hirdetés

Új teszt az 1-es típusú cukorbetegség előrejelzésére

Egy új teszt segítségével a korábbinál pontosabban, akár már csecsemőkorban előre jelezhető a későbbi életkorban jelentkező 1-es típusú cukorbetegség.

hirdetés

A The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY) vizsgálat keretében 7798 gyermek sorsát kísérték figyelemmel születésüktől kilenc éven keresztül, hogy információt kapjanak arról, kinél fokozott az 1-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázata. A nagy nemzetközi vizsgálat eredményeit a Nature Medicine című lapban hozták nyilvánosságra. Az szerzők által kifejlesztett módszerrel az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát befolyásoló faktorok elemzése alapján előre jelezhető a diabétesz előfordulásának a valószínűsége. A kombinált kockázati pontszám olyan genetikai és klinikai tényezőket is figyelembe vesz, mint például a családban előfordult diabétesz, és tartalmazza a szigetsejtekkel szemben termelődött autoantitestek meghatározásának eredményét (a hasnyálmirigy szigetsejtekkel szemben termelődött autoantitestek az 1-es típusú cukorbetegség ismert biomarkerei).

Az új kombinált megközelítéssel drámai módon javítható annak előrejelzése, mely gyerekeknél kell számítani 1-es típusú cukorbetegség kialakulására, így az érintett családokat tájékoztatni lehet arról, hogy milyen veszély leselkedik gyermekükre

Az is rendkívül fontos azonban, hogy az új módszerrel kétszeresére növelhető az újszülöttek szűrésének hatékonysága, így hatékonyabban előzhető meg az 1-es típusú diabétesz következményeként kialakuló, potenciálisan végzetes kimenetelű ketoacidosis. A leginkább veszélyeztetett gyermekek pedig bevonhatók olyan gyógyszerek klinikai tesztelésébe, melyek ígéretesnek tűnnek e kórállapot prevenciójában.

„Jelenleg az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek 40%-ánál fordul elő a súlyos komplikációnak számító ketoacidosis. Nagyon fiatal korban ez életet veszélyeztető állapot, mely hosszas intenzív osztályos ápolást tesz szükségessé, és néhány esetben bénuláshoz vagy halálhoz vezet. A cikkebn ismertetett új, kombinált megközelítéssel a diabétesz szempontjából nagy kockázatú csecsemők azonosítása révén megelőzhetők ezek a tragédiák, illetve biztosítható, hogy ezek a gyermekek már életük korai szakaszában megfelelő kezelésben részesülhessenek, mely jobb kimeneteleket ígér” – hangsúlyozza az egyik szerző, dr. Lauric Ferrat, az Exeter Medical School kutatója.

A szerzők szerint módszerük egyéb olyan betegségek fokozott kockázatának előrejelzésére is alkalmazható lehet, melyekben az erőteljes genetikai komponens már gyermekkorban kimutatható, ilyen például a cöliákia. A megszületéskor rutin módon elvégzett tesztek segítségével megelőzhetők a korai megbetegedések, hisz a lehető legkoraibb preventív intézkedések érdekében azonosíthatók azok a csecsemők, akiknél a későbbi életszakaszban nagyobb valószínűséggel alakul ki a tesztelt kórállapotok. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.