hirdetés

Fizikai aktivitás és szívelégtelenség

Egy közel 400 ezer személy adatait felölelő elemzés ismét a testmozgás szívvédő hatására hívja fel a figyelmet. 

hirdetés

Ebben a metaanalízisben 12 prospektív kohorsz tanulmány eredményeinek adatait hasonlították össze. A 370 ezer vizsgálatba vont személy 53%-a volt nő, az átlagos követési idő 13 éve volt, amely során 20 203 szívesemény bekövetkeztét regisztrálták. Az elemzés azt mutatta, hogy az inaktivitással szemben a minimálisan ajánlott heti 500 MET*-perc testmozgás 10%-os védelmet ad (HR 0,90) a kardiális eseméynek bekövetkezésével szemben. A testmozgások intenzitásának és/vagy hosszának további növelése pedig fokozza a védőhatást, a minimálisan ajánlott testmozgás kétszeresét, heti 2000 MET-perc aktivitást végzők körében a szívesemény esélye 0,81, a kétezer MET-perc aktivitást végzőké 0,65, vagyis 10, 19 és 35% a kedvezőbb kilátás. A megállapítások egyaránt érvényesek az 55 évnél fiatalabbakra és idősebbekre, a férfiakra és nőkre, az Európában és az USÁ-ban élőkre.

Sullivan, Higginbotham és Cobb már 1988-ban (hemodinamika, radio-angiográfia, spiroergometria segítségével) igazolta 12 szívbeteg esetén (ejekciós frakció 24%), hogy a a fizikai edzés nem csak veszélytelen, hanem áldásos is, sőt egyenesen hatásos terápia a stabil szívelégtelen betegek számára. Felmerült kérdésként, hogy javítja-e az edzés a túlélést a csökkent ejekciós frakciójú szívbetegeken? Az ezt vizsgáló HF-ACTION tanulmányban 11 százalékkal csökkent ezen betegek halálozása és hospitalizációja. Az optimális mozgásmennyiség elfogadottan és igazoltan napi tízezer lépés lenne, de arra is született vizsgálat, hogy a nagyobb volumenű/intenzitású mozgások vajon jótékonyak-e? Shiroma EJ, Lee IM 2010; Yates T, Haffner SM 2014-ben azt közölték, a napi lépésszám 2000-rel történő emelése 10%-kal, további 2000-rel történő emelése további 8%-kal csökkentette a szívelégtelenség kialakulásának esélyét. A heti 150 illetve 300 percnyi mérsékelt-közepes intenzitású testmozgás pedig 14 illetve 20%-kal csökkenti a koronária-betegséget az inaktivitással szemben. A hatás az oxidatív stressz elleni védelem javulásának, a lipid-rizikófaktorok csökkentésének, az atheroszklerózist előidéző tényezők visszaszorításának köszönhető.

Ezek a tanulmányok a bevallott mennyiségű aktivitással számoltak. A lépésszámlálók, pulzusmonitorok, akcelerométerek objektívebb adatokkal szolgálnak, míg napjainkban a smartphone alapú alkalmazások törnek be a kutatásba. A mozgás intenzitása legalább olyan fontos kérdés, mint a mozgás időtartama. Azonban az teljes bizonyossággal kimondható, hogy —ellenjavallat híján— a heti 4-6 órányi, legalább közepes intenzitású (3-5 MET) testmozgás mindenkinek hasznos, és ez legalább 26 féle betegségtípus esetén is igazolt. (Pedersen, Saltin 2015)

 

*A nyugalmi oxigénfelvétel 3,5 ml/kg/perc érték körül van (= 1 MET), ez a jól edzett személy aerob-kapacitásának mintegy 5%-a, az átlagos edzettségű aerobkapacitásának pedig mintegy 10%-a.

 

Forrás: 

1. Circulation

2. Circulation

3. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 

Dr. A. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.