hirdetés

A béta-blokkolók leállítása

Nem biztos, hogy tanácsos abbahagyni a hosszú távú béta-blokkoló terápiát azoknak a betegeknek, akiknek a kórtörténetében szívinfarktus szerepel és a bal kamra funkciója megmaradt, figyelmeztetnek a kutatók.

hirdetés

A randomizált ABYSS vizsgálatban, bár nem volt különbség a halálozás, az infarktus vagy a stroke tekintetében a béta-blokkolót abbahagyó és a béta-blokkolót tovább szedő betegek között, azoknál, akik abbahagyták a gyógyszer szedését, magasabb volt a kardiovaszkuláris kórházi kezelések aránya. A kezelés abbahagyása a vérnyomás és a szívfrekvencia emelkedésével is járt, miközben – a vizsgálatokat végző Johanne Silvain, a párizsi Pitié-Salpêtrière Egyetemi Kórház vezető kutatója és munkatársai várakozásával szemben - a betegek életminősége egyáltalán nem javult, hangzott el az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kongresszusán.

Az ABYSS eredményei, amelyek egyidejűleg a New England Journal of Medicine folyóiratban online is megjelentek (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2404204), megkérdőjelezik a jelenlegi irányelveket, amelyek szerint a béta-blokkolók alkalmazása bizonyos betegcsoportokban 1 év után abbahagyható.

A béta-blokkolókat sokáig az infarktus utáni standard kezelés részének tekintették, mert alkalmazásukkor az infarktus utáni szívelégtelenség és halálozás kockázatának erőteljes csökkenését tapasztalták, de az e gyógyszerek előnyeit bizonyító vizsgálatokat a szívizom-reperfúzió és a farmakoterápia modern korszaka előtt végezték. Ez kérdéseket vetett fel az élethosszig tartó béta-blokkoló kezelés addicionális előnyeivel kapcsolatban az MI-ben szenvedő, megőrzött bal kamrai ejekciós frakciójú és a béta-blokkoló terápia egyéb elsődleges indikációja nélküli betegek esetében.

 

Az ABYSS vizsgálat

E kérdés feltárására a nyílt, non-inferior (nem kedvezőtlenebb)ABYSS-vizsgálatban 3698, korábban MI-ben szenvedő beteget osztottak be véletlenszerűen a béta-blokkoló kezelés abbahagyására vagy folytatására. A vizsgálatban résztvevők mindegyikének legalább 40%-os bal kamrai ejekciós frakciója volt, hosszú távú béta-blokkoló kezelésben részesültek, és az előző 6 hónapban nem volt kardiovaszkuláris eseményük.

A 3 éves medián követési idő alatt az elsődleges végpont - a halál, az MI, a stroke és a kardiovaszkuláris okok miatti kórházi kezelés összessége - gyakrabban fordult elő a kezelés abbahagyását követően, mint a kezelést folytató csoportban (23,8% vs. 21,1%; kockázati arány 1,16; 95% CI, 1,01-1,33). Ez nem felelt meg a béta-blokkoló terápia abbahagyásának a folytatáshoz képest való non-inferioritás kritériumainak (P a non-inferioritásra = 0,44).

A két csoport közötti eseményszámbeli különbséget a kardiovaszkuláris kórházi kezelések okozták, amelyek gyakrabban fordultak elő a megszakítással kezelt csoportban, mint a folytatással kezelt csoportban (18,9% vs. 16,6%). Más kulcsfontosságú eredmények azt mutatták, hogy a két csoport között nem volt különbség az életminőségben.

A randomizálás után 6 hónappal azonban a vérnyomás és a szívfrekvencia is emelkedett a béta-blokkoló kezelést megszakító csoportban. A szisztolés vérnyomás 3,7 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomás pedig 3,9 Hgmm-re, a nyugalmi szívfrekvencia pedig 9,8 ütés/perccel emelkedett.

„Nem tudtuk kimutatni a béta-blokkolók abbahagyásának non-inferioritását (nem kedvezőtlenebb voltát) a kardiovaszkuláris események tekintetében, [de] biztonsági problémát találtunk e stratégia alkalmazása esetán a vérnyomás és a pulzusszám emelkedése tekintetében, az életminőség javulása nélkül” - mondta Sylvain.

