hirdetés

A gyermekkori elhízás megjósolható

Spanyol kutatók az Európai Gyermekgyógyász Endokrinológusok Kongresszusán ismertették, hogy az alfa-defenzin peptid szintjének emelkedése gyermekkorban előre jelzi a prepubertás időszakában észlelhető elhízást.

hirdetés

Világszerte mind több a kövér ember, és igen nagy a kövér gyermekek száma is. Ez a szám folyamatosan nő: az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a 2–5 éves gyermekek 13,9%-a, a 6–11 évesek 18,8%-a, a 12–19 évesek 17,4%-a sorolható a súlytöbblettel élők közé.

A helyzet nálunk sem jobb, annak ellenére sem, hogy a hazai elszegényedés fokozódása következtében igen sok gyermek éhezik. Hazánkban tíz esztendő (1984–1994) alatt az elhízott gyermekek aránya 12%-ról 16%-ra növekedett. Ez azért is rossz hír, mert a kövér gyermekek 25–80%-a kövér felnőtté válik, akik azután 30–60%-kal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg kardiovaszkuláris kórképekben, illetve cukorbetegségben.

Gyermekgyógyásznak és szülőnek egyaránt nagy előnyt jelentene, ha 5-6 esztendős életkorban tudnák, melyik gyermek esetében kell számítani arra, hogy 10-11 éves korában többletsúlyt halmoz fel és hasi zsírszövet fölrakódásával kell küszködnie. Dublinban tartották a European Society for Pediatric Endocrinology idei konrgresszusát, ahol Ann Prats-Puig, a spanyolországi Girona egyik kutatóintézetének munkatársa ismertette csoportjának eredményeit ezzel a témával kapcsolatban.

Az emberi szervezet már gyermekkorban termel alfa-defenzin antimikrobiális peptideket. „Az alfa-defenzinek és baktériumpermeabilitást növelő fehérjék koncentrációjának emelkedése új jelzője lehet a gyermekkori obezitásnak – mondotta az előadó. – A hatéves gyermek szervezetében az alfa-defenzinek megnövekedett koncentrációja arra utal, hogy a 10 esztendős, prepubertásba kerülő gyermek hízni fog, és abdominális zsír fölhalmozódására kell számítani.”

A munkacsoport 250 panaszmentes fehér bőrű gyermeket vizsgált (50% lány, 21% túlsúlyos), akik hétévesek voltak. Megmérték a plazmában az alfa-defenzin és a bakteriális permeabilitást növelő fehérje (BPI) szintjét, valamint a testtömegindexet, a csípőkörfogatot, a szisztolés vérnyomást, a carotis intima-media vastagságot (CIMT), az inzulinrezisztenciát és a nagy molekulatömegű adiponektint (HMWA).

A magasabb alfa-defenzin-koncentráció párhuzamos volt a rosszabb kardiometabolikus profillal, pozitív kapcsolatot mutatott a testtömegindexszel, a csípőkörfogattal, a vérnyomással, a CIMT-értékkel, negatív korrelációban állt a HMWA-val. Az évekkel később megismételt vizsgálat során csak a hétéves korban mért alfa-defenzin-plazmakoncentráció volt párhuzamos a megnőtt testtömegindexszel (p =0,002) és a csípőkörfogattal (p =0,001) a 10 éves gyermekeknél. „A vizsgálat jelentősége, hogy új diagnosztikus technika kifejlesztésére ad lehetőséget azok korai kiszűrésére, akik kövérségre, később pedig kardiovaszkuláris betegségekre hajlamosak” – foglalta össze Dr. Prats-Puig.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.