hirdetés

A „hibás” vakcinák akár erősíthetik is a kórokozókat

A defektív vagy „hibás” vakcinák fokozhatják is a kórokozók fertőzőképességét – mutatott rá egy baromfikon végzett vizsgálat, melynek szerzői aggodalmakat fogalmaztak meg az oltóanyagok kifejlesztésére vonatkozóan.

hirdetés

A védőoltások célja a fertőző betegségek elleni védelem és a kórokozó transzmissziójának megakadályozása. A PLoS Biology című lapban most nyilvánosságra és a Medical Observer internetes oldalon szemlézett kutatás szerint azonban a nem megfelelő vakcinák védelmet nyújtottak ugyan a kísérleti állatok számára, ugyanakkor lehetővé tették, hogy a vírus a korábbinál ártalmasabb formájában éljen túl.

„Vizsgálatunk azt igazolta, hogy a hibás vakcinák elősegíthetik veszélyesebb, „forró” vírustörzsek kifejlődését, melyek még nagyobb veszélyt jelentenek a nem oltott populációra nézve – foglalta össze eredményeiket a közlemény egyik társszerzője, Venugopal Nair, a brit Pirbright Intézet munkatársa. – Ezek a vakcinák módot nyújtanak a virulens vírus számára arra, hogy tovább éljen és szaporodjon.”

A szerzők ugyanakkor nem állítják, hogy közvetlenül a vakcina lenne felelős a vírus virulenciájának fokozódásáért. Hangsúlyozzák, hogy a folyamat bizonyos pontjai ugyanolyan homályosak egyelőre, mint az a folyamat, melynek során bizonyos kórokozók antibiotikumrezisztenciát fejlesztenek ki. A vizsgálat ugyanakkor kétségbevonhatatlan korrelációt igazolt a védőoltás és virulensebb Marek-vírustörzsek (a Marek-féle tyúkbénulás előidézője) kifejlődése között, melyek bizonyos állatállományokban átlagosan ártalmas kórokozóból halálos kimenetelű megbetegedések kórokozójává léphetnek elő.

A jelenlegi humán vakcinák biztonságosságához nem fér kétség, a mostani megfigyelések azonban aggodalmakat vetnek fel a jövőbeni vakcinafejlesztések vonatkozásában – mondják a kutatók. „A következő generációs oltóanyagokkal kapcsolatban vetődhetnek fel problémák – figyelmeztet a másik szerző, Andrew Read (Penn State University). – Nem szeretnénk, ha az ebolához hasonlóan veszélyes vírusbetegségek ütnék fel a fejüket olyan tényezők miatt, melyekre mostani vizsgálatunk világított rá olyan vakcinák alkalmazásával összefüggésben, melyek a biztonságosság tekintetében elmaradnak a tökéletestől.”

Más szakemberek óvatosságra intenek, hogy a most nyilvánosságra hozott kutatási eredmények ne válhassanak oltásellenes kampányok muníciójává – mint ahogyan arra már volt példa a közelmúltban az Egyesült Államokban.

„Fontos, hogy a vizsgálatot ne használjuk fel ellenérvéként akkor, amikor azt mérlegeljük, hogy gyermekeinket beoltatjuk-e influenza vagy más fertőző betegségek ellen” – hangsúlyozza Peter Openshaw, a londoni Imperial College kutatója. A jelenleg forgalomban lévő standard vakcinák biztonságosak és hatásosak, és nem fenyegetnek azzal a veszéllyel, hogy alkalmazásuk kapcsán a korábbinál veszélyesebb vírustörzsek jelennek meg.

A betegség eltűnését követően a kanyaró tavaly decemberben ismét felütötte a fejét az Egyesült Államokban is annak nyomán, hogy egyes szülők elutasítják, hogy gyermekük megkapja a védőoltásokat.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.