hirdetés

Horkolás és a szív- és érrendszer egészsége

A horkolás gyakori rendellenesség, amely a lakosság 20-40%-át érinti és az alvászavaros légzés egyik fő jellemzője.

hirdetés

A felső légúti- és garatizmok nappali ébrenlét alatti feszessége elalvás után csökken, ellazulásuk hatására a garat összeszűkül. A gyorsabbá váló légáramlás megrezegteti a garatíveket a lágyszájpadot, a nyelvcsapot, ez a rezonancia okozza a horkolást, amelyhez a nagyobb mandulák is hozzájárulhatnak. A lágy szájpadlás rebegése magyarázza a horkoló hang durva aspektusát, amely természetes alvás vagy gyógyszeres alvás során jelentkezik. A horkolás megjelenése az éjszaka folyamán vagy az egyes éjszakák között változhat, a hangosság szubjektív, és ezért következetlenül értékelhető. A horkolás során a nem kielégítő levegőcsere a szervezet számára egy stresszes állapotot jelent, melynek következtében spontán ébredések alakulhatnak ki, ami rontja az alvásminőséget és a másnapi teljesítményt.

Az obstruktív alvási apnoét (OSA) a felső légutak teljes (apnoe) vagy részleges (hipopnoe) összeomlásának epizódjai jellemzik, amelyekhez oxigénszaturáció vagy alvásból való felébredés társul. A legtöbb OSA-s beteg szinte minden éjszaka hangosan horkol. Az Sleep Heart Health Study vizsgálatban azonban az OSA-ban szenvedő résztvevők egyharmada nem számolt be horkolásról, míg a horkoló résztvevők egyharmada nem felelt meg az OSA kritériumainak. Ezért a horkolás szubjektív (önbevallásos) értékelése nem biztos, hogy elég megbízható ahhoz, hogy értékelni lehessen a horkolás lehetséges hatását a kardiovaszkuláris (CV) egészségi állapotra.

CV hatások

Elsősorban a hagyományos megfigyeléses vizsgálatok eredményei alapján feltételezték, hogy az OSA a kardiovaszkuláris betegségek (CVD), köztük a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség (CAD), a pitvarfibrilláció, a szívelégtelenség és a stroke módosítható kockázati tényezője. A horkolást az OSA korai szakaszának tüneteként tartották számon, és szintén összefüggésbe hozták a CVD magasabb kockázatával. Az ok-okozati összefüggés megállapítása megfigyeléses vizsgálatok alapján azonban nehéz az ismeretlen vagy nem mért tényezőkből származó zavaró tényezők és a lehetséges fordított ok-okozati összefüggés (azaz a CVD növeli az OSA vagy a horkolás kockázatát) miatt. Egy Mendel-féle randomizációs vizsgálat azt sugallta, hogy az OSA és a horkolás növeli a magas vérnyomás és a CAD kockázatát, és az összefüggéseket részben a testtömegindex (BMI) befolyásolja. Ezzel szemben nem találtak bizonyítékot arra, hogy a CVD okozati összefüggésben állna az OSA-val vagy a horkolással.

A horkolást a CV-kórtan több szubklinikai markerével, többek között a magas vérnyomással hozták összefüggésbe, a hangos horkolás továbbá zavarhatja a pihentető alvást, és hozzájárulhat a horkolóknál a magas vérnyomás és más kedvezőtlen kimenetelű kórképek kialakulásának kockázatához. A horkolás és a CV egészségügyi kimenetele közötti összefüggésekkel kapcsolatos bizonyítékok azonban továbbra is korlátozottak, és elsősorban a horkolás szubjektív értékelésén vagy kis klinikai mintákon alapulnak, amelyekben a horkolás objektív értékelése csak 1 éjszakára vonatkozik.

Horkolás és magas vérnyomás

Egy 12 287 középkorú (átlagosan 50 éves), túlnyomórészt férfi (88%) és általában túlsúlyos (BMI 28 kg/m2) beteg részvételével végzett vizsgálatban a horkolás gyakoriságát és a magas vérnyomás összefüggését vizsgálták. A horkolás több éjszakán át objektíven értékelték a vérnyomást több napon át naponta többször mérve arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeresen horkoló betegek esetén a horkolás időtartamának növekedése a szisztolés vérnyomás 3 Hgmm-es, és a diasztolés vérnyomás 4 Hgmm-es emelkedésével járt együtt a ritkán horkolókhoz képest, függetlenül az életkortól, a BMI-től, a nemtől és a becsült apnoe/hypopnoe indextől.

A súlyos OSA és a vérnyomás közötti összefüggés hasonló volt, mint a csak a horkolás és a vérnyomás közötti összefüggésé. Egy olyan modellben, amelyben az OSA súlyosságát osztályozták, és a horkolás időtartamát kvartilisekbe rétegezték, a horkolással nem kísért súlyos OSA 3,6 Hgmm-rel magasabb szisztolés és 3,5 Hgmm-rel magasabb diasztolés vérnyomásemelkedéssel járt együtt, mint a horkolás vagy OSA nélküli állapot. Az OSA nélküli, de intenzíven horkoló résztvevőknél (4. kvartilis) 3,8 Hgmm-rel magasabb volt a szisztolés és 4,5 Hgmm-rel magasabb a diasztolés vérnyomás emelkedése azon résztvevők vérnyomásához képest, akiknek nem volt éjszakai apnoejuk vagy nem horkoltak.

A horkolás szignifikáns összefüggést mutatott a nem kontrollált magas vérnyomással. A kontrollálatlan hipertónia valószínűsége 20%-kal nőtt az 50 évesnél idősebb elhízott személyeknél, és 98%-kal az 50 évesnél fiatalabb normál BMI-vel rendelkező személyeknél. A horkolás időtartama 87%-kal növelte a kontrollálatlan magas vérnyomás valószínűségét.

A vizsgálat azt jelzi, hogy egy túlnyomórészt túlsúlyos férfi populáció 15%-a az éjszaka 20%-ánál nagyobb részében horkol és mintegy 10%-uk éjszakai apnoe nélkül az éjszaka 12%-nál nagyobb részében horkol. A rendszeres éjszakai horkolás az OSA jelenlététől vagy súlyosságától függetlenül összefügg az emelkedett vérnyomással és a kontrollálatlan magas vérnyomással.

 

Forrás: medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.