA engedéllyel, a liraglutid Saxenda márkanéven napi adagolású injekció formájában, a szemaglutid pedig heti egyszeri injekció formájában (Wegovy néven az elhízott betegek számára és Ozempic néven a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére).

A tirzepatid fogyás céljára történő alkalmazhatóságát tesztelő első kulcsfontosságú kísérletébe, a SURMOUNT-1-be túlsúlyos vagy elhízott, de cukorbetegségben nem szenvedő embereket vontak be, eredményeiről 2022-ben számoltak be. A tirzepatiddal elért fogyást „példátlannak” nevezték, mivel a legmagasabb dózis (15 mg szubkután hetente) mellett a résztvevők a vizsgálat 72 hete alatt - az alkalmazott konkrét statisztikai elemzéstől függően - átlagosan 20–22%-ot veszítettek testtömegükből.

A SURMOUNT-2 vizsgálatba 938 túlsúlyos vagy elhízott és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttet vontak be, és kettős elsődleges végpontot tűztek ki, mindkettőt a súlycsökkenéssel kapcsolatban. Az első elsődleges végpont a 72 hét alatt elért szignifikáns testtömegvesztés mind a szubkután tirzepatid injekció heti 10 mg-os mind a 15 mg-os dózisa esetén teljesült, a testtömegvesztés átlagosan 13,4%-os, illetve 15,7%-os volt a kiindulási értékhez képest, szemben a placebo mellett tapasztalt 3,3%-os átlagos testsúlyveszteséggel. A második elsődleges végpont a legalább 5%-os súlycsökkenést a kiindulási értékhez képest, a 10 mg-os adagot kapók 81,6%-ánál, a 15 mg-os adagot kapó betegek 86,4%-ánál teljesült, míg a placebót kapó kontrollcsoport 30,5%-a veszített legalább 5%-ot testsúlyából.

Az egyik kulcsfontosságú másodlagos végpont a legalább 15%-os súlycsökkenés volt a kiindulási értékhez képest, ami a tirzepatid heti 10 mg-os és 15 mg-os dózisa esetén a résztvevők 41,4%-ánál, illetve 51,8%-ánál teljesült, míg a placebóval kezelt betegek 2,6%-ánál tapasztaltak ilyen mértékű fogyást.

Tehát a SURMOUNT-2-ben észlelt fogyás mértéke valamivel kisebb volt, mint a SURMOUNT-1-ben, ami összhangban van számos korábbi, inkretin alapú súlycsökkentő szerekkel végzett vizsgálat eredményével. Ezek alapján úgy tűnik, hogy e szerek erősebb súlycsökkentő hatást fejtenek ki azokban, akik nem szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben.

A Lilly arról is beszámolt, hogy a tirzepatid biztonsági profilja a SURMOUNT-2-ben általában megegyezett a SURMOUNT-1-ben és a SURPASS-kísérletekben látottakkal. A SURMOUNT-2 leggyakoribb nemkívánatos eseményei a gyomor-bélrendszeri tünetek: hányingert, hasmenés és hányás voltak, általában enyhe vagy középsúlyos formában jelentkeztek, többnyire a kezelés kezdetén a dózisemelési fázisban. A nemkívánatos hatások miatti kezelés megszakítás 3,8% volt a 10 mg-os adagnál, 7,4% a 15 mg-os adagnál és 3,8% a placebónál.

Az Egyesült Államokban, Puerto Ricóban és további öt országban végzett SURMOUNT-2 vizsgálat valamennyi résztvevője részletes tanácsokat kapott a kalóriabevitel csökkentésére és a fizikai aktivitás növelésére.

A SURMOUNT-2 teljesebb eredményeiről az American Diabetes Association 2023 június végén San Diegóban rendezendő tudományos ülésszakán fognak beszámolni. Két további, túlsúlyos vagy elhízott emberek tirzepatid kezelésével végzett SURMOUNT-3 és SURMOUNT-4 vizsgálatok eredményei 2023 végén várhatóak.

A Lilly 2022 októberében benyújtotta kérelmét az FDA-hoz tirzepatid fogyás indikációjú alkalmazásának engedélyezésére, melyet várhatóan ki fog egészíteni SURMOUNT-2-ben gyűjtött adatokkal. A cég április 27-i sajtóközleménye szerint az FDA döntése 2023 vége előtt várható.

A SURMOUNT-2-t és a többi tirzepatiddal folytatott klinikai vizsgálatot a szponzorálta.

 

Forrás: Lilly sajtóközlemény 2023.04.27.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.