hirdetés

Az atherosclerosis markereihez kötődő szabálytalan alvás

A rendszertelen alvás – például a változó alvásidőtartam vagy alváskezdet – növelheti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát a 45 évnél idősebb felnőtteknél.

hirdetés

Különösen az egy héten belüli, éjszakai 2 órát meghaladó alvási időtartam változás volt összefüggésben az érelmeszesedés magasabb arányával.

Dr. Kelsie M. (Vanderbilt University Medical Center) és munkatársai 2032 résztvevő adatait vizsgálták meg az Atherosclerosis Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) Sleep Ancillary Study-ban, amelyben 2010 és 2013 között hat egyesült államokbeli közösségből 45 és 84 év közötti felnőtteket vontak be, akik 7 napos alvásnaplót vezettek és közben alvásukat egy, a csuklóra helyezett aktivitásmérővel követték.

A szív- és érrendszeri betegségek szubklinikai markereiként a mérték a koronária artéria kalcium (CAC-score) értékét, a nyaki plakk jelenlétét, a carotis intima-media vastagságát és a boka-kar indexet. Mérték az alvás időtartamát (vagyis az egy éjszaka alatt alvással töltött percek számát), valamint az alvásidő rendszerességét, vagyis az első esti elalvás időpontját. Az adatokat a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőihez és alvási jellegzetességekhez (pl. obstruktív alvási apnoe, az alvás időtartama és az alvás töredezettsége) igazították. A résztvevők átlagéletkora 68,6 év volt, 53,6%-uk volt a nő. Körülbelül 37,9% fehérnek, 27,6% fekete vagy afroamerikainak, 23,4% spanyol amerikainak és 11,1% kínai amerikainak vallotta magát.

A 7 napos időszak alatt a résztvevők körülbelül 38%-a tapasztalt több mint 90 percnyi változást az alvás időtartamában, és 18%-uk 120 percnél nagyobbat. A rendszertelenül alvók nagyobb valószínűséggel tartoztak a nem fehér etnikumhoz, voltak jelenleg is dohányosok, alacsonyabb volt az átlagos éves jövedelmük, dolgoztak váltott műszakban vagy nem volt munkájuk, és nagyobb volt az átlagos testtömeg-indexük. A vizsgálat során az alvás időtartamának szabálytalanságát 120 percnél nagyobb szórásként [SD] határozták meg. Nagyobb mértékű alvászavar nagyobb valószínűséggel volt magas a koszorúér kalciumterhelése, mint azoknál, akiknél az alvás időtartama rendszeresebb volt, 60 perces vagy annál rövidebb SD-ként definiálva (> 300; prevalencia arány, 1,33 [95% CI, 1,03 – 1,71]), valamint kóros boka-karindex esetén is nagyobb koronária artéria kalcium értéket mértek (< 0,9, prevalencia arány, 1,75, [95% CI, 1,03 – 2,95]). Szintén magasabb volt a koronária artéria kalcium terhelés azoknál, akik rendszertelen időben aludtak el (SD > 90 perc) (prevalencia arány, 1,39 [95% CI, 1,07-1,82]) a közel hasonló időpontabn elelvókéhoz képest (SD < 30 perc).

A további – a súlyos obstruktív alvási apnoét, az átlagos éjszakai alvási időtartamot és az átlagos alvási fragmentációt figyelembe vevő - elemzések is azt mutatták, hogy az alvás időtartamának rendszertelensége továbbra is szoros összefüggést mutatott a koszorúér magas kalciumterhelésével és a kóros boka-brachiális indexszel. Az eredmények a váltott, vagy időnként éjszakai műszakban dolgozók adatainak kizárása után is változatlanok maradtak.

 

Forrás:

Full KM, Huang T, Neomi A. Shah NA et al: Sleep Irregularity and Subclinical Markers of Cardiovascular Disease: The Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis Journal of the American Heart Association. Volume 12, Issue 4, 21 February 2023

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.