Új Janus-kináz gátló reumatoid artritisz kezelésére - frissítve

Az augusztusi amerikai engedélyeztetést követően az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) is pozitívan véleményezte a reumatoid artritisz kezelésére szolgáló Rinvoq (upadacitinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 17-én pozitív véleményt fogalmazott meg a reumatoid artritisz kezelésére szolgáló Rinvoq (hatóanyag: upadacitinib, gyógyszerforma: 15 mg-os retard tabletta, naponta egyszer) készítményre (kérelmező: AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG). A teljes indikáció szerint a Rinvoq közepesen súlyos vagy súlyos aktív reumatoid artritiszben szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére javallott, akik elégtelen választ vagy intoleranciát mutattak egy vagy több betegségmódosító reumaellenes gyógyszerre (DMARD, disease-modifying anti-rheumatic drugs).

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 Mellékhatások

A Rinvoq alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a felsőlégúti fertőzések, hányinger, megemelkedett kreatin-foszfokináz és köhögés voltak, a leggyakoribb súlyos mellékhatás pedig a súlyos fertőzés volt.

Tekintettel a reumatoid artritiszben szenvedő betegek ízületi fájdalmaira és csökkent kézügyességére, a Rinvoq dobozának kupakját úgy alakították ki, hogy még merev, fájdalmas ízületekkel is könnyen nyitható legyen, illetve a doboz szájának fóliáját is akadálymentesen lehessen kilyukasztani.

 

A Rinvoq dobozának különleges kialakítású kupakja, mely fájó ízületekkel is könnyen nyitható

 A hatóanyagról (upadacitinib)

A Rinvoq hatóanyaga, az upadacitinib (ATC kód: L04AA44, korábbi vizsgálati kód: ABT-494) egy Janus-kináz (JAK) gátló, az AbbVie saját fejlesztése. A reumatoid artritisz (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocita-makrofág rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki. Mivel e receptorok affinitása igen nagy, a citokinek már pikomoláris koncentrációban is hatásosak. Így a nyugvó sejteken kimutatható, sokszor csupán néhány száz receptormolekula is elegendő az intracelluláris jelsorozat megindításához és a biológiai hatás létrejöttéhez. A citokinek a célsejt membránreceptorához kapcsolódva aktiválják a receptort, ami ezután aktiválja a receptorhoz társult – egyes esetekben receptorkötött, más esetekben a citoszolból az aktivált receptorhoz kapcsolódó – foszforiláz enzimeket. Ezek újabb fehérjéket foszforilálnak, amelyek aktivált formában, legtöbbször dimerizálódva képessé válnak a sejtmagba jutni, ahol indukálják az adott citokinnek megfelelő DNS-szakaszon a megfelelő fehérje termelését. A legtöbb citokinreceptor a JAK-STAT (Signal Transducer and Activator of Transcription) jelátviteli úton fejti ki hatását.

A citokinreceptorok szerkezeti sajátságaik alapján különböző családokba sorolhatók, ezekre jellemző, hogy milyen foszforilázokat használnak. Az RA és számos gyulladásos mozgásszervi betegség kialakulásában és fenntartásában legfontosabb citokinek hatásai az I/II. típusú receptorokon keresztül érvényesülnek, ezek a vérképzésben, a limfoid és mieloid sejtek fejlődésében és számos, gyulladásban aktív szerepet játszó fehérje termelésében játszanak fontos szerepet, illetve az autoimmun gyulladás (például RA) fontos mediátorai. A JAK jellegzetessége, hogy a kinázdomén mellett tartalmaz egy pszeudokináz-domént is – éppen ezért nevezték el a kétarcú Janus római isten nyomán Janus-kináznak. A JAK-gátlók (jakinibek) a JAK enzimek foszforilációs aktivitását gátolják, mivel a foszforilációhoz használt ATP-kötődési helyükhöz kapcsolódva kompetitív módon megakadályozzák az ATP-kötést. Az első generációs jakinibek (tofacitinib, baricitinib, ruxolitinib, oclacitinib) többféle JAK-ot gátolnak (JAK1, JAK2, JAK3), különböző erősséggel, ami dózislimitáló mellékhatásokat eredményezett. Az upadacitinib újdonsága, hogy ez a hatóanyag már egy második generációs Janus-kináz gátló, ami a JAK1-re szelektív, így alkalmazása várhatóan kevesebb és jobban körülhatárolható mellékhatással jár.

 Klinikai vizsgálatok

Az EMA a pozitív véleményt a fázis II BALANCE I és BALANCE II illetve CELEST vizsgálatokat követő SELECT program öt fázis III vizsgálatának eredményeire támaszkodva adta ki – ezekbe a klinikai vizsgálatokba összesen körülbelül 4400 beteget, többek között olyanokat is bevontak, akiknél kezelési kudarc vagy intolerancia lépett fel konvencionális, szintetikus betegségmódosító reumaellenes szerek (csDMARD, conventional synthetic disease-modifying antirheumatic drugs) alkalmazásakor, illetve akik nem mutattak megfelelő klinikai választ metotrexátra. A vizsgálatokban az upadacitinib az összes elsődleges és másodlagos végpontot teljesítette:

A SELECT-EARLY (NCT02706873) vizsgálatban a 12. héten az upadacitinibbel (Rinvoq, 15 mg/nap) monoterápiában kezelt metotrexát-naív betegek 52%-a ért el ACR50 választ, míg a metotrexáttal (szintén monoterápiában) kezelt betegeknél ugyanez 28% volt. A 12. hétre a Rinvoq-kal kezelt betegek 36%-a ért el klinikai remissziót (DAS28-CRP<2,6) a metotrexáttal kezelt betegek 14%-os arányával szemben.