Sylvain elmondta, hogy meglepte, hogy a béta-blokkolókat abbahagyó csoportban nem javult az életminőség. „Mindig azt mondják nekünk, hogy a béta-blokkolóknak sok mellékhatása van, ezért arra számítottunk, hogy javulást látunk az életminőségben azoknál a betegeknél, akik abbahagyták ezeket a gyógyszereket”. Az életminőség javulásának elmaradásának egyik lehetséges oka, hogy a vizsgálatban résztvevők már több éve szedtek béta-blokkolókat, ezért a szerzők elképzelhetőnek tartják, hogy ezért olyan betegeket választottak be a vizsgálatba, akik elég jól tolerálják ezeket a gyógyszereket, és azok, akik nem viselték jól a mellékhatásokat, valószínűleg már abbahagyták a béta-blokkolók szedését. Ezenkívül a betegpopulációnak viszonylag magas életminőségi pontszámai voltak a kiindulási időpontban, jól kezelték őket, és az általuk szedett terápiákat jól tolerálták, így talán nehéz tovább javítani az életminőségüket – tértek ki a szerzők vizsgálatuk lehetséges korlátaira.

A REDUCE-AMI vizsgálat

Elsőre úgy tűnik, hogy az ABYSS eredményei eltérnek a nemrégiben végzett REDUCE-AMI vizsgálat eredményeitől, amely nem tudta kimutatni a béta-blokkoló kezelés fölényét a béta-blokkoló nélküli kezeléshez képest a megőrzött ejekciós frakciójú akut MI-s betegeknél.

A REDUCE-AMI elsődleges végpontja azonban a bármilyen okból bekövetkező halálozás vagy az új szívinfarktus összetett végpontja volt; nem tartalmazta a kardiovaszkuláris kórházi kezelést, ami az ABYSS-vizsgálat eredményei közötti különbség fő oka volt, mutatott rá Sylvain. „A béta-blokkolók abbahagyásával a koszorúér-betegségek kórházi kezelésének növekedését mutattuk ki, és nem szabad elfelejteni, hogy a béta-blokkolókat a koszorúér-betegségek csökkentésére fejlesztették ki” - mondta.

„Kissé eredménytelen”

Jane Armitage (University of Oxford, Egyesült Királyság) az ABYSS vitaindítója az ESC HOTLINE ülésén rámutatott a vizsgálat néhány korlátjára, ami miatt az eredményt „kissé nem meggyőzőnek” nevezte. A nyílt tervezés lehetővé tehetett némi torzítást a kardiovaszkuláris kórházi végpont tekintetében, mondta. „A döntés, hogy a beteg [kórházba] kerüljön-e, némileg szubjektív, és befolyásolhatja az orvosnak a kezelés allokációjáról való tudása. Ezért ideális esetben a vakon végzett vizsgálatokat részesítjük előnyben.

Az ABYSS és a REDUCE-AMI vizsgálatok együttesen azt sugallják, hogy a súlyos szívesemények tekintetében biztonságos a béta-blokkoló kezelés abbahagyása a megőrzött ejekciós frakciójú MI-betegeknél, írja Tomas Jernberg, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa NEJM cikket kísérő szerkesztőségi közleményében. Ugyanakkor „a béta-blokkolók ischaemiát gátló hatása miatt a megszakítás növelheti a visszatérő angina pectoris és a rehospitalizáció kockázatát” - teszi hozzá. Szerinte „Az irányelvek végleges aktualizálása előtt bölcs dolog megvárni a béta-blokkolókkal kapcsolatos további, folyamatban lévő, MI-ben szenvedő és megőrzött bal kamrai ejekciós frakciójú betegek bevonásával végzett vizsgálatok eredményeit.”

 

Forrás:

Silvain J, Cayla G, Ferrari E et al:Beta-Blocker Interruption or Continuation after Myocardial Infarction August 30, 2024 The New England Journal of Medicine DOI: 10.1056/NEJMoa2404204

Jernberg T: Routine Beta-Blockers in Secondary Prevention — Approaching Retirement? August 30, 2024 The New England Journal of Medicine DOI: 10.1056/NEJMe2409646

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.