hirdetés

Pozitív CHMP vélemény a HER2-negatív emlőrák kezelésére szolgáló Talzenna készítményre

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a HER2-negatív emlőrák kezelésére szolgáló Talzenna (talazoparib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg a humán epidermális növekedési faktor -receptor-2 negatív (HER2-negatív), helyileg előrehaladott vagy áttétes, örökletes daganatok kialakulására hajlamosító vagy gyaníthatóan hajlamosító BRCA mutáns emlőrák kezelésére szolgáló Talzenna (hatóanyag: talazoparib, gyógyszerforma: 0,25 és 1 mg-os kemény kapszula) készítménnyel szemben (kérelmező: Pfizer Europe MA EEIG). A Talzennát az Egyesült Államokban az FDA 2018. október 16-án engedélyezte elsőbbségi értékelési eljárás (priority review) keretében, ilyenkor a standard eljárásnál szokásos 10 hónappal szemben 6 hónapon belül hoz döntést a hatóság.

A talazoparibról

A kezdetben BMN 673 kódnevű hatóanyagot eredetileg a BioMarin Pharmaceutical fejlesztette ki, ám 2015 augusztusában 570 millió dollárért eladta a jogokat a Medivation vállalatnak. A Pfizer egy évvel később, 2016 augusztusában 14 milliárd dollárért felvásárolta a Medivationt, így a molekula a tulajdonába került, de még együtt kezdték meg a szer értékelésére az EMBRACA (NCT01945775) klinikai vizsgálatot, mely mind a mai napig folyamatban van, az első eredményeket 2018-ban közölték.

A gyógyszer hatóanyaga, a talazoparib (ATC kód: L01XX60) egy PARP inhibitor, mely a DNS kijavításában szerepet játszó PARP1 és PARP2 enzimek működését gátolja. A PARP-inhibitorok a poli-(ADP-ribóz)-polimeráz (PARP) enzim gátlása révén okoznak sejthalált oly módon, hogy kötődnek a DNS-hez kötött aktivált PARP centrumához, megakadályozzák annak disszociációját, ezzel gátolják a DNS-bázis-kivágó mechanizmusokat. Az osztódó sejtekben a DNS-ben kettős törés következik be, ha a replikáció eléri a PARP–DNS egységet. Ép sejtekben, funkcionáló BRCA1, BRCA2 gének jelenlétében a kettős DNS-töréseket a homológ rekombináns repair mechanizmus kijavítja. BRCA1- vagy BRCA2- mutáció esetén a homológ rekombináns javító mechanizmus elveszti ezt a funkcióját, és alternatív, kevésbé hatékony repair mechanizmusok lépnek életbe. Ezek a javító útvonalak fokozzák a daganatos sejt genomjának instabilitását, ami a sejt pusztulásához vezet (szintetikus letalitás).

A HER2-negatív emlőrákról

A HER2 a humán epidermális növekedési faktor receptor 2-es típusa. Normális mennyiségben fontos szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában, és szervezetünk nagyon sok hám eredetű sejtjében megtalálható, például az emlő tejtermelésért és -elvezetésért felelős struktúrájának sejtjei is ilyen eredetűek. Két darab HER2-gén található egy normális sejt magjában és ennek hatására megfelelő mennyiségű HER2-fehérje termelődik a sejtek felszínén. Előfordul azonban, hogy a HER2-génből túl sok van (amplifikálódik), és így a sejtek felszínén is jóval több HER2-fehérje jelenik meg. Ezek hatására a sejt gyorsabban nő, osztódik, és ez vezethet el a rákos sejtburjánzáshoz. Az emlőrákos betegek majdnem negyede HER2-pozitív. Vizsgálatok igazolták azt, hogy a HER2-pozitív emlőrák általában agresszívabb lefolyású, mint a HER2-negatív emlőrák, ám az eredetileg rosszabb prognózisú HER2-pozitív emlőrák esetében a Herceptin alkalmazásával jelentősen nőtt a túlélés. Napjainkban a HER-2 negatív emlőrák, különösen a nehezen kezelhető tripla-negatív (TNBC) betegcsoport jelenti az igazi kihívást, melyben a rosszindulatú sejtek nem rendelkeznek a kétféle hormon (ösztrogén és progeszteron) és növekedési faktor (HER2) jelátvivővel (receptorral), azaz a jóval gyakoribb emlőrákokban megtalálható három támadható sejtes cél közül egyik sincs jelen, aminek következtében a hatóanyagok aktivitása igen rossz, a beteg kilátásai gyengék. Ebben a betegségtípusban a standard kemoterápiával mindössze 10-15%-os választ lehet elérni. Az emlő rosszindulatú daganatainak mintegy 15 %-a háromszorosan negatív, azaz egyik jelátvivőt sem lehet kimutatni a sejtek felszínén. A tripla negatív emlőrák gyakrabban fordul elő az 50 évnél fiatalabb betegeknél és azoknál, akiknek családi halmozódást mutató emlő- és petefészekrákok formájában megnyilvánuló genetikai eltérése van (BRCA1 gént hordozók), valamint a fekete bőrű, afrikai származású betegpopulációban.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az áprilisi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított körülbelül 60 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC, Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP summary of positive opinion for Talzenna

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 23-26 April 2019

Talzenna (talazoparib) for the Treatment of Advanced Breast Cancer

A Study Evaluating Talazoparib (BMN 673), a PARP Inhibitor, in Advanced and/or Metastatic Breast Cancer Patients With BRCA Mutation (EMBRACA Study) (EMBRACA)

Általános tudnivalók az emlőrákról

HER2-pozitív emlőrák kezelésének tíz éves tapasztalatai Magyarországon

A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái – Dr. Landherr László, Uzsoki Utcai Kórház

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.