hirdetés

A depresszió és a függőség kombinációja a legveszélyesebb

Robin Williams tragikus halála is példázza, hogy még hozzáértő szakemberek számára is nehéz feladat az öngyilkossági hajlam felismerése, és hogy a depressziós és fehér férfiak körében a legtöbb a sikeres öngyilkosság. 

hirdetés

Az öngyilkosság kockázata az USA-ban leginkább a karrierjük vége felé járó, középkorú, vagy kissé idősebb, krónikus depresszióban és különböző „anyagoktól” való függőségben szenvedő fehér férfiak esetén a legmagasabb, különösen azoknál, akik épp befejezték pszichiátriai megbetegedésük miatti kezelésüket, és életük más szempontból (munka, magánélet, egészség) is nehéz periódusát élik.

A leírás tökéletesen illik Robin Williamsra, az öngyilkosságot elkövető 63 éves színész-komikusra, aki felakasztotta magát San Franciscóban lévő otthonának hálószobájában. Súlyos kokain-függő volt legalábbis színésztársa, John Belushi haláláig, és Mark Breslin (a Yuk Yuk komédiás klubok társalapítója, Robin Williams jó ismerője) szerint többször is próbált szabadulni az alkohol rabságából. Több hírforrás szerint Williams nyilvánvalóan bipoláris zavarban (BD) szenvedett.

Williams egyébként egy aortabillentyű műtéten is átesett 2009-ben. A bipoláris zavar – szó szerint véve – halálos is lehet, „az USA-ban 30 öngyilkossági kísérletből 1 végződik halállal, bipoláris zavar esetén viszont minden harmadik kísérletből egy sikeres, azaz a BD-ben szenvedők kísérletei tízszer veszélyesebbek” – magyarázta Dr. Jan A. Fawcett pszichiáter professzor (University of New Mexico, School of Medicine, Albuquerque).

Az 55 és 64 éves kor között lévő fehér férfiak követik el a legtöbb öngyilkosságot az Egyesült Államokban – mondta Dr. Prakash Masand, a Global Medical Education (New York) elnöke. A depresszió és a függőség kombinációja a legveszélyesebb. Természetesen nem ez az egyetlen öngyilkosságra hajlamos csoport, de az öngyilkosságok abszolút számának fokozatos növekedésére is figyelni kell. Tizenkét év alatt, 1999-től 2011-ig az öngyilkos férfiak száma 23 458-ról 31 003-ra, a nőké 5 741-ről 8 515-re emelkedett, a növekedés kiemelkedő volt a fehér férfiak között: mintegy 40%-al emelkedett az általuk elkövetett öngyilkosságok száma (jelenleg 34,2/100 000 fő). 

A középkorú fehér férfiak nagy öngyilkossági hajlama valószínűleg a depressziójukból ered. Ráadásul a depressziót saját maguk „kezelik”, mégpedig alkohollal. A férfiak egyébként másként élik meg a depressziót, mint a nők: a férfiak a depresszió hatására dühösek és ingerlékenyek lesznek, míg a nők inkább szomorúak, reményvesztettek, szótlanok.

Mivel nincsenek standard diagnosztikus kritériumok, a depresszió gyakran rejtve marad. A bipoláris zavar egyébként az egyik legnehezebben kezelhető pszichiátriai betegség: az FDA mindössze 3 gyógyszert ismert el bipoláris zavarban, míg unipoláris depresszióban 40-50 gyógyszer áll rendelkezésre. „Az antidepresszánsok általában nem hatnak bipoláris zavarban, csak unipolárisban, ennek ellenére a legtöbb bipoláris beteget antidepresszánsokkal kezelik” – figyelmeztet Dr. Masand. Nem tudhatjuk pontosan, hogy Robin Williams kapott-e kezelést, abból is a megfelelőt, vagy sem. Azt tudjuk, hogy öngyilkossága előtt nem sokkal az USA legelismertebb addiktológiai centrumában, az egyik Hazelden-ben (a Betty Ford Alapítvány része) járt, vagy az alkohol-absztinencia fenntartása végett, vagy bipoláris depressziója miatt.

Az öngyilkosok jelentős része a tettük elkövetése előtti hónapokban különböző orvosoknál jár, de nem könnyű kifürkészni a beteg életről-halálról alkotott véleményét és jövőbeli terveit. Az orvosok felelőssége és feladata, hogy felismerjék azokat az egyéneket, akiknél az öngyilkosság veszélye fenyeget. Robin Williams sajnos átcsúszott ezen a rostán.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The Washington Post

3. Medscape Psychiatry 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.