hirdetés

A C-vitamin javítja az újszülöttek légzését

A terhességben alkalmazott C-vitamin-pótlás jelentősen javítja azon újszülöttek tüdőfunkcióját, akiknek édesanyja a terhesség alatt sem tudja letenni a cigarettát – számoltak be róla oregoni kutatók az American Thoracic Society nemzetközi kongresszusán San Franciscóban. 

hirdetés

„A terhesség alatti dohányzás köztudottan kedvezőtlenül befolyásolja a magzat fejlődését – kezdi eredményeik ismertetését Cindy McEvoy az oregoni egyetem gyermekkórházának docense. – Azt tapasztaltuk, hogy a dohányos várandósoknak napi 500 mg-os dózisban adagolt C-vitamin a megszületést követő 48 órában szignifikánsan javította az újszülött légzési funkcióját.”

A vizsgálatban 159 olyan nő újszülöttjének adatait elemezték, akik a terhességük alatt sem tették le a cigarettát. A vizsgálatban részt vevő nők véletlen besorolás alapján napi 500 mg C-vitamint vagy placebót kaptak. A vitaminpótlást a 22. terhességi hét előtt kezdték és egészen a szülésig fenntartották. A kontrollcsoportot 76 nem dohányzó terhes alkotta. A vizsgálat elsődleges végpontja az újszülöttek körülbelül 48 órás korában elvégzett légzésfunkciós vizsgálat eredménye volt. Ennek során meghatározták a kilégzési csúcsáramlást (TPTEF:TE) és a légúti compliance-t (Crs).

A placebóval kezelt dohányos várandósok szervezetében szignifikánsan alacsonyabb volt az aszkorbinsav szintje, de a véletlen besorolás alapján C-vitamin adásában részesülő dohányosoknál is visszatért a nem dohányzóknál mért értékre. A placebót szedő dohányos terhesek újszülöttjeinél a TPTEF:TE és a Crs egyaránt csökkent a nem dohányzókhoz képest. C-vitamin-pótlás hatására a TPTEF:TE és a Crs egyaránt szignifikánsan javult, majd közel visszatért a nem dohányzóknál mért szintre.

„Ebben a vizsgálatunkban sikerült kimutatnunk, hogy amennyiben az anya a terhessége alatt is dohányzott, a terhesség idején alkalmazott napi C-vitamin-pótlás jelentősen javította a légzésfunkciós eredményeket azokhoz az újszülöttekhez képest, akinek édesanyja a várandósság alatt ugyancsak dohányzott, de placebót kapott” – emelte ki dr. McEvoy, majd így folytatja: „Meg kell említeni azt is, hogy bár vizsgálati csoportunk viszonylag kis létszámú volt, egy olyan genetikai variánst sikerült azonosítanunk, mely a dohányosok esetében növeli a rosszindulatú daganat kialakulásának esélyét, és e genetikai variáns jelenlétében az illető nehezebben képes leszokni a dohányzásról, és nagyobb a visszaszokás valószínűsége is. Úgy tűnik, hogy e genetikai variáns fokozza azt a káros hatást is, melyet az anyai dohányzás fejt ki a magzati tüdőre. Bár a C-vitamin-pótlás minden olyan újszülött légzését javította, akinek édesanyja várandósan dohányzott, fontos hangsúlyozni, hogy előzetes adataink azt jelzik, hogy a C-vitamin azon újszülöttek számára a legelőnyösebb, akik magzati fejlődésük folyamán a legnagyobb veszélynek vannak kitéve az anya dohányzása következtében.”

Természetesen az lenne a legjobb, ha a nők legalább a terhességük idején felhagynának a dohányzással, de a mostani vizsgálat egy olyan lehetőséget vet fel, mely potenciálisan segítséget nyújthat a várandósok azon legalább 12 százaléka számára, akik a terhességük idején sem tudnak leszokni a dohányzásról. A C-vitamin részben képes blokkolni azt az in utero hatást, melyet a dohányzás gyakorol a magzati tüdő fejlődésére.

„Eredményeink jelentőségét az adja, hogy amennyiben az újszülött légzésfunkciója a megszületéskor kielégítő, úgy kisebb a zihálás és asztma jelentkezésének esélye gyermekkorban” – vonja le a végkövetkeztetést dr. McEvoy. – A C-vitamin egyszerű, biztonságos és olcsó kezelési mód, mely mérsékelheti a dohányzás hatását a magzati légzőrendszerre a terhesség alatt.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.