hirdetés

A csontból elszáll a mész, a koszorúérben lerakódik

Az öregedéssel a csontok törékenyebbé válnak, és az érelmeszesedés miatt megszaporodnak a kardiovaszkuláris kórképek. Új, rendkívül érzékeny módszerrel kimutatták, hogy koszorúér-betegségben a csuklócsontok rétegeinek mésztartalma kifejezetten csökken. Kapcsolat is lehet a két kórfolyamat között.

hirdetés

A Southamptoni Egyetem Orvoskarának kutatói az elsők között tanulmányozták az egyik legújabb módszerrel a csontrendszer részeit. A technika a komputertomográfia (CT) egyik változata, amely a „nagy perifériás érzékenységű, kvantitatív komputertomográfia” nevet viseli. Az eljárás a csont rétegeit teszi láthatóvá, hasonlóan ahhoz, amikor a 3D nyomtató valamilyen tárgy rétegeit mutatja be. A technika keresztmetszeti képet nyújt a csontról. Jól látszik az oszteoporózis, annak mértéke és foka, világossá téve a csontok törésének kockázati helyét.

A southamptoni csoport a vizsgált személyek – 350, 70–85 éves férfi és nő – csuklójának csontjait tanulmányozta. A vizsgálati alanyok valamennyien a Hertfordshire Cohort Study résztvevői közül kerültek ki. Az Egyesült Királyságnak ezen a részén 1911 és 1939 között születetteket vonták be a megfigyelésbe, s növekedésüket, fejlődésüket rendszeresen ellenőrizték.

A dolgozatot az Osteoporosis International legújabb száma közölte. A nagy figyelmet keltő tanulmány azt mutatta, hogy a csontok ásványianyag-sűrűsége szignifikánsan alacsonyabb volt abban a csoportban, amelyiknek a tagjai iszkémiás szívbetegségben szenvedtek, anginára panaszkodtak, illetve infarktusuk vagy szívelégtelenségük volt. Az elváltozás a nőknél kifejezettebbnek bizonyult, mint a férfiak között.

Cyrus Cooper professzor, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta: „Ez az egyik első vizsgálat, amelyik ezt a technikát használta szívbetegek csontgeometriájának, csontsűrűségének és csontmikrostuktúrájának felderítésére. Az eredmények rávilágítanak annak fontosságára, hogy tisztázzuk és megértsük azt a mechanizmust, amely az öregedést kísérő oszteoporózis és a kardiovaszkuláris betegségek között sejthető.” Julien Paccou, a dolgozat első szerzője hozzátette: „Lényegében ez a munka azt jelzi, hogy a szívbetegek csontrendszere gyengébb. Ha javítani akarunk betegeink csontjainak egészségén, jobban meg kell értenünk ezt az összefüggést.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.