A SELECT-MONOTHERAPY (NCT02706951) vizsgálatban a 14. héten a napi 15 mg Rinvoq-kal monoterápiában kezelt metotrexátra intoleráns vagy elégtelen választ mutató betegek 68%-a ért el ACR20 választ, ugyanez monoterápiás metotrexátkezelés esetében 41% volt. Az upadacitinibbel kezelt betegek 30%-a ért el klinikai remissziót (DAS28-CRP<2,6) a 14. hétre, szemben a placebo+metotrexát kar 8%-os arányával szemben.

A SELECT-COMPARE (NCT02629159) vizsgálatban a 12. hétre a napi 15 mg Rinvoq-kal és metotrexáttal kezelt metotrexátra intoleráns vagy elégtelen választ mutató betegek 71%-a ért el ACR20 választ a placebóval és metotrexáttal kezelt betegek 36%-os arányával szemben. A vizsgálatban részt vevő upadacitinibbel kezelt betegek 30%-a ért el klinikai remissziót (DAS28-CRP<2,6) a 12. hétre, szemben a placebo+metotrexát kar 6%-os arányával szemben.

A SELECT-NEXT (NCT02675426) vizsgálatban a napi 15 mg Rinvoq-kal és csDMARD készítménnyel kezelt, csDMARD készítmények monoterápiás alkalmazására intoleráns vagy elégtelen választ mutató betegek 64%-a ért el ACR20 választ, ugyanez a placebo plusz csDMARD kezelésben részesülő betegek esetében 36% volt.

A SELECT-BEYOND (NCT02706847) vizsgálatban a biológiai készítményekre intoleráns vagy elégtelen választ mutató betegek napi 15 mg-os Rinvoq plusz csDMARD kezelés hatására 65%-ban értek el ACR20 választ, míg placebo és csDMARD kezelés esetében ez az arány 28% volt.

 A reumatoid artritiszről

Becslések szerint világszerte 23,7 millió, az Egyesült Államokban 1,3 millió, hazánkban körülbelül 50 ezer beteget érint ez a komplex, autoimmun eredetű betegség, melynek során az ízületeket bélelő hártyában kialakuló gyulladás következtében számos olyan anyag termelődik, amely a csontvégeket borító porcot és magát a csontot is károsítja. Az elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, esetenként más ízületeket is szimmetrikusan érintő betegség a felszaporodó ízületi folyadékkal együtt jelentős fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, deformálódást és következményes funkciókárosodást okoz, és a várható élettartamot 3-7 évvel rövidíti meg. A női-férfi arány 3:1, leggyakrabban 40-50 éves kor között jelentkezik. A betegségben megnő a fertőzésveszély, felgyorsul az érelmeszesedés, ezáltal növekszik a szív-érrendszeri halálozás, és valószínűleg megnövekszik a szekunder daganatok (főleg limfómák) rizikója is. A betegség eredetét nem ismerjük pontosan, több tényező egymásra hatása indítja el a folyamatot. Nem öröklődő betegség, de családi halmozódás előfordul; többféle gén felelős a genetikai fogékonyság és a betegség súlyosságának kialakulásáért. A már születéskor meglévő hajlam talaján környezeti és életmódi tényezők váltják ki a betegség létrejöttét, ilyen pl. a dohányzás, fogamzásgátlók szedése, stressz, bizonyos fertőzések.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of Opinion (SMOP)– Rinvoq (EMA)

AbbVie Receives CHMP Positive Opinion for Upadacitinib (RINVOQ™) for the Treatment of Adults with Moderate to Severe Active Rheumatoid Arthritis

A Study to Compare ABT-494 Monotherapy to Methotrexate Monotherapy in Subjects With Rheumatoid Arthritis (RA) Who Have Not Previously Taken Methotrexate (SELECT-EARLY)

A Study Comparing Upadacitinib (ABT-494) Monotherapy to Methotrexate (MTX) Monotherapy in Subjects With Rheumatoid Arthritis (RA) Who Have an Inadequate Response to MTX (SELECT-MONOTHERAPY)

A Study Comparing ABT-494 to Placebo and to Adalimumab in Subjects With Rheumatoid Arthritis Who Are on a Stable Dose of Methotrexate and Who Have an Inadequate Response to Methotrexate (SELECT-COMPARE)

A Study Comparing Upadacitinib (ABT-494) to Placebo in Subjects With Rheumatoid Arthritis on a Stable Dose of Conventional Synthetic Disease-Modifying Antirheumatic Drugs (csDMARDs) Who Have an Inadequate Response to csDMARDs Alone (SELECT-NEXT)

A Study to Compare Upadacitinib (ABT-494) to Placebo in Subjects With Rheumatoid Arthritis on Stable Dose of Conventional Synthetic Disease-Modifying Antirheumatic Drugs (csDMARDs) Who Have an Inadequate Response or Intolerance to Biologic DMARDs (SELECT-BEYOND)

FDA Approves AbbVie’s Rinvoq, a Potential Successor to Humira

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az ízületi gyulladások betegségmódosító terápiájáról

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[247643] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.