hirdetés

A gyógynövénykészítményekben toxinok is lehetnek

Nem ellenőrzött komplementer gyógynövény készítmények szedése kapcsán nagyobb a kockázata annak, hogy a termék szennyeződése miatt nehézfémek kerülnek be a szervezetbe – figyelmeztetnek a szakemberek.

hirdetés

A Cooperative Research Centre for Contamination Assessment and Remediation of the Environment (CRC CARE) tanulmánya arra mutatott rá, hogy bizonyos komplementer szerek, különösen a hagyományos indiai orvoslásban használt ajurvédikus termékek magas koncentrációban tartalmazhatnak arzént, kadmiumot, higanyt és ólmot.

A felsorolt nehézfémek mindegyike ártalmas az emberi szervezetre, és tartós expozíciójuk rosszindulatú daganatokra, cukorbetegségre, teljes látásvesztésre és szervkárosodásra hajlamosíthat. Erről dr. Shankar Bolan számolt be a CleanUp 2015-ös melbourne-i kongresszusán.

„A komplementer készítmények, köztük a vény nélkül kapható vitaminok, gyógynövénytermékek és ásványianyag-kiegészítők széles körben népszerűek világszerte – mondja dr. Bolan. – Ezek szedése járhat előnyökkel az egészségi állapotra nézve, ám a szakemberek egyre többször találnak ezekben a termékekben nehézfémeket. E nehézfémek némelyike képes felhalmozódni a gyógynövényekben, ha azokat olyan talajban termesztik, mely ilyen vegyületekkel szennyezett. Vannak olyan vegyületek is, melyeket közvetlenül adnak hozzá a készítményekhez. Erre példa a „Rasayan Shastra” nevű ajurvédikus gyógytermék, melyhez arzént, higanyt és ólmot adnak abban a tévhitben, hogy ezek a nehézfémek javítják az egészségi állapotot vagy a potenciált.”

Bár Ausztráliában szigorú szabályozás tiltja ezeknek a gyógytermékeknek a forgalmazását, az emberek még mindig hozzájuthatnak ezekhez az internetről vagy külföldről – vázolja a helyzetet dr. Bolan.

Ebben a vizsgálatban olyan technikát alkalmaztak, mellyel gyorsan meghatározható a nehézfémek szintje ezekben a készítményekben, és felmérhető biológiai hozzáférhetőségük is. „Ezek a komplementer készítmények nem bomlanak le teljesen a szervezetben. A szervezetben maradó és ott felhalmozódó mennyiség egy idő után befolyásolja a szervezet működését, amire figyelemmel kell lennünk „ – folytatja dr. Bolan.

Hat gyógynövénytermék és ajurvédikus készítmény elemzését követően dr. Bolan azt találta, hogy az ajurvédikus gyógytermékek magasabb koncentrációban tartalmaznak arzént, kadmiumot, higanyt és ólmot. Ráadásul ezeknek a nehézfémeknek a biológiai hozzáférhetősége az ajurvédikus készítmények esetében nagyobb – figyelmeztet.

„Ez arra utal, hogy a hozzáadott nehézfémeket tartalmazó gyógytermékek toxikusabbak lehetnek az emberek számára, mint azok a készítmények, melyek szennyezett talajból származó gyógynövényekből készülnek – mondja dr. Bolan. − Azt is vizsgálatuk, mi történik a „legrosszabb forgatókönyv” szerint, azaz akkor, ha valaki a csomagoláson feltüntetett legnagyobb napi dózisban fogyasztja az adott terméket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) szerint a felszívódó nehézfémek mennyisége még így is a biztonságos tartományon belül marad. Azonban az ajurvédikus termékek maximális dózisban történő szedése esetén fennáll az esély arra, hogy a higany, ólom és kadmium szintje meghaladja a biztonságos határértéket.”

Jó hír, hogy ezeknek a komplementer gyógytermékeknek az alkalmazása igen jól szabályozott Ausztráliában – hangsúlyozza dr. Bolan. „ Ami miatt aggódnunk kell, azok a netre kikerülő termékek, melyekhez könnyű hozzájutni a különböző honlapokról és külföldről. A tanulmány legfontosabb üzenete, hogy legyünk óvatosak ezekkel a gyógytermékekkel, különösen az ajurvédikus és gyógynövény-készítményekkel. Ragaszkodjunk az engedélyezett termékekhez vagy konzultáljunk szakemberrel, mielőtt elkezdjük ezeket szedni” − foglalja össze a tapasztalatokat a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.