hirdetés

A hirtelen csecsemőhalál és a magas szerotoninszint

A National Institutes of Health most közzétett vizsgálatában a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) következtében elhunyt csecsemők vérében szokatlanul magas szerotoninszintet találtak. 

hirdetés

A közelmúltban a Proceedings of the National Academy of Sciences abstract című lapban közzétett adatok reményt keltenek olyan vizsgálómódszer kidolgozására, melynek segítségével a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) elkülöníthető a csecsemőkorban előforduló, alvással összefüggő, váratlan csecsemőhalálozás egyéb okaitól.

Az egyéves kor előtt előforduló SIDS oka továbbra sem tisztázott, és többnyire a boncolás sem tár fel egyértelmű halálokot a SIDS hátterében. A Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) által szponzorált vizsgálat kapcsán a Robin L. Haynes, Ph.D. (Boston Children’s Hospital és Harvard Medical School) által vezetett munkacsoport arról számolt be, hogy a SIDS-ben elhunyt csecsemők 31 százalékának (61 csecsemő közül 19 csecsemőnél) emelkedett szerotoninszinteket észleltek a vérben. Korábbi tanulmányában ugyanez a munkacsoport arról írt, hogy SIDS a szerotoninszinttel összefüggő többszörös agyi elváltozásokat észleltek, ezen belül a szerotoninkoncentráció csökkenését detektálták a légzés, a szívfrekvencia, a testhőmérséklet és az ébredés szabályozásáért felelős agyi régiókban.

Eredményeiket összegezve a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a szerotonin metabolizmusának zavarai olyan hajlamot tükröznek, melynek jelenlétében fokozott a SIDS előfordulásának kockázata, illetve hogy a vér szerotoninszintjének mérésével a SIDS elkülöníthető a légzéssel összefüggő csecsemőhalálozás egyéb okaitól. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a kérdés további tisztázására szélesebb körű kutatások szükségesek.

Az agyi régiók eltérései és a SIDS közötti potenciális összefüggések feltárására nem ez az első vizsgálat. A korábbi adatok alapján felvethető, hogy a SIDS létrejöttében agytörzsi rendellenességek is szerepet játszhatnak. A „bölcsőhalál” eseteiben a kutatók azt mutatták ki, hogy a hypocampus gyrus dentatusában bizonyos térközökkel az idegsejtek kettős réteget képeztek a normális egyetlen réteg helyett. Ezt a rendellenességet a granuláris sejtek fokális bilaminációjának nevezik. E kóros elváltozást a megmagyarázatlan halállal meghalt csecsemők 41,2 százalékában (41/114) mutatták ki, míg az ismert okú halállal meghalt csecsemők csoportjának (kontrollcsoport) csak 7,7 százalékban (3/39). E rendellenesség a gyrus dentatus más fejlődési rendellenességeivel társult, amelyek a neuronok proliferációjának, migrációjának és/vagy túlélésének zavarait tükrözték.

A NICHD Safe to Sleep nevű kampányának célja olyan információk átadása, melyek birtokában csökkenthető a SIDS, illetve a légzéssel összefüggő egyéb csecsemőhalál előfordulásának esélye.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.