hirdetés

Forgalomba kerül egy újabb Herceptin-versenytárs

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a HER2-pozitív irreszekábilis vagy áttétes emlőrák kezelésére szolgáló Enhertu (trasztuzumab deruxtekán) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) december 10-én pozitív véleményt fogalmazott meg az irreszekábilis vagy metasztatikus HER2-pozitív emlőrák kezelésére szolgáló Enhertu (trasztuzumab deruxtekán [DS-8201], 100 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz) készítményre (kérelmező: Daiichi Sankyo Europe GmbH). A teljes indikáció szerint az Enhertu monoterápiában javallott irreszekábilis vagy áttétes emlőrákban szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére, akik korábban legalább két anti-HER2 terápiában részesültek. Jelen esetben a CHMP pozitív véleménye feltételes forgalomba hozatali engedély kiadására szól. Az Enhertu értékelését az EMA gyorsított felülvizsgálattal (accelerated assessment) végezte, de még így is egy évvel elmaradt az FDA-tól, mivel az Egyesült Államokban a szer már 2019. december 20-án engedélyt kapott. A fázis II klinikai vizsgálatok során a készítmény annyira jó eredményeket mutatott, hogy az amerikai hatóság az összes kitüntető minősítéssel ellátta (accelerated approval, breakthrough therapy, fast track designation – ezek részletes leírását lásd korábbi cikkünkben: Gyorsított engedélyezés az FDA-nál), ráadásul szinte példátlan módon 4 (négy!) hónappal az előzetesen kitűzött engedélyezési dátum (PDUFA date) előtt jóváhagyta. A sietség nem véletlen, a Fierce Pharma szaklap 2020 legjobban várt gyógyszereként hivatkozott a készítményre.

 

A hatóanyagról (trasztuzumab deruxtekán)

Az Enhertu egy antitest-gyógyszer konjugátum, melynek tumorspecifikus antigénje a Roche Herceptinjében is alkalmazott HER2 célpontú humanizált monoklonális antitest (trasztuzumab), de a Herceptintől eltérően az Enhertu egy másik linkert, illetve egy eltérő citotoxikus ágenst alkalmaz: egy topoizomeráz-I-gátlót (deruxtekán). A szert egyébként gyomorrák, nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) és kolorektális rák indikációban is vizsgálják.

 

A DESTINY vizsgálati programról

Az AstraZeneca és a Daiichi Sankyo közösen indította a DESTINY-Breast programot, amely alá már 6 vizsgálat tartozik. A DESTINY-Breast01 eredményei láttán a szakemberek felvonták a szemöldöküket, és nem véletlen, hogy az FDA is rendkívül korán engedélyezte a szert. A fázis II DESTINY-Breast01 vizsgálatban 184 beteg vett részt, akik korábban már átlagosan 6, sikertelennek bizonyuló terápiában részesültek, és több beteget például trasztuzumab-emtazinnal is (Kadcyla, Roche) kezeltek. Ebben a populációban tudott az Enhertu 60% feletti terápiás választ elérni, illetve 16,4 hónapos progressziómentes túlélést eredményezett. Ezeket az adatokat a jelenleg alkalmazott harmadik vonalbéli kezelésekhez érdemes hasonlítani, amelyek a kezelési opciók kimerülése miatt 9-31%-os válaszarányt és 3-6 hónapos PFS-t mutatnak.

A vizsgálat során a leggyakrabban jelentkező mellékhatások (legalább grade 3) a csökkent neutrofil szám (ez a betegek 20,7%-ánál jelentkezett), anémia (8,7%) és émelygés (7,6%) voltak. A készítmény alkalmazása független értékelő bizottság szerint összefüggésbe hozható intersticiális tüdőbetegség kialakulásával is.

