hirdetés

A Helicobacter pylori javíthatja a cukoranyagcserét

Úgy tűnik, a Helicobacter-fertőzés káros vagy kedvező hatása attól függ, milyen interakció alakul ki a baktérium genetikai szerkezete és a fertőzést hordozó állat vagy ember immunválasza között.

hirdetés

A szakértők szerint ez a bélbaktérium 116 000 éve költözött az emberi gyomor-bél rendszerbe, és azóta élünk vele, különös kapcsolatban. Ez a kapcsolat határozottan szoros: amikor 1983-ban fölfedezték a spirális baktériumok jelenlétét a gyomorhurutos betegek gyomornyálkahártyájának felszínén, ezt az együttlétet minden második emberre érvényesnek találták.

Azóta az is kiderült, hogy a Helicobacter-fertőzöttség a fejlődő országokban 80–90%-os. Nálunk a felnőttek mintegy 50–60%-a baktériumhordozó. A baktérium a gyomorhuruttól a fekélybetegségen át szerencsétlen esetben a gyomorrákig kapcsolatba hozható a különböző súlyosságú emésztőrendszeri betegségekkel. A nyombélfekély miatt kezeltek 90–95%-a Helicobacter pylori-pozitív.

Az Egyesült Államokban most a Virginia Tech immunológusai a Josep Bassaganya-Riera vezetésével végzett vizsgálatukban azt találták, hogy ez a baktérium különös, kettős szerepben egyensúlyoz az emberi gyomor ökoszisztémájával és a testsúly, valamint a glükóztolerancia szabályozásával.

„A H. pylori-fertőzés, mely minden második felnőttet érint, különös módon sokszor a legfertőzöttebbekben nem okoz kimutatható betegséget, ugyanakkor segíthet a krónikus gyulladásos, allergiás vagy autoimmun kórfolyamatok leküzdésében – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője. – Vizsgálatunk az első, mely bizonyította, hogy a gyomor H. pylori-fertőzöttsége az elhízás és a cukorbetegség egérmodelljében is kedvező hatású.”

A tanulmányt a PLOS One folyóirat közölte. A kísérlet tanúsága szerint a baktériummal fertőzött egereknél az inzulinrezisztencia kisebb mértékű volt, mint nem fertőzött társaiknál, vagy azoknál az egereknél, amelyek a H. pylori lényegesen virulensebb törzsét hordozták. A kutatók véleménye az, hogy a fertőzés káros vagy kedvező hatása attól függ, milyen interakció alakul ki a baktérium genetikai szerkezete és a fertőzést hordozó állat vagy ember immunválasza között.

„Eddig nem volt magyarázat arra, hogy a H. pylori évezredekkel ezelőtt miért kolonizálta az emberek gyomrát. Új eredményeink arra utalnak, hogy a baktériumnak fontos anyagcsere-tulajdonságai vannak, melyek az emberi cukorbetegséget javíthatják, és amelyeket az embernek nem sikerült kifejleszteni” – nyilatkozta Bassaganya-Riera professzor.

Ha a H. pylori-fertőzést igazolták, az orvosok a baktérium kiirtására törekednek. Erre többféle antibiotikum és savgátló gyógyszer létezik. Az új vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy diagnosztikus tévedés esetén a kezelés elpusztíthatja a kedvező hatású baktériumokat is, ezáltal közvetlenül föllobbanthat egész sor kórképet, fokozva az allergiás folyamatokat, gyulladásos bélbetegségeket vagy az asztmát, és kedvezőtlenül befolyásolva az elhízást.

A gyomorbaktérium fekélyt, sőt esetleg malignus daganatot okozó tulajdonsága mellett szignifikánsan javíthatja a glükózhomeosztázist egérben. Ennek mechanizmusát további vizsgálatokkal kell tisztázni, de az eddigi adatok arra utalnak, hogy makrofágok és zsírszöveti regulatorikus T-sejtek (Treg) jutnak be a fehér zsírszövetbe.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.