hirdetés

Új második generációs JAK1-kináz gátló reumatoid artritisz kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a reumatoid artritisz kezelésére szolgáló Jyseleca (filgotinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 23-án pozitív véleményt fogalmazott meg a reumatoid artritisz kezelésére szolgáló Jyseleca (filgotinib, 100 mg és 200 mg kemény kapszula) készítményre (kérelmező: Gilead Sciences Ireland UC). A teljes indikáció szerint a Jyseleca monoterápiában vagy metotrexáttal kombinációban alkalmazható középsúlyos-súlyos reumatoid artritiszben szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére, akik elégtelen választ vagy intoleranciát mutattak egy vagy több betegségmódosító reumaellenes gyógyszerrel (DMARD) szemben. A kezelést reumaellenes szerek alkalmazása területén jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban a Jyseleca engedélyezése folyamatban van, döntés az év második felében várható.

A hatóanyagról (filgotinib)

A Jyseleca hatóanyaga, a filgotinib (ATC kód: L04AA45) az immunszuppresszánsok közé tartozó második generációs szelektív JAK1-kináz gátló. Mivel szelektivitása nagyobb, mint a jelenleg is forgalomban lévő tofactinib, baricitinib és upadacitinib (Rinvoq) hatóanyagoknak (30-szor erősebben kötődik a JAK1-hez, mint a JAK2-höz), ezért toxicitása a felsoroltaknál elméletileg kisebb kellene, hogy legyen. A filgotinib (GLPG0634) a belga-holland Galapagos NV saját fejlesztése, jelenleg a Gileaddal kötött megállapodás keretében fejlesztik tovább, illetve hozzák kereskedelmi forgalomba. A két cég több közös klinikai vizsgálati programot indított a hatóanyag értékelésére különböző indikációkban. Ezek közül már fázis III szakaszban vannak a reumatoid artritisz (FINCH és DARWIN vizsgálatok), a colitis ulcerosa (SELECTION vizsgálat), a Crohn-betegség (DIVERSITY) és az arthritis psoriatica (PENGUIN, EQUATOR) javallatokra folytatott programok, de fázis II szakaszba lépett a spondylitis ankylopoetica (TORTUGA), az uveitisz, valamint a vékonybéli érintettségű és fisztulázó Crohn-betegség indikációkra történő alkalmazás vizsgálata is. Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk a SELECTION (Jó eredményeket mutatott colitis ulcerosában a filgotinib) és a FINCH 2 vizsgálat (Biztonságos és hatásos szer reumatoid artritiszre) eredményeiről.

 

A FINCH és a DARWIN klinikai vizsgálatokról

A Jyseleca biztonságosságát és hatásosságát a FINCH 1-3 és a DARWIN vizsgálatokban értékelték. A FINCH 1 vizsgálatban (NCT02889796) a hatóanyagot placebóval vagy adalimumab komparátor készítménnyel vetették össze olyan középsúlyos-súlyos reumatoid artritiszben szenvedő betegeknél, akik korábban elégtelen választ mutattak metotrexátra. A kezelés 12. hetére a 200 mg filgotinibet kapó betegcsoport elérte az elsődleges végpontot (legalább 20% javulás a fájdalmas és duzzadt ízületeket mérő ACR20 skálán). A FINCH 1 vizsgálatban részt vevő betegek több mint 80%-a teljesítette az 52 hetes kezelési időszakot, a terápia felfüggesztésére esetükben nem volt szükség. Az 52. hétre a 100 és 200 mg-os dózis egyaránt hatásosságot mutatott, sőt, a 200 mg-os adag a betegségaktivitás és a klinikai remisszió tekintetében az adalimumabnál is jobbnak bizonyult. A mellékhatások között súlyos fertőzések, herpes zoster fertőzés, vénás tromboembólia illetve súlyos szív-érrendszeri nemkívánatos események fordultak elő – ám ezek egyrészt a kezelt populációt tekintve nem voltak gyakoriak, másrészt a placebo és az adalimumab karon is körülbelül azonos arányban jelentkeztek. A filgotinib nagyobb, 200 mg-os dózisának alkalmazásakor a herpes zoster fertőzések számának numerikus (statisztikailag nem szignifikáns) növekedését figyelték meg a 100 mg hatóanyaggal kezelt csoporthoz képest.