 

Piaci helyzet, versenytársak

A HER2-pozitív emlőrák elleni szerek piacát magabiztosan vezeti a Herceptint 1998-ban (Európában 2000-ben) engedélyeztető Roche. A svájci székhelyű gyógyszeróriásnak nem pusztán egy gyógyszere, hanem egész készítmény-portfóliója van az indikációra, kezdve a megablockbusternek és standard-of-care szernek számító Herceptinnel, a másik antitest-terápiáján keresztül (Perjeta, pertuzumab, lásd: Pertuzumab gyorsan adagolható formában) egészen a Kadcyláig (ado-trasztuzumab-emtazin, lásd: Jobban csökkenthető a HER2+ emlőrák progressziója). Csak ez a három gyógyszer több mint 11 milliárd dolláros forgalmat generált 2019-ben, még úgy is, hogy Európában már 2014-ben, az Egyesült Államokban pedig 2019-ben lejárt a szabadalmi védettség, és sorban lépnek piacra a biológiailag hasonló (bioszimiler) készítmények - Kanjinti (Amgen/Allergan), Trazimera (Pfizer), Ogivri (Biocon/Mylan), Ontruzant (Samsung Bioepis), Herzuma (Celltrion).

Jelenleg úgy tűnik, hogy az AstraZeneca és a Daiichi Sankyo a Kadcyla pozícióit célozza meg az Enhertu eladásaival, amiben a kiépített értékesítési hálózati is segíti a tandemet. Ez nem lesz könnyű, mert egyelőre a Kadcyla kiválóan teljesít: 2020 első 9 hónapjában 1,42 milliárd dolláros forgalmat produkált, ami 37%-os növekedést jelent. Nagyobb falatnak tűnik az Enhertu számára az alacsony HER2-expressziót mutató emlőrák indikáció, ami becslések szerint a jelenlegi HER2-pozitív piac 2,5-szörösét is elérheti. További lehetőség, hogy az Enhertu feljebb lép, és második vonalas készítményként ismertetik el, erre vonatkozóan az AZ és a Daiichi már meg is kezdte a klinikai vizsgálatokat. És ott van még a gyomorrák indikáció, melyben szintén folyamatban van a DESTINY-Gastric01 vizsgálat, illetve az FDA októberi bejelentése is, mely szerint az Enhertu áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést kapott áttétes HER2 mutációval rendelkező nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) javallatra.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a decemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 7-10 December 2020

Summary of opinion – Enhertu (EMA CHMP)

FDA approves new treatment option for patients with HER2-positive breast cancer who have progressed on available therapies

AZ, Daiichi's new cancer drug Enhertu gets off to the races with quick U.S. launch

Enhertu

Camptothecin

AstraZeneca, Daiichi's Enhertu steps into the FDA's fast lane for new stomach cancer use

ASCO: In stomach cancer, AstraZeneca and Daiichi's Enhertu goes where Roche's Kadcyla couldn't

Trastuzumab Deruxtecan in Previously Treated HER2-Positive Gastric Cancer

NCT03248492 - A Study of DS-8201a in Metastatic Breast Cancer Previously Treated With Trastuzumab Emtansine (T-DM1)

NCT03523585 - DS-8201a in Pre-treated HER2 Breast Cancer That Cannot be Surgically Removed or Has Spread [DESTINY-Breast02]

NCT03529110 - DS-8201a Versus T-DM1 for Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER2)-Positive, Unresectable and/or Metastatic Breast Cancer Previously Treated With Trastuzumab and Taxane [DESTINY-Breast03]

NCT03734029 - Trastuzumab Deruxtecan (DS-8201a) Versus Investigator's Choice for HER2-low Breast Cancer That Has Spread or Cannot be Surgically Removed [DESTINY-Breast04]

NCT04494425 - Study of Trastuzumab Deruxtecan (T-DXd) vs Investigator's Choice Chemotherapy in HER2-low, Hormone Receptor Positive, Metastatic Breast Cancer (DB-06)

Trastuzumab Deruxtecan in Previously Treated HER2-Positive Breast Cancer

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.