hirdetés

A hirtelen csecsemőhalál az agy rendellenességével függ össze

A hippokampusz rendellenességét fedezték fel a bölcsőhalálban meghalt csecsemőkben. A kutatók szerint ez segíthet megérteni, miért alakul ki ez az állapot, s végül csökkenteni lehet majd a kockázatát.

hirdetés

A kutatócsoport, amelynek vezetője dr. Hannah C. Kinney, a Harvard Egyetem orvoskarának professzora volt, az Acta Neuropathologica november 25-i online számában publikálta a felfedezésükről beszámoló közleményt. (A teljes angol szöveg azon a weblapon olvasható, amelyre a link mutat.)

A hirtelen csecsemőhalál vagy másnéven bölcsőhalál (sudden infant death syndrome, SIDS) során a csecsemő váratlanul, hirtelen meghal, rendszerint álmában, éjjel, és a halálnak semmilyen más okát nem találják. Az Egyesült Államokban a csecsemőhalálok harmadik vezető oka a SIDS, s a leggyakoribb ok az 1 hónapos és 1 éves kor között.

A közlemény társszerzője, dr. Richard Goldstein, a Bostoni Gyermekkórház gyermekorvosa elmagyarázta, hogy számos tényezőről gondolják azt, hogy szerepet játszik a bölcsőhalálban.

„Úgy vélik, hogy a külső fenyegetések konvergenciája a gyermek fejlődésének egy kritikus szakaszában következik be, de ugyanakkor azt is gondolják, hogy ezekben a csecsemőkben valamilyen fejlődési rendellenesség van, és azt hisszük, hogy mi ezt fedeztük fel” – mondta dr. Goldstein. Hozzátette, hogy eredményüket nagyon fontos felfedezésnek tartják, s hogy ez a betetőzése dr. Kinney több évtizedes munkájának. Beszélt arról, hogy dr. Kinney korábbi vizsgálatai arra utaltak, hogy az agytörzsnek szerepe van a SIDS-ben, s ez vezetett ahhoz, hogy a hippokampuszra összpontosítsanak, amely agyban a légzés, a szívritmus és a testhőmérséklet szabályozó központja. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a szerotoninnak is köze lehet a bölcsőhalálhoz, mivel ezekben a csecsemőkben mind az agyi szerotonin szint, mind a szerotoninreceptorok száma alacsony.

A mostani vizsgálatban dr. Kinney és munkatársai 153, San Diego-ban (Kalifornia) boncolt halott csecsemő hippokampuszát tanulmányozták. E csecsemők váratlanul és hirtelen haltak meg 1991 és 2012 között. Halálukat vagy megmagyarázatlanként tartották számon (ebbe a kategóriába tartozik a SIDS is), vagy ismerték az okát.

A bölcsőhalál esetekben a kutatók azt mutatták ki, hogy a hippokampusz gyrus dentatusában bizonyos térközökkel az idegsejtek kettős réteget képeztek a normális egy réteg helyett. Ezt a rendellenességet a granuláris sejtek fokális bilaminációjának nevezik.

Ezt a kóros elváltozást a megmagyarázatlan halállal meghalt csecsemők 41,2%-ában (41/114) mutatták ki, míg az ismert okú halállal meghalt csecsemők csoportjának (kontroll csoport) csak 7,7%-ában (3/39) (p<0,001). Ez a rendellenesség a gyrus dentatus más fejlődési rendellenességeivel társult, amelyek a neuronok proliferációjának, migrációjának és/vagy túlélésének zavarait tükrözték.

„A gyrus dentatus kóros elváltozásai arra utaltak, hogy fejlődése vagy a késői magzati korban, vagy a szülést követő hónapokban zavart szenvedett” – mondta dr. Kinney. „Semmilyen jelét nem láttuk annak, hogy az agy az alacsony oxigénszint miatt károsodott volna, emiatt ugyanis hegesedésnek és az idegsejtek pusztulásának kellett volna bekövetkeznie.”

Dr. Kinney és munkatársai úgy gondolják, hogy a SIDS esetekben a gyrus dentatus rendellenessége, amely már fénymikroszkóppal is látható, azoknak az agyterületeknek az instabilitásához vezethet, amelyek közvetlenül felelősek a légzésért és a szívműködésért. Dr. Goldstein szerint megfigyelésük azért is különösen izgalmas, mert ezen az agyterületen az idegek fejlődéséért és fennmaradásáért a szerotonin a felelős, amelyet korábban már kapcsolatba hoztak a bölcsőhalállal.

Egy másik érdekes tény, hogy az idegsejteknek ezt a mintázatát szintén korábban már összefüggésbe hozták a halántéklebenyi epilepsziával, felvetve azt a lehetőséget, hogy a SIDS az epilepsziás állapot első megnyilvánulása lehet. „Ez egyelőre pusztán csak spekuláció, de nagyon izgalmasnak találjuk ezeket a kapcsolatokat” – mondta dr. Goldstein.

Hosszabb távon azt remélik ettől a kutatástól, hogy általa meg lehet majd érteni, hogy miért halnak meg ezek a csecsemők, s talán kimutatható lesz, hogy mely gyermekeknél nagy a bölcsőhalál kockázata, és esetleg csökkenteni lehet azt.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.