A FINCH 2 vizsgálat (NCT02873936) eredményeiről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk (Biztonságos és hatásos szer reumatoid artritiszre), és ugyanebben a cikkben szót ejtettünk a DARWIN 1-2-3 vizsgálatokról is, amelyekbe olyan közepesen súlyos illetve súlyos aktív RA-ban szenvedő betegeket válogattak be, akik elégtelen választ mutattak a metotrexát terápiával szemben.

A FINCH 3 klinikai vizsgálatban (NCT02886728) a metotrexáttal korábban nem kezelt betegeken végzett filgotinib kezelés hatásosságát és biztonságosságát értékelték. A több mint ezer beteget négy vizsgálati karra randomizálták (200 mg filgotinib + metotrexát, 100 mg filgotinib + metotrexát, filgotinib monoterápia, metotrexát monoterápia). A metotrexát monoterápiával szemben a 200 mg filgotinib + metotrexát kezelés jobb eredményt adott, mivel a vizsgálat 24. hetére a betegek nagyobb arányban értek el ACR20 állapotjavulást. Az 52. hétre (ezt a betegek 78%-a teljesítette) a metotrexát monoterápiához képest a filgotinib monoterápiában és mindkét kombinációs dózisban magasabb volt az ACR20, ACR50 és ACR70 javulást mutató betegek aránya, és a monoterápiában vagy kombinációban adott filgotinib a strukturális állapotjavulás (radiológiai progresszió) tekintetében is hatásosabbnak bizonyult a metotrexát monoterápiánál. A biztonságossági profil megegyezett a FINCH 1 vizsgálatnál leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy vénás tromboembólia a filgotinibbel kezelt betegcsoportoknál nem fordult elő. Az Egyesült Államokban történő engedélyezés elhúzódásának oka amerikai sajtóhírek szerint mégis az, hogy az FDA pillanatnyilag mérlegeli szükség van-e a Jyseleca csomagolásán a súlyos mellékhatásokra (konkrétan a vénás tromboembóliára) figyelmeztető üzenet (úgynevezett fekete keretes figyelmeztetés) feltüntetésére. Pontosan ugyanez volt a helyzet a tavaly forgalomba hozott Rinvoq (AbbVie, upadacitinib) esetében is, és a Jyseleca esetében az sem elképzelhetetlen, hogy a hatóság konzervatív álláspontot vesz fel, és csak a kisebb dózist (100 mg) engedélyezi majd. Az FDA szerint további biztonságossági aggály (aminek ellenőrzését elő is írta), hogy az állati modellszervezeteken végzett vizsgálatok során a hatóanyag herékre gyakorolt toxicitására is találtak jeleket, és bár ez a humán alkalmazás során nem fordult elő, két biztonságossági vizsgálat (Manta és Manta-Ray) is folyamatban van, ezek eredményei jövő év elejére várhatók.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of opinion – Jyseleca

Gilead and Galapagos Announce Positive European CHMP Opinion for Jyseleca® (Filgotinib) for the Treatment of Adults With Moderate to Severe Rheumatoid Arthritis

Gilead and Galapagos’ Jyseleca (filgotinib) Receive the CHMP’s Positive Opinion for Moderate to Severe Rheumatoid Arthritis

CHMP recommends Jyseleca, a once daily treatment for Rheumatoid Arthritis.

Go or no go? Valuable drugs set for FDA decisions

Study to Evaluate the Effect of Filgotinib on Semen Parameters in Adult Males With Active Rheumatoid Arthritis, Psoriatic Arthritis, Ankylosing Spondylitis, or Non-radiographic Axial Spondyloarthritis (MANTA-RAy)

Study to Evaluate the Testicular Safety of Filgotinib in Adult Males With Moderately to Severely Active Inflammatory Bowel Disease (MANTA)

Filgotinib Alone and in Combination With Methotrexate (MTX) in Adults With Moderately to Severely Active Rheumatoid Arthritis Who Are Naive to MTX Therapy (FINCH 3)

Safety, Tolerability, and Efficacy of GS-9876 in Participants With Active Rheumatoid Arthritis on Background Therapy With Methotrexate

Long-term Follow-up Study of GLPG0634 in Active Rheumatoid Arthritis Patients (DARWIN3)

Dose-finding Study of GLPG0634 as add-on to Methotrexate in Active Rheumatoid Arthritis Patients (DARWIN1)

As promised, Gilead and Galapagos file filgotinib to FDA and get a speedy review

FDA boxed warning for AbbVie's JAK inhibitor clouds Gilead's

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.