hirdetés

A gyermekkori ólomexpozíció veszélyei

Az Egyesült Államokban a gyermekgyógyászok szigorúbb szabályozást sürgetnek a gyermekeket érő ólomexpozíció további csökkentésére. 

hirdetés

Bár az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a gyermekek ólomszintje azt követően, hogy az ólmot kivonták az üzemanyagokból, festékekből és más termékekből, a gyermekeket továbbra is jelentős ólomexpozíció érheti. Egyre inkább bizonyítottnak látszik, hogy az ólom már kis mennyiségben is irreverzibilis mentális zavarokhoz és magatartásproblémákhoz vezet – hívja fel a figyelmet az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP, American Academy of Pediatrics). Ezért felszólítják a politikai döntéshozókat és a gyakorló orvosokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a gyermekek védelme érdekében.

A Pediatrics című lapban a közelmúltban nyilvánosságra hozott állásfoglalásukban az AAP szakértői szigorúbb szabályozást, plusz anyagi források bevonását, valamint szakmai lépéseket tartanak szükségesnek a kérdésben.

A dokumentum szerzője dr. Jennifer Lowry, az AAP környezeti egészséggel foglalkozó tanácsának elnöke, aki így fogalmaz: „Tisztában vagyunk benne, hogy nem létezik „biztonságos” ólomkoncentráció a gyermekek esetében, így az ólommérgezés leghatásosabb „kezelése”, ha már megelőzzük a gyermekek ólomexpozícióját.”

Egészen a közelmúltig az volt az álláspont, hogy csak 10 µg/dl alatti ólomszint ad okot aggodalomra gyermekkorban. Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy ennek már a fele is mentális és magatartási problémákhoz vezethet: alacsonyabb IQ, gyengébb iskolai teljesítmény, agresszió, hiperaktivitás, elégtelen impulzuskontroll vagy figyelemhiány lehet a következmény.

Az állásfoglalás megemlíti, hogy 2007 és 2010 között az iskoláskorú amerikai gyermekek körülbelül 2,6 százalékánál – ami közel 535 ezer 1 és 5 év közötti gyermeket jelent – emelkedett a vér ólomszintje 5 µg/dl fölé.

Az AAP szükségesnek tartja szövetségi standardok meghatározását a por, víz és talaj megengedhető ólomszintjére vonatkozóan, illetve olyan szabályozást sürgetnek, melynek révén csökkenhetne a gyermekek környezetének ólomszennyezettsége. Számításaik szerint az ólomszennyezettség csökkentésére fordított minden egyes dollár társadalmi szinten 17−221 dollár hasznot hoz, melyet aztán vissza lehetne forgatni például a gyermekkori védőoltási programokba – írják.

A gyermekkori ólomexpozíció a fogzás és a mászás kezdetén indul emelkedésnek. A legnagyobb ólomexpozíció az elhanyagolt, felújításra szoruló épületekben élő gyermekeket fenyegeti. Ugyancsak az áltagosnál nagyobb az ólomszennyezettség a repülőterek és ipari üzemek környezetében is, ahol nagy mennyiségben kerül a levegőbe az ólomtartalmú üzemanyagok füstje. Ezen túlmenően ólom juthat a gyermekek szervezetébe a szennyezett folyókból és tavakból is. Ólommal kerülhetnek kontaktusba a gyermeket egy sor egyéb termék útján is, melyek között gyermekjátékok éppúgy vannak, mint alumínium dobozban forgalomba hozott élelmiszerek és italok, hobbitermékek és konyhai edények. Az ólom úgy is bekerülhet a gyermekek otthonába, hogy azt az ólomexpozíció szempontjából veszélyes munkahelyen dolgozó szülő a ruháján viszi haza (pl. fegyveres testületek tagjai esetében expozíciót okoznak az ólomból készült lövedékek).

Az AAP testülete azt sürgeti, hogy 12 és 24 hónapos kor között szűrjék az ólomszintet, ha a gyermek olyan körzetben él, ahol az épületek legalább egynegyede az 1960-as évek előtt épült. Különösen azokra a gyermekekre kell odafigyelniük a szakembereknek, akiknek ólomszintje meghaladja az 5 µg/dl-t, ilyen esetekben szükség van a régebbi épületek állapotának egyedi felmérésére, különösen azokban az esetekben, ha az épület nem megfelelően karbantartott vagy az utóbbi 6 hónapban bármifajta olyan felújításon esett át, mely magában rejti ólomtartalmú por keletkezésének veszélyét.

„Az ólomszennyeződésre vonatkozó szabályozások legtöbbje nincs tekintettel a gyermekek védelmére, mindössze arra alkalmasak, hogy a biztonság hamis látszatát keltsék. Éppen ezért további anyagi és szakmai forrásokat szükséges bevonni helyi és állami szinten egyaránt, hogy megszüntessük a gyermekek otthonában az ólomexpozíció veszélyét. Olyan szövetségi törvényeket kell alkotnunk, melyek valóban védik a gyermekeket” – mondja dr. Jennifer Lowry.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.