hirdetés

A brachyterápia alternatívája: új technikai lehetőség a rosszindulatú daganatok sugárkezelésében

Ígéretes új terápiás megközelítésről adtak hírt a szolid tumorok sugárkezelésében, mely egérkísérletekben igen hatásosnak bizonyult, ugyanakkor csak minimálisan károsítja a környező ép szöveteket.

hirdetés

Az új lehetőségről a Cancer Research című lap, az American Association for Cancer Research kiadványa számolt be.

A szolid tumorokat – mint amilyen például a prosztatarák – az esetek egy részében brachyterápiával kezelik, melynek során radioaktív tűzdelést végeznek a tumor területén, majd a daganatot erős radioaktív sugárzás hatásának teszik ki, miközben az ép szöveteket lehetőség szerint igyekeznek megvédeni a nem kívánt sugárhatástól.

„A brachyterápia alkalmazását többféle tényező is korlátozza – mondja Wenge Liu, a Duke Egyetem biomedikai mérnöki tanszékének kutatója. – A legfontosabb ezek közül, hogy a módszer alkalmazása, majd a tűk eltávolítása is sebészeti beavatkozást igényel. Egy olyan új radioterápiás módszert fejlesztettünk ki, melyhez nem szükséges műtét.”

Liu és munkatársai egy injektálható polimer anyagot alkottak meg, melyet radiokatív részecskékhez kapcsolnak, majd a tumor területére fecskendeznek.

Egerekbe humán fej-nyaki vagy prosztatarák-sejtvonalakat ültettek. A daganatba fecskendezett radioaktív polimer jelentősen késleltette a tumor növekedését. A daganatot az állatok 67 százalékánál már egyetlen injekcióval sikerült teljesen eradikálni. A további vizsgálatok tanúsága szerint a daganat környezetében lévő ép sejteket nem érte számottevő sugárexpozíció a radioaktív polimerrel történt kezelés során.

„Meggyőződésünk szerint az új módszer hasznos alternatíváját kínálhatja a jelenlegi brachyterápiának, mely bonyolult sebészeti beavatkozást tesz szükségessé a tűk beültetéséhez – hangsúlyozza dr. Liu. – A radioaktív polimer további előnye, hogy a sugárzás megszűnése után ezek a részecskék lebomlanak, ezért nincs szükség arra, hogy műtéti úton távolítsuk el azokat.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.