hirdetés

A szezonális influenza vakcina idén csak kevéssé hatásos

A 2014–2015-ös influenza szezon egy korai elemzése kimutatta, hogy az influenza A (H3N2) vírusok kétharmada különbözik az ez évi influenza vakcina H3N2 komponensétől, tehát csak kevéssé alkalmas a  járvány megelőzésére.

hirdetés

Becslések szerint a mostani szezonális influenza vakcina csupán 23%-ban előzi meg a laboratóriumilag igazolt H3N2 fertőzéseket az USA teljes népességében, a 18–49 éves korosztályban pedig a vakcina csak 12%-ban hatásos a H3N2 vírusok ellen.

Brendan Flannery, PhD, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) atlantai (GA) munkatársa és kollégái elemzésüket a Morbidity and Mortality Weekly Report-ban közölték január 16-án. A kutatók az Egyesült Államok öt olyan egészségügyi központjában gyűjtöttek adatokat, amelyeknek ambuláns részlegük is volt. Az elemzés 2321 olyan gyermek és felnőtt adatain alapul, akikben 2014. november 10. és 2015. január 2. között akut légúti betegséget diagnosztizáltak.

A 2014–2015-ös influenza szezon korán kezdődött, s ez lehetővé tette, hogy korán becsüljék fel a vakcina hatásosságát. A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a korai becslés a felnőttekben (a legalább 18 évesekben) valószínűleg pontatlan.

Az elemzés szerint eddig az influenza szezon hasonló volt a 2012–2013-as, mérsékelten súlyos influenza szezonhoz, mind a betegségek súlyosságát, mind az influenza aktivitásának időzítését tekintve. Az eredmények azt jelzik, hogy további influenza prevencióra és kezelésekre van szükség, különösen a kisgyerekek, a 65 évesnél idősebb személyek, valamint azok esetében, akikben nagy a kockázata az influenza okozta szövődményeknek. A szerzők külön felhívják a figyelmet a köhögés etikettjére, a személyek közti távolságra és a kézmosásra az influenza terjedésének megakadályozása végett.

A kutatók azt is javasolják, hogy az antivirális kezelést a tünetek megjelenését követő 48 órán belül kezdjék el. „Az orvosoknak tudniuk kell, hogy minden kórházi beteget és minden olyan ambuláns beteget, akikben nagy a súlyos szövődmények kockázata, olyan gyorsan el kell kezdeni kezelni a három antivirális gyógyszer egyikével, ha fennáll az influenza gyanúja, amilyen gyorsan csak lehetséges. Ez független attól, hogy a beteg kapott-e influenza elleni oltást, és nem kell megvárni az influenzát igazoló tesztek eredményeit sem” – mondta Joe Breese, MD, a CDC influenza részlegének vezetője.

A CDC 2004–2005-ben kezdte el évente vizsgálni az influenza oltás hatásosságát. A korábbi vizsgálatokban azt találták, hogy a vakcina hatásossága változó volt azokban a szezonokban, amelyekben a vírusra az antigén sodródás volt jellemző.

Forrás: CDC

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.