hirdetés

Jó eredményeket mutatott colitis ulcerosában a filgotinib

A Gilead Sciences és a Galapagos NV nyilvánosságra hozta a SELECTION vizsgálat időközi eredményeit, melyben a filgotinib hatásosságát vizsgálják colitis ulcerosa kezelésében.

hirdetés

 A Gilead Sciences és a Galapagos NV május 20-án megjelentetett közleménye szerint jó eredményeket hozott a fázis IIb/III SELECTION klinikai vizsgálat, amely egy orális JAK1-gátló, a filgotinib hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja colitis ulcerosa indikációban.

 A vizsgálati hatóanyagról (filgotinib)

A filgotinib egy orálisan szedhető, erősen szelektív JAK1-gátló. Jelenleg a klinikai gyakorlatban kétféle JAK-kináz gátlót alkalmaznak, a tofacitinibet (Xeljanz, Pfizer, JAK1 és JAK3 gátló) és a baricitinibet (Olumiant, Eli Lilly, JAK1 és JAK2 gátló). A filgotinib újdonsága az erős szelektivitás (30-szor erősebben kötődik a JAK1-hez, mint a JAK2-höz), ebben a tekintetben hasonló az AbbVie által kifejlesztett upadacitinibhez (Rinvoq). A filgotinibről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk: Biztonságos és hatásos szer reumatoid artritiszre.

A SELECTION klinikai vizsgálatról

A SELECTION klinikai vizsgálat egy nagyobb klinikai vizsgálati program része, amelyet a Gilead Sciences és a Galapagos NV a filgotinib különböző indikációiban végez. Ebbe a programba tartozik az arthritis psoriatica kezelésében mutatott hatásosságot értékelő fázis II EQUATOR, a spondylitis ankylopoeticában végzett TORTUGA, a Crohn-betegségben folytatott fázis III DIVERSITY és az arthritis psoriaticában szenvedő betegek körében végzett fázis III PENGUIN 1 és PENGUIN 2 vizsgálatok.

A mostani fázis IIb/III SELECTION1 (NCT02914522) vizsgálat egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat, amelyben a naponta egyszer adagolt filgotinib hatásosságát és biztonságosságát értékelték összesen 1348 közepesen súlyos illetve súlyos aktív colitis ulcerosában szenvedő betegen, akik között korábban biológiai szerrel kezelt illetve nem kezelt betegek is voltak. Az elsődleges társvégpontok a 10. hétre (a Mayo Clinic Score [MSC] alapján meghatározva) illetve az 58. hétre remissziót elért (az MSC komponensek alapján meghatározva) betegek aránya volt. A 12 másodlagos végpont között a remissziót vizsgáló különféle pontszámok alcsoportjai szerepeltek (endoszkópos vagy hisztológiai remissziót stb. elérő betegek aránya). Az eredmények szerint a napi 200 mg-os adagban alkalmazott filgotinib mindkét elsődleges végpontot teljesítette, azaz elérte az előre meghatározott 10. héten remissziót mutató betegarányt, és a klinikai remisszió fenn is maradt az 58. hétig. Ezzel ellentétben a 100 mg-os dózisban alkalmazott filgotinib a 10. hétre a placebóhoz képest nem növelte szignifikánsan a remissziót elérő betegek arányát. A biológiai szerrel korábban nem kezelt betegek körében a napi 200 mg-os adagban alkalmazott filgotinib esetén a betegek 26,1%-a mutatott remissziót a placebóval elért 15,3%-os arányhoz képest. Ez az előny a korábban biológiai szerrel kezelt betegeknél is kimutatható volt ugyan, ám itt a betegek jóval alacsonyabb arányánál sikerült remissziót elérni a 10. hétre: 200 mg filgotinib 11,5% illetve placebo 4,2%.

Az indukciós vizsgálatban (0-10. hét) a korábban biológiai készítménnyel nem kezelt betegek körében a 200 mg-os dózis alkalmazása esetén a betegek 1,2%-ánál, 100 mg-os adagnál 4,7%-ánál, míg placebónál 2,9%-ánál jelentkeztek súlyos mellékhatások, ám haláleset nem történt. A biológiai szerrel korábban már kezelt betegeknél a súlyos mellékhatások aránya magasabb volt: 200 mg: 7,3%, 100 mg 5,3%, placebo 6,3%. A fenntartó vizsgálatban (hatás fennmaradása az 58. hétig) a 200 mg-ot kapó betegek 4,5%-ánál jelentkezett súlyos mellékhatás, míg placebo esetében egynél sem, a 100 mg-os adagban részesülőknél pedig a betegek 4,5%-ánál alakult ki súlyos mellékhatás, míg a placebóval kezelt betegek 7,7%-ánál.

Alacsony volt súlyos fertőzések, herpes zoster, a vénás trombózis, a tüdőembólia és a bélperforáció aránya, és az egyes csoportok között hasonló gyakorisággal fordultak elő. A fenntartó fázisban a 200 mg-os adagot kapó betegek között két haláleset történt, ám egyikük sem volt összefüggésbe hozható a kezeléssel.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Gilead and Galapagos Announce Positive Topline Results of Phase 2b/3 Trial of Filgotinib in Moderately to Severely Active Ulcerative Colitis

Gilead and Galapagos Announce Results With Filgotinib in the Phase 2 Equator Study in Psoriatic Arthritis and Progression Into Phase 3 for the Selection Study in Ulcerative Colitis

Filgotinib in the Induction and Maintenance of Remission in Adults With Moderately to Severely Active Ulcerative Colitis (SELECTION1)

Gilead and Galapagos Report Positive Data from phase 2/3 SELECTION Trial of Filgotinib for Ulcerative Colitis

SELECTION Positive For Gilead/Galapagos’s Filgotinib In UC But Will It Be Enough To Compete?

Gilead and Galapagos Report Results of Filgotinib in P-IIb/III SELECTION Study for Moderately to Severely Active Ulcerative Colitis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.