hirdetés

Kövér világ

A világ lakosságának 30 %-a túlsúlyos, jelenleg az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet, az Európai Unióban a kövérek arányát tekintve Magyarország az ötödik helyen áll.  Ugyanakkor hazánkban mintegy 20 000 gyermek éhezik, 120 000 pedig alultáplált. 

hirdetés

A súlytöbblet világméretű járvány, igazi pandémia. A földkerekség 30 %-a súlytöbblettel él. Tavaly az Egyesült Államok polgárai bizonyultak a legnehezebbnek.

A testömegindex alapján az Európai Unióban az Egyesült Királyság lakói a legsúlyosabbak, a románok a legkarcsúbbak.  A magyar férfiak 18,8 %-a, a nők 21,4 %-a elhízott. Románia lakosai után, ahol a férfiak 7,6, a nők 8,0 %-a elhízott, Olaszország (9,3 és 11,3 %), Bulgária (11,3 és 11,6 %), Franciaország (11,7 és 12,7 %) következik a karcsúsági sorban.

A testsúly természetesen az életkortól is függ: a felnőtt nők körében az elhízottak aránya az életkorral növekszik. A nemzetközi statisztikák legriasztóbb adata a gyermek- és ifjúkori kövérség mind gyakoribb előfordulása, miközben világszerte gyermekek tömege éhezik.

A gyermekkori elhízás és kövérség, illetve a felnőttek elhízás kérdésének  a Lancet hatalmas tanulmányt szentelt: a 2013-ban lezárt Global Burden of Disease Study adatainak feldolgozását ismertetve. A dolgozatot 141 szerző jegyzi, Marie Ng, az Inst.for Health Metrics and Evaluation (IHME), Univ. of Washington, Seattle munkatársának első szerzőségével.

A tanulmány rémisztő megállapítása szerint 1980-2013 között a túlsúly és kövérség gyakorisága a felnőtteknél világszerte 27,5 %-kal, a gyermekek körében 47,1 %-kal emelkedett. A nemzetközi meghatározás szerint a testtömeg index (TTI) túlsúlyt jelent, ha 25-30 kg/m2.  Az obezitás tehát  jelentős globális egészségügyi gonddá vált, és az elhízás epidémia lassítása az elmúlt 33 esztendőben egyetlen országban sem sikerült.     

Többen hangsúlyozták, hogy a modern technika vívmányai nagymértékben növelték a fizikai inaktivitást: az emberek milliói számítógépek előtt ülve töltik szinte az egész napot, keveset mozognak, a gyors éttermek pedig megváltoztatták az étkezési szokásokat. A Lancet tanulmány 188 ország adatait összegezte.

Túlsúlyosnak a 25-30 kg/m2 testtömegindexű (TTI), kövérnek a 3O kg/m2 testtömegindex értéket meghaladó meghatározást használták. A statisztikák szerint 1980-tól a súlytöbblettel élők száma 1980-ban 857 millióról , 2013-ban 2,1 milliárdra nőtt. Ebben az időszakban, a férfiak körében az elhízottak  aránya 28,8 %-ról 36,9 %-ra emelkedett, a nőknél ez a változás 29,8 %-38,0 % volt. A fejlett országokban főleg a férfiak lettek súlyosabbak, míg a fejlődő országokban ennek az ellenkezőjét észlelték.

A súlynövekedés 1992-2002 időszakában volt kifejezettebb, azt követően, főleg a fejlett országokban lassult. A gyermekek és a serdülők 1980-tól mindenűtt folyamatosan híztak. A világ 671 millió kövér lakójának több, mint a fele összesen 10 országban él: USA, Kína, India, Oroszország, Brazilia, Mexikó, Egyiptom, Németország, Pakisztán és Indonézia. Az Egyesült Államok a legdundibb: a világ kövéreinek 13 %-a amerikai.

 A WHO szerint évente 3,4 millió felnőtt veszti életét súlytöbblet miatt. Az obezitás 44 %-ban a cukorbetegség oka, 23 %-ban a kardiovaszkuláris betegségeké, de bizonyos rosszindulatú daganatok 7-41 %-ban is ez van a háttérben. A hazai elhízási statisztikában a tragédia, hogy miközben az Európai Unióban az elhízottak arányát tekintve az ötödödik helyen vagyunk, mintegy 20 000 gyermek közben éhezik, 120 000 pedig alultáplált. 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.