hirdetés

Fertőzések CLL-ben és limfómában

Egy új elemzés szerint a súlyos fertőzések aránya valós körülmények között végzett magasabb krónikus limfoid leukémiában (CLL) vagy B‑sejtes limfómában szenvedő betegeknél, mint amit a klinikai vizsgálatok mutatnak.

hirdetés

A vizsgálat célja, hogy a különböző gyógyszereket szedő - ibrutinib, idelalizib, venetoclax - CLL‑ben vagy B-sejtes limfómában szenvedő betegek valós fertőzési arányáról adjon átfogóbb képet, mert klinikai vizsgálatokból csak korlátozott adatok állnak rendelkezésre. Az eredmények szerint valós környezetben a súlyos fertőzés kockázata a korábban gondoltaknál magasabb, amit a rossz általános állapot és a magas komorbiditás tovább növel.

Mind a leukémia, mind a gyógyszerek megzavarhatják az immunrendszer működését. Az ibrutinib például gátolja az interleukin-2-indukálható T-sejt kinázt, amelynek szerepe van a T-sejtek érésében. Az idelalizib csökkenti a szabályozó T-sejtek aktivitását, valamint a természetes ölősejt és a neutrofil gyulladásos válaszokat. A venetoclax alkalmazása esetén pedig gyakoribb a neutropenia.

Az új, retrospektív, egyközpontú vizsgálatban az ausztrál kutatók 2014 és 2021 között követték nyomon a gyógyszeres kezelésben részesülő felnőtt betegeket. Az elsődleges kimenetel a 3. vagy magasabb fokú súlyos fertőzés volt. Kizárási kritérium volt a 30 napnál rövidebb ideig tartó vagy más indikáció, például primer központi idegrendszeri limfóma miatti kezelés. A 67 beteg közül 53 beteg ibrutinibet, 8 beteg idelalizibet és 6 beteg venetoclaxot kapott. 11 beteg pedig egynél több gyógyszert. Az átlagéletkor 73 év volt, és a betegek 73%-a férfi volt.

A kezelés vége vagy az adatok összegzése előtt a betegek átlagosan 23,3 hónapig szedték az ibrutinibet, 4,8 hónapig az idelalizibet, illetve 3,5 hónapig a venetoklaxot. A betegeknek általánosan antimikrobás szereket írtak fel a Pneumocystis jirovecii pneumonia és a Herpes simplex vírus (HSV)/Varicella zoster vírus (VZV) fertőzés megelőzésére.

A betegek 48%-ának legalább egy súlyos fertőzése volt. Az ibrutinibet kapók 45%-ánál, az idelalizibet kapók 63%-ánál, a venetoclaxot kapók 50%-ánál fordult elő súlyos fertőzés. Hét beteg halt bele a fertőzésekbe. Összehasonlításképpen, CLL betegek klinikai vizsgálataiból származó adatok a következőket mutatják: ibrutinib esetén 12,8–45% az általános fertőzési arány 27–65 hónap átlagos követési idő mellett, az idelalizib esetén 28%, míg venetoclax esetén 17,5-22%-os a fertőzési arány.

A vizsgálat szerint a rossz általános állapot és a társbetegségek hozzájárulnak a fertőzés magasabb kockázatához. A fertőzések átlagosan 5,4 hónap után jelentkeztek.

A vezető szerző kiemelte, hogy az új vizsgálatban részt vevő betegek többsége relabáló vagy refrakter beteg volt. A fertőzés kockázata a valós első vonalbeli kezelésben ismeretlen - mondta. Továbbá, a vizsgálat mérete és a jelentős antimikrobiális profilaxis alkalmazása miatt ezeknek a betegeknek az optimális profilaxisa továbbra sem tisztázott.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/989421#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.