hirdetés

A tiazid diuretikumok csökkentik a csonttörés veszélyét

Több mint egy évtizede fölfigyeltek arra, hogy a tiazid vizelethajtó szerek csökkentik az oszteoporotikus csontok törését. A European Society of Hypertension idei kongresszusán nagy, svéd vizsgálat is megerősítette a korábbi megfigyelést, mely független a vérnyomás alakulásától.

hirdetés

A tiazid gyógyszercsoport a múlt század közepén jelent meg, és az első, hivatalosan is forgalomba kerülő szer, a klorotiazid 1958-ban jutott a patikákba. Sok országban még mindig a tiazidok a legkedvezőbb árú vérnyomáscsökkentők, és vizelethajtóként is sokszor használatosak.

A European Society of Hypertension 25. tudományos kongresszusát idén Milánóban rendezték meg, és ott ismertették a svéd Sahlgrenska Egyetemi Kórház előadását. Karin Manhem és munkatársai tanulmánya 60 893 beteg adatait ismertette. A retrospektív kohorsz a Swedish Primary Care Cardiovascular Database anyaga, a résztvevők magas vérnyomását 2001 és 2008 között állapították meg. A vizsgálat befejezéséig 2421 csonttörést regisztráltak.

A legfontosabb megfigyelés az volt, hogy a tiazid diuretikumok adása szignifikánsan csökkentette az oszteoporotikus csonttörések számát, a relatív hazárd (HR) 0,88 volt. A hatás a vérnyomás szintjétől függetlenül érvényesült, és a kockázat a gyógyszeres kezelés időtartamának növekedésével tovább csökkent.

A csonttörés fokozott veszélye jelent meg viszont a tiazidok szedésének abbahagyása után (HR: 1,17). „A csonttörés kockázata növekedett röviddel a kezelés abbahagyását követően, azokhoz a betegekhez képest, akik soha nem szedtek tiazid diuretikumot” – írták a szerzők. Ez a veszély azonban az idő előrehaladásával fokozatosan mérséklődött.

Az eredmények a férfiak és a nők csoportjában hasonlók voltak, bár a hatás csak a férfiaknál érte el a statisztikai szignifikancia szintjét. „A tiazid diuretikum terápia során észlelhető oszteoporotikus csonttörések kedvező alakulásának okát tovább kell vizsgálni” – szerepel a előadás konklúziójában.

Ez annál inkább igaz, mert az irodalom átnézése során kiderül, hogy a Rotterdam Study munkacsoportja ezt az adatot egy évi tiazidterápia után ugyancsak észlelte, és azt is megfigyelte, hogy a kezelés 4 havi szüneteltetését követően a csontot védő hatás megszűnik. Eredményeiket 2003-ban közölték az Annals of Internal Medicine hasábjain. Egy másik, dán orvoscsoport a Calcified Tissue International 2005. márciusi számában jelentette meg cikkét „Csökkent töréskockázat tiazid diuretikumot használók körében” címmel. Ha a pontos mechanizmust nem is sikerült felderíteni, a megfigyelést, amit Európa több országában leírtak, valószínűleg elfogadhatjuk.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.