hirdetés

Az antipszichotikumok mellékhatásai

Egy új vizsgálat szerint az antipszichotikus szerek szedése – dózisfüggő módon – enyhe hízással és koleszterin-emelkedéssel jár.

hirdetés

Egy új vizsgálat szerint az antipszichotikus hatású gyógyszer, a risperidon (Risperdal) napi adagjának növelése a beteg testsúlyának, valamint a vér koleszterinszintjének enyhe emelkedésével jár.

Dr. Marianna Piras (Lausanne University Hospital, Prilly, Svájc) és munkatársainak a Journal of Clinical Psychiatry c. lap 2022. május 11-i online számában megjelent vizsgálatában több mint 400, risperidont, vagy annak metabolitját, a paliperidont (Invega) szedő beteg 1 éves adatait értékelték. Az eredmények arra utalnak, hogy a napi adag 1 mg-os risperidonnal egyenértékű emelése a következő egy évben a testsúly 0,25%-os, az összkoleszterin-szint 0,05 mmol/l-es (1,93 mg/dl-el), az LDL-koleszterin szint 0,4 mmol/l-es (1,54 mg/dl-el) emelkedésével jár.

Dr. Marianna Piras (gyógyszerész, Centre for Psychiatric Neuroscience, Lausanne University Hospital, Prilly, Svájc) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy „bár az összkoleszterin és az LDL-koleszterin dózis-függő emelkedése sztatisztikailag szignifikáns mértékű, de ennek anyagcsere-következményei klinikailag nem lényegesek.” Ilyen módon a napi adag csökkentésének nincs különösebb jótékony hatása a testsúlyra és a koleszterin-szintekre, viszont a beteg pszichiátriai dekompenzációjához vezethet. A dózis (jellemzően 1-10 g-os) emelése a kezelés első hónapjában okoz jelentős testsúlynövekedést, de a minimálisan hatásos risperidon adagot mindenképpen el kell érni.

Komoly közegészségügyi probléma

A mentális betegségben szenvedőknél több metabolikus zavar áll fenn, mint a lakosságnál általában. Ráadásul számos pszichotróp gyógyszer – köztük az antipszichotikumok is –metabolikus eltérésekhez, pl. hízáshoz vezethetnek. Az antipszichotikumok által okozott mellékhatások súlyos közegészségügyi problémát jelentenek, mivel növelik a kardiovaszkuláris betegségek bizonyos kockázati faktorainak (pl. obesitas, diszlipidémia) előfordulását és ezen keresztül csökkenthetik a pszichiátriai betegek 10 éves várható élettartamát. Javasolt a pszichotróp gyógyszerek dózisfüggő mellékhatásait figyelni, különösen a testsúlynövekedést, amelyet számos ilyen szer még a javasolt adagoknál is kisebb mennyisége is előidézheti. Dr. Piras és munkatársi most fejezték be a quietapin (Seroquel) és az olazapin (Zyprexa) ilyen irányú vizsgálatát.

A risperidon egy mérsékelt/magas metabolikus kockázati profillal rendelkező antipszichotikus szer, a testsúlynövekedésén kívüli metabolikus hatásait csak kevés tanulmányban vizsgálták. 2007 és 2018 között risperidon szedését kezdő 438 betegen (átlagos életkor 40,7 év, 50,7% férfi) longitudinális vizsgálatot végeztek. A diagnózisok a következők voltak: schizophrenia, schizoaffektív zavar, bipoláris zavar, depresszió és „ismeretlen”. A betegkövetés akár egy évig, de legkevesebb 3 hétig tartott. A metabolikus paraméterek felmérését az első, a 3., a 6., és a 12. hónapban végezték. Begyűjtötték a demográfiai, komorbiditási adatokat, mérték a betegek testsúlyát, magasságát, derékbőségét, vérnyomását, vércukorszintjét és a kiinduláskor, majd 1-3-12 havonta a lipidszinteket is. A testsúlyt, a derékbőséget és a vérnyomást a 2. és a 6. hónapban is megmérték. A paliperidon adagját risperidon-ekvivalensre számították át.

