hirdetés

A fájdalomérzet különbözősége

A férfiak és nők gyakran igen különbözőképp élik meg a fájdalmat, ezért nagyon fontos, hogy a kutatásokat mindkét nem képviselőinek bevonásával végezzék. 

hirdetés

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health ) legújabb ajánlása szerint a nemek közti biológiai különbségek miatt mind az állatkisérleteket mind a humán klinikai vizsgálatokat mindkét nem azonos számú képviselőinek bevonásával kell elvégezni.

Jeffrey Mogil (McGill University, Montreal, Kanada) Nature-ben megjelent cikkében például arra hívja fel a figyelmet, hogy a Journal of Pain-ben megjelent 71 állatkisérletes munkából 65-ben csak hím, 6-ban csak nőstény állatokat vizsgáltak és csak 3 olyan munka volt, amelyben mindkét nemből választottak alanyt, 6 cikk pedig meg sem említette a kísérleti állatok nemét, pedig a fájdalomérzet nagyon eltérő a két nemben, így a közölt publikációkból igen nehéz érvényes következtetéseket levonni. De nem csak a nemek között, hanem az azonos nemű egyedek fájdalomérzete között is igen nagy különbségek észlelhetők, mind a hím, mind a nőstény állatok esetén.

A "fej" és a hormonok

Az emberi fájdalommedicina betegeinek túlnyomó többsége azonban hölgyek közül kerül ki, és krónikus fájdalomban is sokkal többen szenvednek közülük, ezért nem csoda, hogy a fájdalom kutatása is elsősorban nők bevonásával zajlik. A statisztikák is azt mutatják, hogy a nők sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, mint a férfiak, és sokkal intenzívebben is érzik a fájdalmat.

Az okok keresése során a post mortem vizsgálatokban azt találták, hogy az idegrostok sűrűsége nők bőrében  kétszer akkora, mint férfiakéban. Nőkben a fájdalom hatékony ellenőrzésében résztvevő agyterületek sokkal aktívabbak, mint a férfiak agyában, de neurofiziológiai vizsgálatok szerint ezen agyterületek mindkét nemben azonosan működnek, ha sikerül a szorongási tényezőt kiküszöbölni. Tehát a "fej" valószínűleg épp olyan fontos szerepet tölt be a fájdalom érzékelésében, mint a hormonok.

A hím patkányoknak adott ösztrogén fokozta a fájdalomérzetet, míg nőstény patkányokban előidézett - magas ösztrogén- és progeszteronszinttel járó- mesterséges terhesség növelte a fájdalomküszöböt. Egerekben a nervus sciatikus ligatúrájával előidézett neutropátiás fájdalom okozta első sokkból a hím állatok hamar normalizálódta, míg a nőstények állapota csak lassan normalizálódott az ösztradiol szupplementációja esetén.

Fájdalom, nem csak az idegeken múlik

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a fájdalom keletkezésében távolról sem csak az idegsejtek és az őket körülvevő sejtek a felelősek, az idegrendszer és az immunrendszer kölcsönhatása kulcsfontosságúnak tűnik. A mikroglia és az immunrendszer mind a fájdalom érzetben mind a neurológiai betegségekben kiemelt szerepet tölt be. És ahogy a fájdalomérzet erőssége, úgy a neurológiai betegségek előfordulási gyakorisága is igen különbözik a férfiakban és a nőkben. Állatkisérletekben a mikroglia szuppresszor minociklin erősen csökkentette a fájdalmat a hím állatokban, míg a nőstényekben alíg befolyásolta. Az adaptív immunrendszer egyik alkotóeleme a T-sejt felelős az indukált hiperszenzitivitásért; a t-sejtek száma a nőstény egerekben kétszer akkora, mint a hímekben. Mogil és munkatársai pedig kimutatták, hogy a tesztoszteron adagolásával nőstény egerekben megszüntethető a kísérletesen előidézett allodynia.

A tesztoszteron hatásának alapja, hogy ez a hormon befolyásolja a PPAR (peroxiszoma proliferátor activált receptor) transzkripciós faktorokat és ily módon gátolja proinflammatorikus mediátorok felszabadulását. A PPARα altípus agonistái csökkentik hímekben az allodyniát, nőstényekben viszont nem. A PPARγ agonisták viszont pont ezzel ellentétesen működnek. A tesztoszteron a T-sejtekben a PPAR egyensúlyt a PPARα irányban tólja el. A mikroglia sejtekben neutropátiás fájdalom esetén P2RX4 (purin receptor 4) jelenik meg, de csak magas tesztoszteronszint esetén, vagyis a hím állatokban. Ugyanez igaz a veleszületett immunrendszer TLR4 (Toll-like receptor 4) receptorára. A lipopoliszaccharid injekció mindkét nembeli egerekben növeli a TLR4-szintet, de az azt követő TLR4 fájdalomreakciót szintén a tesztoszteronszint befolyásolja.

Hölgyekben a menopauza is erősen módosíthatja a fájdalomérzékelést. Az alacsonyabb ösztrogénszint rendszereint csökkenti a fájdalmat, különösen a fejfájást, viszont az oszteoporózis és arhtralgia előidézésével újfajta szenvedés okozója lehet.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.