hirdetés

Az új koronavírus járványról

Az újabb, nagy riadalmat keltő járvány terjedésének megakadályozása azért nehéz, mert nem mindig okoz jelentős tüneteket és a vírust tünetmentes fertőzöttek is terjeszthetik.

hirdetés

2019 végén a kínai Wuhanban egy új koronavírus jelent meg, melyet 2019-nCoV-nek neveztek el. 2020. január 24-én már legalább 830 ismert eset volt Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Singapurban, Vietnamban, Taiwanon, Nepálban és az Egyesült Államokban, a fertőzés 26 esetben vezetett halálhoz, leginkább a súlyos kísérőbetegségek meglétekor. Bár a vírus megjelenésének oka ismeretlen, az esetek gyors terjedése arra utalt, és most már bizonyos, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed, és a vírust hordozó ember a lappangási idő alatt, a tünetek megjelenése előtt is fertőz. A 2002-ben megjelent „súlyos akut respiratorikus szindróma” koronavírusa (SARS-CoV), majd a 2012-ben a Közel-Keleten észlelt „közel-keleti respiratorikus szindróma” koronavírusa (MERS-CoV) után a mostani, a 2019-nCoV a harmadik vírus-változat, ami az utóbbi két évtizedben az embereket fenyegeti és nagy népegészségügyi kockázatot jelent.

Kína gyorsan reagált, azonnal értesítette a World Health Organization-t, és azóta is folyamatosan informálja a világot. A WHO is azonnal cselekedett: a diagnózis, a betegkövetés, a minták begyűjtése és a kezelési javaslatok mellett szintén folyamatos tájékoztatást ad. Az USA-n kívül számos országban szűrik a Wuhanból érkezőket, hőmérsékletüket folyamatosan ellenőrzik. A Kínából, Thaiföldről, Koreából és Japánból érkező adatok szerint a 2019-nCoV által okozott betegség enyhébb a SARS, vagy a MERS által okozott fertőzésnél. (Most még a pontos halálozási adatokat nem ismerjük, de a SARS-CoV esetén 9,5%, a MERS-CoV fertőzés esetén 34,4%, a nyugat-afrikai Ebola vírus mellett akár 63% is volt a fatális kimenetel. Tudni kell, hogy a SARS- és a MERS-fertőzések 58%-ban és 70%-ban kórházi fertőzések voltak).

Az új vírus megjelenésével kérdések sokasága merül fel: hogy lehet megakadályozni a pándémiát, milyen az enyhe-mérsékelt-súlyos esetek által felépíthető piramis, a fertőzöttek hány százalékánál jelenik meg a betegség, hányan keresik fel az egészségügyi intézményeket, stb. A legnagyobb probléma a vírus gyors, emberről-emberre való átvitele. Ha a fertőzés nem okoz súlyos tüneteket (szubklinikus, vagy mérsékelt marad), a fertőzött személy nem keresi fel az orvost, hanem munkába megy, utazik, nem csak környezetét fertőzheti meg, hanem akár más országokba is elhurcolhatja a vírust.

Tapasztalatok szerint az egyes speciális receptorok légutakon belüli elhelyezkedése befolyásolja, hogy  a respiratorikus betegség a légutak mely területét támadja meg: míg a pandémiás H1N1 vírus a fölső légutak receptoraihoz, a madárinfluenza H7N9 vírus a légutak alsó részének receptoraihoz kötődtek (40% körüli fatális kimenetelt okozva). Ugyanakkor nem lehet minden vírusra érvényes konkrét következtetéseket levonni, mert pl. két ismert koronavírus – az NL63 és a SARS-CoV egyaránt az ACE2 receptorhoz kötődik, mégis az általuk okozott betegség súlyossága eltér egymástól. Míg az NL63 rendszerint egy enyhe felső légúti megbetegedéssel jár és endémiás az emberi populáción, a SARS-CoV súlyos alsó légúti megbetegedést okoz, akár 9,5-11%-ban halálos kimenetellel. Egyes személyek még a szubklinikus, vagy enyhe tünetekkel járó fertőzésre is érzékenyek lehetnek. A SARS-CoV és MERS-CoV fertőzések esetén a kilehelt levegőben lévő „aerosol” okozott további fertőzéseket a kórházakban: egy Hong-Kongból Torontóba utazó egyetlen SARS-CoV fertőzésben szenvedő egyén további 128 embert betegített meg, a MERS-CoV esetén a Szaud Arábiából Dél-Koreába tartó egyetlen utas 186 fertőzést okozott az ottani kórházban. Ezek az esetek arra utalnak, hogy az ilyen transzmissziók a respiratórikus koronavírus-fertőzések súlyos kockázatát hordozzák, mely jelentősen érinti az egészégügyi személyzetet.

A SARS-CoV és a MERS-CoV esetén kimutatható volt, hogy a fertőzésnek kitett személy kísérő betegségei (diabetes, szívbetegség) független prediktorként utalnak a fertőzés súlyosabb kimenetelére, megfordítva, az egészséges személyeknél a vírusbetegséget nem ismerjük fel, ők viszont a sérülékeny személyekkel való találkozáskor azok súlyos fertőzését okozhatják. Markáns tünetek hiányában nehéz követni a fertőzés menetét, de tünetmentes, vagy mérsékelt tünetekkel rendelkező esetekben is nagy nehézségekbe ütközik. Ennél pathogénebb vírusfertőzések esetén (SARS-CoV, vagy újabban az Ebola) a fertőzés emberről emberre történő átvitele azonnal észlelhető, hisz a fertőzött belázasodik. A Kongói Demokratikus Köztársaságban az Ebola vírus vélt transzmissziójából sok - megkérdőjelezhető - brutális vita is keletkezett.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a 2019-nCoV esetén az emberről emberre való átvihetőség milyen mértékű. Bár a vírus emberről emberre terjedése alapján a SARS vírushoz képest láthatóan gyengébb megbetegítő képességgel („pathogenitással”) rendelkezik, az általa okozott enyhébb tünetek következtében terjedése szélesebb körben várható, ezért agresszíven kell fellépni a védekezésben: az összes fertőzést fel kell ismerni, útját pontosan követni kell a 2019-nCoV járvány megszakítása érdekében. Felkészültebbnek kell lenni a tenyésztet és fogyasztásra kerülő állatok védelmére is tovább kell vizsgálni a vírus eredetét és terjedését. Ha ezekben a kérdésekben proaktívan viselkedünk, soha nem fogjuk megtapasztalni a 2019-nCoV valódi epidemikus vagy pándémiás képességeit.

Forrás:

Munster VJ, Koopmans M, van Doremalen N, et al. A novel coronavirus emerging in China - key questions for impact assessment. N Engl J Med January 24, 2020. DOI: 10.1056/NEJMp2000929.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.