Szignifikáns testsúlynövekedés

A 374 risperidonnal, és a 64 paliperidonnal kezelt beteget átlagosan 153 napig követték. A betegek közel fele (48,2%-a) olyan egyéb pszichotrop szereket szedett, amelyek némi metabolikus kockázattal jártak. A kutatók adatai szerint az időnek szignifikáns befolyása volt a résztvevők súlynövekedésére: az 1. hónapban +1,58%, a 3. hónapban +1,20%, a 6. hónapban +0,80%, és a 12. hónapban már csak +0,57% gyarapodás volt mérhető (mind P<0,001). A napi dózis minden 1 mg-os emelése a vizsgált időpontok mindegyikében növelte a testsúlyt.

Akiknél az első hónapban a testsúly növekedése meghaladta az 5%-ot, a következőkben jobban híztak, mint az 5%-os küszöböt el nem érők, ezért a kutatók szerint ez a korai küszöbérték erősen utal arra, hogy a következőkben jelentős testsúlynövekedés várható: a 3. hónapban 6,68%, a 6. hónapban 7,36%, a 12. hónapban 7,7%. A betegek életkora is hatott a kimenetelre: a 17 év alattiaknál a 6. hónapban 1,54%, a 12. hónapban 1,63% volt a növekedés. A 17–65 év közöttieknél a 3. hónapban 0,13% és a 12. hónapban is 0,13% volt a súlynövekedés, míg a 65 év fölöttieknél az 1. hónapban 0,76%, a 2. hónapban 1,37%, a 6. hónapban 1,58% ás a 12. hónapban 1,41% volt a növekedés.

A gyógyszer napi adagjának nagysága nőknél 4 időpontban (P≥0,001), férfiaknál csak 3 időpontban (P=0,03) volt hatással a testsúlyra. A napi adag minden 1 mg-os növekedésével 0,05 mmol/l-rel (1,93 mg/dl) emelkedett az összekoleszterin 1 év alatt (P=0,018), az LDL-koleszterin 0,4 mmol/l-rel (1,54 mg/dl) nőtt ugyanekkor (P=0,11). A DDI nem volt hatással a trigliceridekre, a HDL-koleszterinre, a vércukor értékekre és a szisztolés vérnyomásra sem, viszont negatívan hatott a diasztolés vérnyomásra (P=0,001).

A kutatók megállapították, hogy a risperidon már kis adagban is befolyásolja a testsúlyt, az összkoleszterint és az LDL-koleszterin szintet. Mivel minden antipszichotikumnak különböző hatása van a metabolikus profilra, ezek további vizsgálatára és az eredmények megerősítésére van szükség.

Óvatosan a következtetésekkel!

Dr. Erika Nurmi (UCLA’s Semel Institute for Neuroscience, Los Angeles) hozzászólásában dícsérte a vizsgálat egyedülálló jellegét, azt, hogy sok eddig megválaszolatlan kérdésben is valódi adatokat szolgáltat: pédául arról, hogy a testsúly és a metabolikus mellékhatások valóban dózis-függőek. Az adatok a sok résztvevő miatt bizonyító erejűek. Viszont a kérdés igen komplex és egy csomó befolyásoló tényező is van. Pl. a magasabb risperidon adagot szedők közül többen egyéb – szintén testsúlynövelő – gyógyszert is szedtek, és eközben a risperidon adagjukat nem csökkentették. A különbség lehet a dózistól való függés magyarázata. Az értékes adatok zavarossága miatt az ezekből levont következtetéseket óvatossággal kell értékelni.

Általánosságban tanácsolható, hogy a legkisebb hatásos dózist kell alkalmazni, annak tudatában, hogy az antipszichotikumok jelentős testsúlyváltozásokat képesek okozni. Az ilyen gyógyszerek előnyei és kockázatai gondosan mérlegelendők.

Forrás:   

Batya Swift Yasgur. Antipsychotic tied to dose-related weight gain, higher cholesterol. Medscape Medical News. June 02, 2022.

Piras M, Dubath C, Gholam M, et al. Daily dose effects of risperidon on weight and other metabolic parameters: a prospective cohort study. J Clin Psychiatry. Published 11 May 2022; 83(4):21m14110.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.