hirdetés

Elkerülhető halálok

A fiatalkori halálozás igen magas az USÁ-ban, de a kutatások szerint a halálesetek legalább fele megelőzhető lenne.

hirdetés

Dr. Rebecca M Cunningham (University of Michigan Injury Prevention Center in Ann Arbor) és munkatársai New England Journal of Medicine-ben 2018. decemberében megjelent tanulmányukban azt írják, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő 19 évesnél fiatalabb állampolgárok halálozásának kockázata magasabb, mint néhány más jómódú országban (pl. Svédországban, Ausztráliában, Angliában, vagy Ausztriában) élő gyermekeké és fiataloké, ráadásul a halálozások legalább fele megelőzhető lenne.

A gyermekek és 19 évesnél fiatalabb serdülők körében a halálozás 5 leggyakoribb oka közül 4 sérülésekkel kapcsolatos. A vezető halálok a járműbaleset (az összes halálozás 20%-a), ezt 15,4%-kal a lőfegyverek okozta halál követte 2016-ban. A harmadik leggyakoribb halálok a rosszindulatú daganat 9,1%-kal, holott a daganatos halálozások száma ebben a korosztályban 1990-től 2016-ig 32%-kal csökkent. A negyedik leggyakoribb halálok a fulladás 7,0%-kal, amit a vízbefúlás követ 4,9%-kal. 2016-ban az USA-ban 20.360 gyermek és serdülő halt meg, és a közlemény szerzői szerint ezen halálok 60,6%-a megelőzhető lett volna.

A más fejlett országok haláleseteivel történő összehasonlítás során kiderült, hogy az USA-ban gépjármű balesetben háromszor annyi fiatal hal meg, mint 12 más fejlett ország átlagában (az USA-ban a gépjármú baleset okozta halálozás 5,21/100.000 fő [95% CI 5,06-5,38], az összehasonlításként vett többi fejlett államban 1,6/100.000 fő [95% CI 1,49-1,77]). A lőfegyverek okozta halálos sérülések egészen kimagaslóan, 36,5-ször gyakoribbak (!), mint a 12 fejlett ország átlagában (az USA-ban 4,2/100.000 fő [95% CI 3,88-4,16] vs 0,11/100,000 fő 0,11 [95% CI 0,08-0,15]). A lőfegyverek okozta halálozás mintegy 59%-a emberölés, 35%-a öngyilkosság, míg 4%-át a véletlen elsült fegyver lövedéke okozta.

Az amerikai adatok nagy része a Centers of Disease Control and Prevention (CDC) WONDER (Wide-ranging Online Data for Epidemiologic Research) -nek rövidített rendszeréből származik. A többi ország adatait a WHO Mortality Database-ből vették, melyben a következő országok szerepeltek: Anglia és Wales, Skócia, Svédország, Hollandia, Litvánia, Izland, Magyarország, Cseh Köztársaság, Ciprus, Horvátország, Ausztria és Ausztrália. Bár az adatok 2016-ből származnak, de ma is helytállóak.

Különösen aggasztó, hogy a gyermekek és serdülők körében 2013 és 2016 között 28%-kal emelkedett a lőfegyverek okozta halálozások aránya, ezen belül 32%-kal nőtt az emberöléseké és 26%-kal az öngyilkosságoké. A lőfegyverek által okozott halálozás a városi, vidéki, elővárosi környezetben azonosan alakul. Az is megdöbbentő, hogy a nem lőfegyverrel történt öngyilkosságok aránya 15%-kal növekedett ebben az időszakban.

2007 és 2016 között a halálos közúti balesetek száma a fiatalok körében 38%-kal csökkent, annak ellenére, hogy több gépjármű van az utakon. Ez leginkább a biztonsági öveknek köszönhető, de a speciális gyermekülések, a biztonságosabb autók, a szigorúbb feltételekhez kötött jogosítványok, a jobb utak, és nem utolsó sorban az alkohol-ellenes kampányok szerepe is igen jelentős. A halálos balesetek számának csökkenése 2013-tól ismét növekedésbe fordult, melynek szintén számos oka lehet, de egyértelmű, hogy a megosztott figyelem: mobil telefon használat, az utas felé fordulás is jelentősszerepet játszhat a tragédiákban.

A közúti balesetek és a lőfegyver balesetek nem sorsszerűek, mindkettő nagyrészt a felelőtlenség következménye. Orvosi és népegészségügyi feladat támogatni a biztonságos járművezetést, és szigorúbban szabályozni a lőfegyverek használatát. A tanulmány eredményei remélhetőleg hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a törvényhozás a források elosztásánál figyelembe vegye ezeket a feladatokat.

(Egy 2018 nyarán megjelent tanulmány szerint 2013 és 2016 között a 10-19 éves fiatalok halálozása 12%-kal növekedett, leginkább a drogok túladagolása, az emberölés, a közúti balesetek és az öngyilkosságok miatt.)(Pirani)

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

4. The Atlanta Journal-Constitution

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.