hirdetés

Az arrhythmiák gyakorisága 30 napos monitorozással

A klinikailag fontos arrhythmiák, különösen a nem tartós kamrai tachycardia (NSVT) a korábban feltételezettnél gyakoribbak lehetnek a hipertrófiás kardiomiopathiában (HCM) szenvedő betegeknél.

hirdetés

A hipertrófiás kardiomiopathiában (HCM) szenvedő betegek 30 napos ambuláns elektrokardiográfiás (EKG) monitorozása során körülbelül hatszor több arrhythmiát észleltek, mint a megfigyelési időszak első 24 órája alapján (65% vs 11%). Ezen kívül a 30 napos monitorozáskor a betegek körülbelül 62%-a mutatott NSVT-t, míg ez az arrhythmia prevalenciája a hagyományosabb, 24 órás EKG- monitorozási periódus alapján kimutatott 8%-os volt, számolt be TEMPO-HCM vizsgálatuk eredményeiről Caro Codón, a madridi La Pazi Egyetemi Kórház munkatársa április 17-én az European Heart Rhythm Association 2023-as virtuális barcelonai kongresszusán. Az eredmények hatással vannak a HCM-betegek hirtelen szívhalál kockázata szerinti besorolására, aminek célja annak eldöntése, hogy kinek ajánlható fel beültethető kardioverter-defibrillátor (ICD).

A pitvarfibrilláció (AF) élettartam-előfordulási gyakorisága a jelenlegi elemzésben szereplő betegeknél korábban körülbelül 20%, az NSVT életprevalenciája pedig körülbelül 20% és 30% közötti, hagyományos 24 vagy 48 órás Holter-monitorozás alapján. Korábban már igazolták a kiterjesztett EKG-monitorozás hasznosságát a kriptogén stroke hátterében és AF abláció után, de a HCM-ben ritkán találtak hasonló eredményeket. Az ESC 2020-as irányelvei alapján: "A klinikai AF dokumentálása után IIA osztályú ajánlás vonatkozik az antikoaguláns kezelés megkezdésére" ezért az szerzők adatai azt mutatják, hogy igen fontos a hipertrófiás kardiomiopathiás betegek AF-szűrése.

A TEMPO-HCM

A TEMPO-HCM regiszter öt spanyolországi kórház HCM-ben szenvedő betegeinek adatait és a standard Holter-monitorozás klinikai indikációit tartalmazza. Nem vették be a vizsgálatba azokat a betegeket, akiknek HCM-szerű fenotípusa van, de genotípusuk nem ilyen, valamint azokat, akik már rendelkeztek beültetett ICD-vel.

A jelenlegi elemzés alanyai EGK-ját egy zsebes pólóban viselhető, kb. 7 cm-es hordható eszközzel 30 napon át regisztrálták. A betegek levehették az eszközt fürdés vagy úszás közben, de a nap fennmaradó részében továbbra is folyamatos megfigyelés alatt állnak. Az elemzés a regiszter első 100 betegére terjedt ki (átlagéletkor 57 év; 78% férfi). Hipertónia 47%-uknál állt fenn, 58%-uk béta-blokkolót kapott, 16%-uknak volt korábban AF vagy pitvarfibrillációja, 19%-uk szedett véralvadásgátlót, 8%-uk pedig antiarrhythmiás szereket. A betegek funkcionális állapota viszonylag jó volt (68% NYHA 1. 29% NYHA 2. osztályba sorolt szívelégtelensége volt), bal kamrai ejekciós frakciójuk átlagosan 66% volt. Az MRI-vel is megvizsgált 71 beteg 28,2%-ánál késői gadolínium-növekedés mutatkozott, ami a szívizom hegesedésére utal.

További arrhythmiák mutatkoztak a 30 napos monitorozás során

A klinikailag jelentős arrhythmia (AF, pitvari flutter vagy NSVT) elsődleges végpontját a megfigyelés első 24 órájában a betegek 11%-ánál azonosították. A prevalencia 65%-ra nőtt (P<0,001) a 30 napos monitorozás alapján. Hasonlóképpen, az összetett elsődleges végpont komponenseinek prevalenciája is nőtt a kiterjesztett monitorozás során, de a növekedés csak az NSVT esetében érte el a statisztikai szignifikanciát; prevalenciája 8%-ról 62%-ra nőtt (P<0,001). A prevalenciák nem szignifikánsan, 6%-ról 10%-ra emelkedtek az AF és 0%-ról 1%-ra a tartós kamrai tachycardia esetén. Az NSVT előfordulása a monitorozás során a 0. naptól a 19. napig emelkedett a leggyorsabban, majd a 30. napig további, bár lassabb növekedést mutatott. A szerzők szerint fennáll annak a lehetősége, hogy hosszabb monitorozással a két időszak közötti különbség még nagyobb lett volna. A monitorozás során három változó jelezte előre a nem tartós VT előfordulását, az életkor, a pitvari falvastagság, és az, hogy volt-e késői gadolínium-növekedés az MRI-n.

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) irányelveiben javasolt HCM-SCD kockázatkalkulátor segítségével elemezték a hirtelen szívhalál 5 éves kockázatát. A 30 napos meghosszabbított megfigyelési időszakon alapuló kockázatértékelés a hirtelen halálozás szignifikánsan magasabb kockázatát jósolta, mint az első 24 órán alapuló. A kiterjesztett monitorozás alapján a betegek több mint 20%-át kellett volna átsorolni egy magasabb kockázatú csoportba, és esetleg fontolóra venni az ICD-t. Mivel azonban a betegek több mint 50%-ánál NSVT-t találtak a kiterjesztett monitorozás során, a szerzők szerint az ICD beültetésére vonatkozó döntést ne csupán a tünetek megléte vagy hiánya, hanem ezen arrhythmiák teljes fenotípusa alapján hozzák meg.

 

Forrás:

European Heart Rhythm Association 2023: Late Breaking Science–Day 2. Extended ECG monitoring in HCM. Presented April 17, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.