hirdetés

A TKI-kezelés megszakítása veserákban

Vesesejtes karcinómában szenvedők tirozin-kináz-gátló kezelésének megszakítása nem rövidíti meg a betegek túlélését.

hirdetés

A vesesejtes karcinómában szenvedő, tirozin-kináz-gátlót (TKI) szedő betegek általában szünet nélkül élethosszig szedik a gyógyszert, vagy amíg a betegség előre nem halad, vagy a toxicitások, például a súlyos fáradtság és a hasmenés elviselhetetlenné válnak. Ez a dogma hamarosan megváltozhat egy a The Lancet Oncology-ban február 13-án online megjelent egyedülálló tanulmány eredményei alapján, amelyek azt mutatták, hogy a TKI-terápia alkalmankénti szüneteltetése csekély hatással volt a beteg túlélésére.

Nem csak a TKI-k szedése mellett jelentkezhetnek jelentős mellékhatások: fáradtság, rosszullét hasmenés, a veserák kezelésére használatos egyéb szerek is. Például a sunitinib veserákban végzett pivotális vizsgálatában a betegek 77%-a tapasztalt 3. vagy 4. fokozatú nemkívánatos eseményeket: például magas vérnyomást (13%), fáradtságot (15%), hasmenést (10%) és kéz-láb szindrómát (8%), és mind a sunitinib, mind a pazopanib súlyos és halálos hepatotoxicitást eredményezhet. Viszont a hagyományos kemoterápiával szemben, amelyet általában véges számú kúrában adnak, a TKI-kezelés korlátlan ideig tart.

 A 10 évig tartó 3. fázisú, nyílt elrendezésű, non-inferior, randomizált, kontrollált STAR vizsgálatban 60 rákcentrumban 920, inoperábilis loko-regionális vagy metasztatikus világos sejtes vesesejtes karcinómában (ccRCC) szenvedtek szenvedő betegek vettek részt, akik előrehaladott betegségük miatt nem kaptak szisztémás terápiát. A TKI-kezelés előtt a betegeket véletlenszerűen két sorolták 2 csoportba, az egyik csoportban a TKI-t a hagyományos módon, folyamatosan szedték, a másik csoport pedig gyógyszermentes intervallumokat iktathatott be. A kezelőorvos döntött arról, hogy a beteg sunitinibet (Sutent) vagy pazopanibet (Votrient) szedjen.

Minden résztvevő négy cikluson keresztül szedte a gyógyszereit (6 hét ciklusonként). A 24. héten a teljes választ, részleges választ mutatók vagy stabil betegséggel rendelkezők kezdték meg a randomizált beosztás szerinti gyógyszerszedést. A szünetet tartók betegségük előrehaladtáig „voltak szabadságon”, ekkor azonban folytatniuk kellett a terápiát. További kezelési szüneteket tarthattak, ha a betegségük ismét kontroll alá került. A folyamatos kezelésben részesülő csoport a gyógyszerszedést a betegség progressziójáig vagy elviselhetetlen toxicitásig folytatta. A medián követési idő 58 hónap volt.

Mind a protokoll szerinti, mind kezelésbe bevont (kezelési szándék szerinti, azaz intent-to-treat, ITT) populációban a teljes túlélés 28 hónap volt a folyamatos kezelésben részesülőknél, és 27 hónap a kezelési szünetet tartóknál. A statisztikai non-inferioritást az ITT-populációban volt, a protokoll szerinti populációban azonban nem.

Az összes kezelési szünet medián hossza 87 nap volt. Sok beteg két vagy több szünetet tartottak; egy beteg pedig összesen kilencet. A szünetek népszerűek voltak: a terápia szünetes csoport tagjaninak mindössze 3%-a lépett ki a vizsgálatból, hogy folytathassa a kezelést.

A gyógyszermentes intervallum-stratégia 3235 GBP (3850 USD) éves költségmegtakarítást és nem eredményezett rosszabb minőségű életévet (QALY) sem az ITT, sem a protokollonkénti populációban. Súlyos mellékhatások a kezelés megszakításával kezelt csoportban a betegek 9%-ánál, míg a folyamatos kezelést kapó csoportban 12%-nál fordultak elő.

A kezelési stratégiák változásai

A STAR próbaverzió 2012 januárjában indult. Azóta mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban sok előrehaladott ccRCC-ben szenvedő betegnél az immunterápiát alkalmazzák első vonalbeli kezelésként, de a TKI-knek továbbra is ott vannak a terápiás palettán. Az NCCN Kidney Cancer 2022 iránymutatásai mind a sunitinibet, mind a pazopanibot ajánlják első vonalbeli terápiaként előrehaladott betegség esetén. A 2022-es ASCO Metastatic ccRCC irányelvei mindkét szert első vonalbeli kezelésként ajánlják immunkontroll-gátlóval kombinálva, vagy monoterápiában, ha „egyidejűleg fennálló orvosi problémák” vannak.

Az Egyesült Államokban a metasztatikus RCC intermittáló sunitinib kezelését egy kis tanulmányban tesztelték 2017-ben, azóta az irodalomban kevés új, ezzel kapcsolatos adat született. Dr. Moshe Ornstein (Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio) munkatársai akkoriban arra a következtetésre jutottak, hogy a sunitinib-kezelés megszakítása kivitelezhető, és „úgy tűnik, hogy a klinikai hatékonyság nem csorbul”.

A tanulmányt az UK's National Institute for Health and Care Research finanszírozta .

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/989297

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.