hirdetés

Az agresszív LDL-csökkentés hatása az agyra

Az American Heart Association (AHA) új tudományos közleménye azt taglalja, hogy az agresszív alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterin (LDL-C) csökkentés mekkora kockázatot jelent a demencia és a vérzéses stroke szempontjából.

hirdetés

Mivel az agy a szervezet koleszterinben leggazdagabb szerve, joggal vetődik fel a kérdés, hogy az agresszív LDL-C-csökkentés nem okoz-e olyan kóros strukturális és funkcionális változásokat, amelyek kognitív károsodáshoz vagy demenciához, illetve vérzéses stroke-hoz vezetnek. Az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című folyóiratban szeptember 16-án online megjelent "Az agresszív LDL-C-csökkentés és az agy: hogyan alakul a demencia és a vérzéses stroke kockázata” című 39 oldalas AHA tudományos közlemény szerzői, Dr. Larry Goldstein (University of Kentucky, Lexington) és szerzőtársai az irodalmi áttekintések, a klinikai és epidemiológiai tanulmányok, klinikai és közegészségügyi irányelvek, és szakértői véleményekre alapján az alábbi fő következtetésekre jutottak.

  1. A rendelkezésre álló adatok "következetesen" azt mutatják, hogy az LDL-C csökkentése csökkenti az atheroszklerotikus szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos események kockázatát a magas kockázatú csoportokban.
  2. Bár néhány régebbi retrospektív, eset-kontroll és prospektív longitudinális vizsgálat azt sugallja, hogy a sztatinok szedése és az LDL-C-csökkentés kognitív károsodással vagy demencia hozható összefüggésbe, a megfigyeléses vizsgálatok és a randomizált vizsgálatok adatainak túlnyomó többsége nem támasztja alá ezt a következtetést, legalábbis a legfeljebb 6 éves medián követési idővel rendelkező vizsgálatok esetében. A szerzők szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kimondhassuk a sztatinszedés kognitív biztonságosságát. Addig is észszerűnek és mértékadónak kell tekinteni a lipidcsökkentési célok kockázati besorolás szerinti elérését ajánló irányelveket - állapítják meg.
  3. A vérzéses stroke kockázata a sztatinterápiához kapcsolódóan a cerebrovaszkuláris betegséggel nem rendelkező betegeknél "kicsi és következetesen nem szignifikáns". Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a PCSK9-gátlók vagy az ezetimib növelné a vérzésveszélyt. Továbbá "nincs arra utaló jel", hogy az egész életen át alacsony LDL-C-vel rendelkező betegek vagy populációk fokozottan veszélyeztetettek lennének a vérzéses stroke-ra, és "kevés bizonyíték" van arra, hogy a nagyon alacsony LDL-C-szint elérése növeli ezt a kockázatot. Az írócsoport szerint egyértelmű, hogy az alacsonyabb LDL-C-szint összefügg az általános stroke és a stroke kiújulásának alacsonyabb kockázatával, ami főként az ischaemiás stroke csökkenésével függ össze. "A vérzéses stroke kockázata miatti aggodalom nem szabad, hogy visszatartsa a klinikust attól, hogy az LDL-C-t az irányelvekben javasolt, kockázati sztratifikált célértékek szerint kezelje" - mondja az írócsoport.
  4. A csoport megjegyzi, hogy azok az adatok, amelyek a kórtörténetben vérzéses stroke-ot elszenvedett betegek sztatinterápia melletti vérzéses stroke-jának kockázatára adatok nem megbízhatóak. A PCSK9-gátlókat nem vizsgálták megfelelően korábbi ICH-val rendelkező betegeken. A lipidcsökkentés ezekben a populációkban célzottabb vizsgálatot igényel.

A kutatáshoz nem társult gyógyszergyári támogatás.  

Forrás:

Arterioscler Thromb Vasc Biol. Published online September 14, 2023. https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/ATV.0000000000000164

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.